Image default

Topp 5 Riskokere

Å finne det beste produktet i denne kategorien er ingen enkel oppgave, derfor har teamet til Barebeste gjort individuelle produkttester og forskning slik at vi kan hjelpe deg med å gjøre de riktige valgene. Om du kjøper noe gjennom en av linkene fra vårt innhold kan vi tjene en liten kommisjon som hjelper med å støtte vårt arbeid.

Hva er en riskoker?

Riskokere har hovedsakelig vært mest populære innenfor det asiatiske markedet, som har ris som en veldig vanlig del av kostholdet. Mange lager derfor ris flere ganger i uken eller hver dag, og ofte store mengder for å ha nok til hele familien. Når riskokere først ble oppfunnet ble de derfor et svært populært kjøkkenapparat på det asiatiske markedet, og tok i stor del over for den tradisjonelle metoden med å koke ris i kjele på stekeovnen. Det er selvsagt mange som fortsatt foretrekker den tradisjonelle metoden å koke ris på, spesielt etter at produkter som boil-in-bag kom på markedet, hvilket har gjort det enklere å koke ris i kjele enn noen gang før. I løpet av de siste årene har riskokere også økt i popularitet på det norske markedet, selv om det fortsatt er å regne som et nisjeprodukt. Man kan derfor i dag finne flere typer riskokere i norske elektronikk butikker, men ettersom det er et relativt ukjent produkt for mange er det ikke nødvendigvis like lett å vite hvilken modell man skal velge for å bli mest fornøyd. Vi har derfor her gjort en test av riskokere for å hjelpe deg å finne de beste modellene.

Hvilke deler består en riskoker av?

En riskoker består i hovedsak av en kjele med non-stick belegg som finnes i sentrum av maskinen og er plassert oppå en varmeplate, en temperaturmåler, samt et lokk på toppen av maskinen for å ikke slippe ut for mye damp. Vann og ris tilsettes kjelen, som deretter blir varmet opp via varmeplaten som finnes i bunnen av riskokeren. Maskinen har også en temperaturmåler som styrer kokeprosessen slik at risen blir kokt til perfekt kvalitet hver gang. Kjelen har og vanligvis indikerte målemengder så man enkelt kan se hvor høyt opp man skal fylle kjelen med vann, og hvor stor mengde ris man får til slutt. I tillegg har riskokere et display foran, hvor man kan velge innstillinger og eventuelle andre reguleringseffekter modellen måtte komme med.

Hvordan fungerer riskokere?

ris kokerEn ris koker fungerer i stor grad på samme måte som å koke ris i kjele, nemlig gjennom at de harde riskornene kokes i vann til de oppnår den luftige og myke teksturen som vi kjenner som kokt ris.

Riskokere bruker derimot en annen teknologi som gjør at man ikke behøver å følge med på koketiden og temperaturen selv, da riskokeren gjør dette automatisk. Dette fører dermed til at man unngår at risen blir overkokt, ikke blir kokt nok eller brenner seg fast. Dette er alle ting som lett kan skje dersom man ikke er nøye nok når man koker ris på den tradisjonelle måten i kjele på komfyren.

Med en riskoker behøver man bare å tilsette ønsket mengde ris og den mengden vann som trengs, og riskokeren koker risen for deg uten at man trenger å gjøre noe annet enn å vente på at risen blir klar. De fleste riskokere på markedet bruker vanlig varmeoverføring mellom varmeplaten i bunnen av maskinen og kjelen for å få vannet til å koke og risen til å bli ferdig tilberedt. Dette fungerer ved at varmeplaten varmes opp til vannet når 100 grader celsius og begynner å koke. Når vannet har begynt å koke vil temperaturen holdes konstant til risen har absorbert alt vannet og koketiden er ferdig. Når risen absorberer vannet fører dette også til at temperaturen stiger, noe temperaturmåleren registrerer, og risen er så ferdig og klar til å spises. Avhengig av hvilken modell man velger og hvilke effekter modellen har, kan man så enten velge om maskinen skal slå seg av eller den kan gå inn i en oppvarmingsmodus. Dette er en populær effekt flere riskokere har, hvor den ferdige risen kan holdes oppvarmet over en lengre periode.

Nyere modeller av riskokere benytter seg også av en annen type teknologi, nemlig induksjonsvarme. Denne teknologien innebærer at det skapes et magnetisk felt som konstant sender varme gjennom hele kjelen, istedenfor at den bare varmes opp fra bunnen via varmeplaten. Dette er ment å bidra til at risen blir kokt jevnt for et enda bedre resultat, men det kommer også med en ganske kraftig økning i prisen man må betale for denne typen riskokere.

