Image default

Topp 5 Rettetanger

Å finne det beste produktet i denne kategorien er ingen enkel oppgave, derfor har teamet til Barebeste gjort individuelle produkttester og forskning slik at vi kan hjelpe deg med å gjøre de riktige valgene. Om du kjøper noe gjennom en av linkene fra vårt innhold kan vi tjene en liten kommisjon som hjelper med å støtte vårt arbeid.

Hårmotene forandrer seg fra sesong til sesong. Det fører også til endrede behov i den hjemmelige skjønnhetssalongen. Men en god rettetang er aldri feil å ha i sortimentet.

HVORFOR SKAL MAN STOLE PÅ OSS?

Din tillit er viktig for oss! Hvert produkt som er laget har vært forsiktig undersøkt for å sikre at du bare får se det aller beste. Les mer For å opprettholde 100% objektivitet godtar vi aldri penger, produkter eller andre betalingsmåter for analysen vår!

Tradisjonelt har kvinnenes hårmote gått i bølger, der alle skulle ha samme hårfasong i perioder. Men i vår moderne tidsalder er det mer vanlig med større variasjon blant kvinnene. Noen vil ha rette, stramme linjer. Andre igjen foretrekker en svak eller sterk krøll. Uansett hvordan fasong du ønsker på håret er en rettetang noe en hver kvinne trenger.

Hårretting var noe som begynte på slutten av 1800-tallet. På 1950-tallet ble det ekstremt populært blant svarte kvinner og menn, spesielt i USA. I praksis er det to måter å håndtere hårretting på: Kjemisk og maskinelt. Den kjemiske varianten forbinder vi gjerne med 80- og 90-tallsklassikeren permanenten, med bølgende puddelsveis. Selv i dag benyttes denne behandlingen og frisører forteller at den har kommet kraftig tilbake de senere årene. Men da gjerne i en litt mer diskre utgave. I dag er det gjerne ønske om å ha et friskt utseende som om man kommer rett fra stranda.

Kjemisk behandling av håret kan være direkte skadelig og gjentatt kjemisk behandling kan føre til skader og i verste fall håravfall. Derfor bør du isteden benytte den midlertidige metoden, ved hjelp av rettetang eller krølltang.

Rettetangen eller krølltangen er et instrument som varmer opp håret og gjør at det blir lett å forme slik du selv ønsker. Den første hårtangen skal ha blitt oppfunnet i 1872 eller 1875 av den franske frisøren Marcel Grateau. Det ga også opphavet til hårstilen som på engelsk heter Marcelling. Teknikken går ut på å tilføre varme tenger til håret for å endre dets struktur. På Grateaus tid ble tengene oppvarmet over åpen flamme. I dag benyttes det enten gassoppvarmede eller elektriske tenger.

Konseptet med å varme opp hårstråene for å forme dem er det samme som benyttes i dagens tenger. Foruten rettetangen og krølltangen har vi også såkalte krepptenger, som lager bølgemønster i håret. Dette har spesielt vært populært blant unge jenter. Selv om det er fullt mulig å lage krøller med en rettetang, så finnes det i dagens marked en rekke produkter og produsenter som har valgt å lage kombinasjonstenger. Kombinasjonstengene består av en varmeenhet og en hårbehandlingsflate. Avhengig av hvordan du ønsker å forme håret, byttes hårbehandlingsflaten ut.

rettetang testHvis du lurer på hvordan du kan krølle håret med en rettetang, så er oppskriften enkel: Vask håret dagen i forveien (vått eller fuktig hår vil gjøre at krøllene sklir ut. Nyvasket hår er glattere enn daggammelt hår og derfor er det vanskeligere for å få krøllene til å sitte), tilfør håret en hårspray for å hindre skader på håret og for at krøllene skal sitte bedre, arbeid deg gjennom håret i seksjoner, sett gjerne en klype i håret for å holde det unna mens du arbeider med en annen del, klem rettetangen rundt håret helt innerst ved roten og vri den enten halvveis eller helt rundt mens du trekker den langsomt utover. Faste, tydelige krøller fås ved å holde tangen rett opp og ned og trekke den nedover. Løse, myke krøller får du ved å holde tanken vannrett og dra den raskt gjennom håret. Etter bruk av hårtangen er det viktig å la håret hvile for at krøllene skal sette seg skikkelig. Det skjer først når håret har kjølnet. Etter det kan du begynne med stylingen. Etter krølling kan du rufse til håret litt for å få en friere effekt. Til sist er det viktig å tilføre en hårspray som kan bidra til å holde fasongen. Da skal du ifølge rettetangeksperten ha en frisyre som holder seg kvelden ut.

I denne rettetangtesten skal vi se litt på forskjellige modeller, både rene rettetenger og kombitenger.

Som for det meste innen skjønnhetspleie finnes det et enormt utvalg å ta av. Blant de rene rettetengene er for eksempel Lyko en produsent som har vist seg frem. De har laget en liten rettetang, som de selv betegner som mini. Denne selges for 235 kroner. Med sine 15 centimeters lengde er den perfekt å ha med i veska. Den veier også bare 155 gram, så her snakker vi en skikkelig reiserettetang. Varmeflatene er i keramikk og tourmalin. Dette skal være spesielt skånsomt mot håret og raskt gi det resultatet du ønsker deg.

Remington er en annen av de store produsentene i dette forbrukersegmentet. Mange menn vil kjenne deres produkter innen barbering, men de lager også solide rettetenger og andre produkter i tilsvarende kategorier. Deres S1005 koster drøyt 200 kroner og er alt du kan forvente fra en billig rettetang. Varmeflatene er keramiske og den blir varm på under et halvt minutt. Topptemperaturen er hele 230 grader. De tynne, lange platene på 11 centimeter gjør det lett å style store deler av håret samtidig og dermed spare tid. Den justerbare varmen innebærer at den er brukbar for de fleste hårtyper. Som en ekstra sikkerhetsfunksjon vil den automatisk slå seg av etter en time.

Kundene gir svært gode tilbakemeldinger på denne rettetangen. En kunde betegner den som en utrolig bra rettetang til en meget god pris! En fordel er at den høye temperaturen fører til at håret holder formen veldig lenge. Prisen trekkes frem av flere som et stort pluss. Og det er klart at som i alle andre produktkategorier gjelder at du får det du betaler for. Produktet har vært i handelen i mange år og er fortsatt blant bestselgerne hos de store elektrokjedene. En kunde forteller at dette er den absolutt beste rettetangen hun har hatt. Spesielt er erfaringene at den blir svært rask varm og som sagt holder solid på fasongen.

Litt opp i pris finner vi Babybliss Paris Diamond Ceramic. Babybliss er et relativt nytt bekjentskap blant produsenter av skjønnhetsprodukter, men en aktør som virkelig har fått stor popularitet i den vestlige verden de senere årene. Mye takket være aggressiv tv-markedsføring og aktive priskampanjer. Babybliss har en rettetang til 600 kroner. Dette er i praksis en to-i-en-tang, siden den både krøller og retter. Her kan du med andre ord lage krøller med rettetang. Men den selges som rettetang. Temperaturen kan justeres i seks ulike nivåer og den benytter såkalt ionisk teknologi. Dette betyr i praksis at varmeflatene på rettetangen er tilført ladede ioner og håret har negative ioner. Dermed trekkes håret mot varmflatene, litt som en magnet. Ifølge tilhengerne av ionisk teknologi bør dette gi et tettere, mer glansfullt, glattere og bedre resultat. Om det faktisk fungerer sånn er derimot høyst usikkert. På de fleste andre skjønnhetsområder er ionisk teknologi ansett som en fiffig måte å skru opp prisen på. Det eneste området der ionisk teknologi virkelig har en fordel er at det avverger statisk elektrisitet. På enkelte rettetenger kan det være en utfordring at spenningen mellom håret og tangen utlignes. Til tross for at de fleste produsenter i dag benytter keramiske plater som er i direkte kontakt med håret, kan det oppstå kontaktflater der det blir statisk elektrisitet. Det er sjelden farlig, men kan være svært ubehagelig. Av den grunn vil vi anbefale rettetenger med ionisk teknologi, men at det skal gi noen nevneverdige fordeler på selve utførelsen er det liten grunn til å hevde.