Noen modeller kommer og med en teknologi kalt «fuzzy logic» og kan justere og korrigere for eventuelle feil eller misforhold i vann og ris mengde som er tilsatt, eller andre faktorer. Dette er også en effekt som skal gi deg et perfekt resultat gjennom at riskokeren kan justere temperatur og koketid. Teknologien er basert på en data chip i maskinen som mottar informasjon om foreksempel hvilken temperatur risen har til et gitt tidspunkt under koketiden.

Andre nyttige effekter man kan få er modeller som klarer å koke forskjellige typer ris, som blant annet langkornet ris eller brun ris, uten at kvaliteten på risen blir dårligere. Det er ikke alle modeller som kan koke andre typer enn vanlig hvit ris, noe som kan være en grei valgmulighet å ha om man først skal investere i en riskoker. Man kan også få modeller som varsler med lyd når risen er ferdig lagd slik at man lett kan få med seg når risen er klar for servering.

Gjennomsnittspris for riskokere

Riskokere kommer i flere prisgrupper og man kan finne riskokere for under 300 kroner og opptil 2000 kroner. De fleste riskokere ligger på derimot på rundt 200 og 600 kroner, så man kan enkelt finne en rimelig modell. Prisene varierer hovedsakelig ut fra hvor store mengder ris de kan produsere, så om man ønsker en liten riskoker vil disse modellene ofte være rimeligere i pris enn om man vil ha en stor modell.

Fordeler og ulemper med riskokere

Fordeler:

  • Kvalitet
  • Mengde
  • Lettvinthet
  • Pris
  • Bruksområder

Med en god riskoker er du garantert perfekt kvalitet og konsistens på risen hver gang, og er du en som er glad i ris og spiser det ofte vil det helt klart kunne være praktisk med en riskoker. Siden riskokere lager risen i en non-stick kjele behøver du heller ikke uroe deg for at risen skal bli brent. På denne måten får du både perfekt smak på risen, og du slipper å bruke tid på å skrubbe bort svidd ris fra bunnen av gryten. Alle ønsker gjerne den perfekte myke og luftige konsistensen på ris som er kokt til perfeksjon, og velger du en riskoker som er best i test kan du få nettopp dette, hver eneste gang du lager ris.

Ønsker du å lage mye ris om gangen kan du også enkelt lage flere porsjoner ris i riskokeren, uten at det krever mer jobb. På denne måten kan du lage mye ris om gangen om du lager mat til gjester eller om dere er mange i familien. Lager du for mye ris eller noen skal spise senere, kan man også få kjøpt modeller som kan holde risen varm i flere timer. Man trenger derfor ikke å være redd for at risen skal bli kald mens man venter, og man vil ha fersk ris om man ønsker flere porsjoner. Dette vil også spare deg fra å måtte kaste risen om man lager for mye, så man unngår matsvinn.

En annen fordel med å ha en riskoker er at det gjør det utrolig lettvint å lage ris. Du fyller bare enkelt opp riskokeren med ris og vann, og riskokeren lager risen for deg mens du venter. Man behøver dermed ikke å følge med på koketiden og man kan fokusere på å lage resten av måltidet, mens risen lager seg selv.

Bruker man riskokeren ofte, er det relativt billig å investere i en riskoker for å forsikre seg om et godt resultat. Man slipper også plastikken som følger med foreksempel boil-in-bag alternativet, og man kan spare penger på å kjøpe større pakninger med ris. Med flere modeller på markedet til under 500 kroner, vil en riskoker helt klart kunne være verdt prisen for personer som er opptatt av kvalitet, og spiser ris på ukentlig basis.

Den siste fordelen, som kanskje også er noe mange kanskje ikke vet fra før, er at man kan bruke en riskoker til langt mer enn bare å koke ris. Man kan blant annet lage grøt, gryteretter, koke grønnsaker eller til og med koke egg. Noen av riskokerene kommer med forskjellig utstyr som blant annet rist, slik at man kan koke risen under risten og dampe grønnsaker på risten mot slutten av koketiden. På denne måten kan man virkelig få utnyttet riskokeren for hva den er verdt.