Fordelen med Babybliss sin Paris Diamond Ceramic er at den kan benyttes både på vått og tørt hår. For retting er det sjelden et problem å arbeide i vått hår. Men som nevnt over er det en stor fordel med tørt hår dersom man ønsker at krølleffekten skal vare noen timer.

Babybliss har etter hvert fått et solid produktspekter av hårpleieprodukter. Det imponerende er også at produsenten stort sett har spredd seg over hele prissegmentet. Det gjør naturlig nok at de vil komme godt ut i en test av rettetang.

For en drøy tusenlapp selger Babybliss sin Paris Pure Metal-tang. Dette er, som Diamond Ceramic, en to-i-en-løsning. Med fem temperaturinnstillinger og ionisk teknologi ligner den veldig på sin lillebror rettetang på tilbud. Denne slår seg av etter en halvtime, for å forhindre brannskader eller ulykker. Temperaturene varierer mellom 150 og 230 grader. Underlig nok kan denne rettetangen bare benyttes til tørt hår. Varmeflatene har en lengde på ti og en halv centimeter. Babybliss tar sikkerheten på alvor og leverer rettetangen med en varmeresistent matte. Denne er ment som underlag for rettetangen mens den varmes opp og under bruk for å hindre at den varme kolben påfører noen brannfare. Kundene kommer med jevnt over gode tilbakemeldinger om denne rettetangen og peker på at den både retter og krøller håret perfekt.

Philips kjenner vi som et av Europas eldste og mest robuste industrikonglomerater. Det er egentlig umulig å forstå hvor omfattende virksomheten til den nederlandske stoltheten er. Vi snakker om et selskap som driver innen alt fra oljeutvinning til produksjon av lyspærer. Philips har også markert seg som en av de mest aktive selskapene innen hjemmeelektronikk og hygieneprodukter. Så da er det ikke til å undres over at de også finnes i butikkhyllene for hårrettetang.

Philips MoistureProtect selges for litt over sju hundre kroner i de fleste velassorterte elektroforhandlere. Philips kliner til og lover at deres rettetang skal være klar etter bare 15 sekunders oppvarming. Også her finnes ioniske kermaiske plater, men Philips har i tillegg utviklet en egen teknologi for platene. Denne har fått navnet MoistureProtect. Ifølge produsenten skal denne teknologien analysere håret til brukeren og justere temperaturen automatisk. Som håreier skal du derfor kunne være trygg på at håret opprettholder den naturlige fuktigheten, uavhengig av hårtypen til brukeren. Kundenes tilbakemeldinger er tydelig på at dette er en god rettetang og flere rangerer den som en bedre rettetang enn konkurrentenes produkter. Spesielt får den skryt for at den gjør håret blankt og mykt. Ifølge en kunde bidrar MoistureProtect-teknologien til at håret blir mykere og smidigere enn uten. Noen mener at enkelte rettetenger kan gjøre håret i overkant tørt og flisete.

Eneste som trekker noe ned er at Philips-tangen bruker noe mer tid på å kjøle seg ned enn hva konkurrentene gjør.

Som med det meste annet finnes det en rekke forskjellige spesialmodeller og nyvinninger innen rettetenger. En spesialtype er rettetangbørste. Dette er, som navnet sier, en børste som også fungerer som rettetang. Mens vanlige rettetenger fungerer ved at du drar håret mellom to keramiske flater, snakker vi her om en hårbørste med rettetang innebygget. Babybliss har selvsagt sin versjon av dette produktet og lover perfekt salongresultat på få minutter fra eget hjem. Børsten har tre ulike temperaturer og varmer seg opp på et halvt minutt.

Børsten får du for en femhundrelapp i de fleste butikker som selger produkter til hår- og kroppspleie.

Der du med en vanlig rettetang drar ujevnhetene ut av håret, børster du håret rett med Liss Brush. Produsenten hevder at håret blir glansfullt, fritt for statisk elektrisitet og med en hold som varer hele dagen. Liss Brush er utstyrt med det Babybliss kaller 3D-varmebørste. Dette er en kombinasjon av keramisk belegg og silikonbust. Samtidig med at høret rettes ut sørger børsten for at det gir volum og glans. De tre temperaturene på 160, 180 og 200 grader. Høy temperatur brukes for å glatte ut krøllete hår og lavere temperatur frisker opp frisyren. Kundene skryter av denne rettebørsten og flere forteller at de har kastet rettetanga til fordel for den langt mer praktiske børsten. Selve jobben går fortere og føles mer naturlig, siden børsting i seg selv er noe man uansett må gjennom. Så for den effektive kvinne er det ingen tvil om at disse børstene er verdt å vurdere.

Babybliss har også en variant som kombinerer hårbørsten med varmluft. For 500 kroner kan du skaffe deg Paris Dry and Style varmluftsbørste. Her kan du, som med Liss Brush, børste og style håret samtidig som det tørkes. Denne skal kunne avfloke, tørke og rette håret med noen enkle grep. Børsten leveres med tre utskiftbare børstehoder, avhengig av hva du ønsker å gjøre med håret. Her er det bare to forskjellige varmeinnstillinger, men det skal holde.

Mens de forannevnte rettetengene har vært klassisk elektriske, finnes det en type damprettetang. Bland de dominerende innen denne teknologien er L’Oreal. Selskapet er verdenskjent for sine skjønnhetsprodukter, men er kanskje mest kjent for kosmetikk. At L’Oreal også lager produkter av denne typen var kanskje mer ukjent.

Men L’Oreal Steampod er top of the line innen rettetang med damp. Steampod har vært I markedet I flere år, men har nå kommet i en ny og oppdatert versjon. Denne er tynnere og mer kompakt. Den har fem temperaturinnstillinger og slipper konstant ut damp. Dette gjør at håret blir formet mye mer skånsomt enn med elektrisitet. L’Oreal snakker i reklame om opptil 50 prosent jevnere og raskere. Her snakker vi jevnhet, ultimat glans, beskyttede tupper og naturlig bevegelse. I det hele tatt usammenlignbare resultater i forhold til elektriske rettetenger. En annen fordel er at effekten blir værende mye lenger enn med andre teknologier. Dampen trenger dypt inn i håret og sørger for at strukturen behandles annerledes og dypere enn med overflatebehandling.

L’Oreals Steampod er det nærmeste du kommer en profesjonell rettetang i privatmarkedet. Som storprodusent innen skjønnhetsprodukter har selvsagt L’Oreal også laget en betydelig serie av hårpleieprodukter som er spesielt tilpasset Steampod.

Teknisk er Steampod litt annerledes enn konkurrentene. Også her finnes keramiske plater med anodisert belegg som gir beskyttelse mot riper og optimal glans. I tillegg finnes en bevegelig struktur som sørger for likt trykk gjennom hele prosessen, uavhengig av tykkelsen på håret. De bevegelige platene følger rett og slett hårmanken hele veien. Dampen siger konstant ut av varmeflatene og fungerer langs hele hårlengden, fra rot til tupp.

Steampod har justerbar termostat med fem ulike innstillinger mellom 140 og 210 grader. Hvilken temperatur du velger avhenger av hårtype og hvor skadet håret måtte være. I esken finner du en avtakbar kam som hjelper til med å fordele håret jevnt utover varmeflaten. Dette gir et jevnere resultat og sørger for at håret ikke klumper seg.

L’Oreal Steampod er en kostbar rettetang, med sin prislapp på over 2.000 kroner.

Steampod krever noe mer vedlikehold og håndtering enn rene elektriske rettetenger. I tangen sitter det en avtakbar vanntank. Tanken må fjernes før fylling og det er viktig å ikke fylle vann i tanken når den står montert i baseenheten. Damptangen fungerer utmerket med vanlig vann fra springen, så sant dette ikke har en PH-verdi over 9. I så fall må det benyttes demineralisert vann fra flaske.