Ulemper:

  • Størrelse og plass
  • Nødvendighet
  • Tidsbruk

En av ulempene med å ha en riskoker vil for mange kunne være at det vil være enda en ting man må finne plass til på kjøkkenbenken eller i kjøkkenskapet. Ettersom mange har begrenset med plass på kjøkkenet allerede kan det fort føles unødvendig å ha en egen maskin for å koke ris. Det kan derfor lønne seg å skaffe seg en mindre riskoker enn de aller største modellene om man først velger å kjøpe en. De kan også være noe tunge og upraktiske å flytte på og få plass til siden de er runde, og dermed mindre plasseffektive enn om de hadde hatt en firkantet utforming så man kunne plassert dem i et hjørne. Når riskokeren er i bruk bør man også la den stå midt på kjøkkenbenken, fremfor i et hjørne eller under skap, siden det vil bli varmt og produseres damp under kokingen, som igjen kan føre til fukt.

Nødvendighet kan nok være en annen faktor som som spiller inn for mange, spesielt dersom man ikke spiser så mye ris i utgangspunktet. En riskoker er derfor som nevnt tidligere, mer et nisjeprodukt for de som lager mye ris relativt ofte og som er opptatt av at risen skal ha den beste kvaliteten hver gang.

En siste ulempe med en riskoker er at de bruker lengre tid enn hva man ville brukt på å koke ris selv. Om man er fornøyd med en helt greit kvalitet på risen og setter tidsbruk som en viktigere egenskap, vil det derfor kunne lønne seg å koke risen selv fremfor å bruke penger på en riskoker.

I hvilke situasjoner kan det være nyttig å ha en riskoker?

En riskoker vil først og fremst være nyttig om man spiser ris ofte og er opptatt av å få best mulig ris med lett og luftig kvalitet, istedenfor å risikere å ende opp med klissete og overkokt ris, eller at risen fortsatt er hard. Dette kan derimot unngås om man har en riskoker som har blitt valgt som best i test. Mange synes kanskje også det er kjedelig å måtte følge med på risen mens den koker for å unngå at den blir brent, eller at vannet koker over. Dette vil heller ikke skje gjennom å bruke en riskoker, ettersom kjelen har et non-stick belegg som gjør at risen aldri blir svidd, og vannet vil aldri kunne koke over.

Med en riskoker kan man også lett tilsette ris og vann, og konsentrere seg om de andre tingene man skal lage. En riskoker kan dermed gjøre matlagingen mer effektiv og bidra til at middagslagingen går lettere for seg, og at det blir mindre søl og oppvask. Lager man ris til mange er det også praktisk å kunne bruke en riskoker, ettersom den enkelt kan lage mye ris på en gang, uten at man behøver å gjøre noe ekstra. Har man en stor familie eller ofte gjester på besøk, kan man med en riskoker raskt lage en stor porsjon ris av ypperlig kvalitet. Skal man servere risen på et senere tidspunkt, eller venter flere gjester som ankommer senere enn de andre, kan man også enkelt holde risen varm i riskokeren.

En riskoker kan i tillegg være praktisk om man ikke har mulighet til å lage mat på andre måter, som foreksempel dersom stekeovnen skulle gå i stykker. Man kan da også benytte riskokeren som en nødløsning, ettersom man kan lage andre ting enn bare ris i riskokeren. Det er blant annet mulig å koke både egg og grønnsaker i en riskoker, siden selve tilberedingsmetoden er så og si den samme som om man skulle brukt en en gryte og stekeovn. Man kan også tilsette forskjellige smaker til risen om man ønsker det, samt andre ingredienser om man ønsker å lage foreksempel en gryterett. Om man bare ønsker å varme opp noe, men ikke har mikrobølgeovn, kan man også legge det på toppen av risen i riskokeren, og varmen og dampen vil varme opp maten for deg samtidig.

Hvordan velge riskoker

riskokere testNår man skal velge riskoker er det flere ting det kan være lurt å tenke over. Dersom man ønsker å koke forskjellige typer ris, bør man velge en riskoker man er sikker på kan koke andre ristyper enn bare hvit ris. En annen viktig faktor er at riskokeren koker risen jevnt slik at all risen har samme kvalitet, og at man ikke risikerer at risen i midten av kjelen, eller rundt kanten av kjelen, har ulik konsistens. Med enkelte modeller kan man risikere at risen rundt kanten blir sprø, mens risen i midten blir bløt. Eller at risen i bunnen er bløt, og risen øverst i kjelen er for lite kokt. Det vil derfor være lurt å undersøke litt før man velger riskoker så man er sikker på at man velger den beste modellen. Å lese en test eller to av riskokere kan hjelpe deg å finne en modell som har blitt kåret til best i test, så du slipper å ende opp med en modell som ikke leverer.