I bruk er damptangen svært lik de elektriske. Siden denne baserer seg på oppvarmet vann tar oppvarmingen av rettetangen noe lenger tid enn med elektrisitet. Ifølge produsenten kan det ta opptil halvannet minutt før den er klar til bruk.

L’Oreal Steampod er en lekker rettetang som tar seg svært godt ut på sminkebordet eller på badet. Det er gjort flere tester at Steampod opp mot andre rettetenger. Testene har avdekket at håret slites mindre med bruk av damp ved at fibrene beholder sin naturlige kraft. Steampod gjør håret rettere og mykere enn med klassiske rettetenger. Det er dokumentert gjennom instrumentelle tester der bruken er sammenlignet med andre rettetenger etter femten gangers bruk. Her kan du glatte ut håret og likevel bevare volumet og kvaliteten på håret. L’Oreal var først ut med denne teknologien og de brukte hele fem år på utviklingen fra den første Steampoden til dagens modell.

krøller med rettetangSteampod finnes både i en forbrukerversjon og en profesjonell versjon. For best resultat oppfordres det da også til en ganske omstendelig prosess for å bevare håret mest mulig skånsomt og få et best mulig resultat.

Etter vask og håndtørk anbefales det å påføre en utglattende hårkrem før håret tørkes helt tørt. Under bruk av Steampod anbefaler produsenten at man tar en eller to strøk i hver seksjon og at seksjonene begrenses til et par centimeter. Varmeinnstillingene settes på 170 til 180 grader for fint hår, noe svekket hår kan også rettes på 170-180 grader, mens skadet hår bør rettes på 170 grader. Normalt hår rettes på mellom 190 og 200 grader, noe svekket normalt hår på 180-190 grader og veldig svekket normalt hår på 170-180 grader. Tykt hår rettes på 200-210 grader, er det litt svekket kan temperaturen være mellom 190 og 200 grader og sterkt svekket hår på mellom 170 og 180 grader.

L’Oreal Steampod er helt klart i en klasse for seg og kåres lett til rettetang best i test. Men det trekker utvilsomt ned at prisen er så stiv som den er. På den annen side, dersom du ofte må frem med rettetangen for å glatte ut håret og dermed utsetter det både for høy varme og slitasje jevnlig, så vil det påføres betydelig skade. Det kan bli svært kostbart å skulle redde et utslitt hår. I verste fall må du gjennomgå en omfattende hårkur og kanskje klippe ned håret for å få det til å vokse seg sterkt igjen. Da kan investeringen i en L’Oreal Steampod likevel vise seg å være ganske så lønnsom og fornuftig.

Det endelige valget av rettetang vil først og fremst avhenge av ditt behov og hvordan håret ditt er. Hår er individuelt og det som kan passe svært godt for deg kan være håpløst for bestevenninna eller sågar søsteren din. Derfor kan det være smart å høre med din frisør om hva de anbefaler for akkurat ditt hår. Men tenk også gjennom at frisører som regel har gode samarbeidsavtaler med utstyrsprodusenter. Derfor kan det være smart å spørre litt generelt om hvordan frisøren opplever håret ditt, så kan du selv finne ut hvilken rettetangsprodusent som er best egnet for ditt bruk. De fleste rettetenger på markedet i dag har mulighet for justering av temperaturer, gjerne i fire-fem trinn og de fleste opererer innenfor samme temperaturområde. Derfor handler det mye om smak og behag. Dersom du synes L’Oreal Steampod blir i overkant kostbar, kan valget av en av de mange produktene fra Babybliss være å foretrekke. Dette er kjente og kjære produkter som det selges svært mye av. Erfaringsmessig er det slik at det gjerne er en grunn til at et produkt selges mer enn et annet. Markedsføring er selvsagt en sterkt medvirkende årsak til dette, men det er heller ikke til å komme fra at det skyldes gode produkter.