For å være sikker på at risen blir jevnt kokt bør man også forsikre seg om at modellen har et tett lokk så ikke dampen forsvinner ut og temperaturen inne i riskokeren synker, da dette vil påvirke kvaliteten på risen. En bra riskoker bør også være i stand til å produsere like god ris uavhengig av porsjonsstørrelsen på risen man skal koke. Enten man lager en stor porsjon ris eller en mindre porsjon, bør maskinen kunne være i stand til å produsere samme kvalitet.

Om man skal lage ris til mange vil det også være viktig å se hvor mange liter ris riskokeren lager. De fleste modellene lager mellom 1 og 2 liter ris, men om man ønsker en riskoker som kan lage mer bør man gå for en stor modell som kan romme mellom 3 og 5 liter ris. Om man ikke lager ris til flere spesielt ofte, kan det derimot lønne seg å ikke kjøpe en altfor stor riskoker da den vil ta opp unødvendig mye plass på kjøkkenet. Om man bor alene eller er to kan det også holde å kjøpe en liten riskoker for å spare plass men likevel få nok ris.

Om man er opptatt av hvor lang tid maskinen bruker på å koke ris bør man velge en modell som koker ris raskere enn de tregeste modellene. En riskoker bruker omtrent 30 minutter på å tilberede risen, men noen kan også bruke mellom 40 og 50 minutter så man må ha litt tålmodighet. På den andre side kan man derimot sette i gang riskokeren når som helst, og lage resten av maten mens man venter på at risen skal bli ferdig. Riskokere som bruker litt lenger tid lager ofte også luftigere ris, så det vil komme an på om man prioriterer best mulig smak og konsistens på risen, eller at den blir raskest mulig ferdig. Noen modeller kommer også med en innstilling hvor man kan hurtigkoke risen, noe som kan være en nyttig funksjon for enkelte.

At riskokeren kan holde risen varm etter den er ferdig kokt kan også være nyttig for mange, så dersom man ønsker å enkelt ha tilgang på fersk risk kan det være lurt å kjøpe en modell med varmefunksjon.

Om man ønsker at riskokingen skal gå enda enklere og man vil forsikre seg om at man alltid får det beste resultatet, kan man velge en riskoker som bruker «fuzzy logic» teknologi. Med disse modellene trenger du ikke bekymre deg om du ved et uhell har tilsatt feil mengde ris eller vann. Riskokeren vil kunne tilpasse koketiden basert på informasjonen den mottar via en data chip i maskinen, og justere seg deretter, for at risen likevel skal bli perfekt kokt.

Hvordan ta vare på en riskoker

Å ta vare på en riskoker krever ikke mye arbeid i det hele tatt, mye takket være non-stick belegget i kjelen som gjør at risen ikke setter seg fast under koking. Man behøver bare å ta ut stikkontakten så maskinen ikke er koblet til strøm og vaske over kjelen med såpevann på en klut eller et papir. Man bør også tørke den og passe på å få bort alle såperester etter vask. Lokket på riskokeren bør også vaskes. Hos noen modeller kan dette tas av, men om det ikke er mulig kan man enkelt vaske det med en klut.

De fleste riskokere har og en liten beholder eller kopp hvor dampen samles. Denne bør man også passe på å vaske og tørke ordentlig for hver gang man bruker riskokeren. På denne måten kan man hindre at det dannes mugg i beholderen, noe som er lite gøy å fjerne skulle det først skje.

En annen viktig ting man må huske på når det kommer til bruken av riskokere er å aldri bruke redskaper av metall i kjelen. Dette fordi metall kan skrape bort non-stick belegget, noe som det ikke er mulig å erstatte eller reparere i ettertid. Non-stick belegget er vesentlig for at risen ikke skal brenne seg fast under koking, så dersom dette blir skadet kan man få problemer med at risen svir seg.

Kjøper man en av modellene som kan brukes til å lage andre typer mat enn bare ris, bør man også være obs på at man rengjør maskinen ekstra godt. Spesielt om man bruker den til å lage noe som inneholder fett, da man ikke vil risikere å få bismak på risen neste gang man skal bruke den til å koke ris igjen. Det er også fort gjort at det ligger igjen fettrester om man ikke rengjør maskinen godt nok etterpå.