Image default

Topp 5 Popcornmaskiner

Å finne det beste produktet i denne kategorien er ingen enkel oppgave, derfor har teamet til Barebeste gjort individuelle produkttester og forskning slik at vi kan hjelpe deg med å gjøre de riktige valgene. Om du kjøper noe gjennom en av linkene fra vårt innhold kan vi tjene en liten kommisjon som hjelper med å støtte vårt arbeid.

Lei av micropopcorn som blir brent, eller å ende opp med å ha igjen en halv pose maiskorn som ikke har blitt poppet? Ønsker du å kunne lage popcorn på en lettvint måte, som også gir deg den beste smaken og kvaliteten? Da er en popcornmaskin midt i blinken for deg. Med en popcornmaskin får du det perfekte popcornet til filmkvelden. Det eneste du behøver å gjøre er å tilsette mengde korn du ønsker skal poppes, og eventuelt litt olje, og noen minutter senere vil du ha like godt popcorn som om du hadde kjøpt det på kino. Med en rekke forskjellige varianter og typer å velge mellom, hjelper vi deg i denne best i test-artikkelen med å finne den beste popcornmaskinen for deg. Vi gir deg også tips om hva du bør tenke på når du skal velge maskin, og hvordan du tar vare på den så den holder seg i god stand.

Hva er popcorn?

Popcorn er maiskorn som blir varmet opp til en høy nok temperatur til at de «popper», altså utvider seg, og blir til det vi kjenner som popcorn. Det er visse typer maiskorn som brukes mer enn andre til å lage popcorn, men det finnes altså ulike typer maiskorn som blir brukt. Popcorn i seg selv består i utgangspunktet av få kalorier, lite fett og sukker, og inneholder en høy andel fiber og antioksidanter. Popcorn har derfor også ofte blitt foreslått som et bedre alternativ som snacks, enn foreksempel potetgull, sjokolade eller annen snacks man gjerne kjøper når man vil kose seg litt ekstra. Dette er derimot avhengig av hvordan popcornet tilberedes. Micropopcorn og annet ferdig popcorn er gjerne tilberedt med bruk av olje, og tilsatt store mengder salt. En fordel med å bruke en popcornmaskin i stedet, er derfor at man kan gjøre det til en sunnere snacks gjennom å selv bestemme hvor mye salt og fett man ønsker å tilsette popcornet. En popcornmaskin som bruker varmluft og ikke trenger olje i det hele tatt kan være et godt alternativ om man ønsker et sunnere alternativ.

Popcornets historie

popcorn maskinPopcorn er ikke et nytt fenomen, og har blitt spist av mennesker gjennom tusenvis av år. Mais ble først dyrket i Mexico for rundt 10 000 år siden, men man har funnet bevis på at mennesker i Mexico spiste popcorn så tidlig som 3600 før vår tidsregning. På den tiden tente man derimot bål og varmet opp steiner og andre ting man kunne legge maiskornene på for å få dem til å bli varme nok til å poppe og bli til popcorn.

Popcorn ble etterhvert spist blant mange familier i USA, men var fortsatt ikke like populært som det er i dag, ettersom man ikke hadde oppfunnet en maskin for å kunne lage popcorn på en effektiv måte. På 1900-tallet kjøpte imidlertid Charles Cretors, eieren av en godteributikk, en kommersielt bygd maskin som tilberedte ristede peanøtter. Han bygde så om denne til å kunne poppe popcorn isteden, og slik ble den første popcornmaskinen oppfunnet. Han begynte så å produsere store mengder popcorn, og hadde en bil han kjørte rundt med og solgte popcornet sitt fra i egne poser.

Med oppfinnelsen av en maskin som enkelt kunne produsere store mengder popcorn, ble popcorn et populært kommersielt produkt som først ble solgt av kinoer, tivolier og sirkus. De første popcornmaskinene var imidlertid store og dyre på grunn av de høye kostnadene ved å produsere dem, og de var ikke produsert med tanke på private forbrukere. Etter hvert ble popcorn stadig mer populært, og da micropopcorn kom på markedet skjøt forbruket i været og var enklere å lage enn noensinne. Med bedre teknologi kunne man derimot produsere popcornmaskiner for privat bruk som var rimeligere i pris, mindre i størrelse, samt enklere å anvende.

De senere årene har også disse popcornmaskinene blitt stadig mer populære. Med forskjellige varianter å velge mellom, kan man i dag enkelt finne en popcornmaskin som passer individuelle behov. Ettersom nye varianter stadig utvikles og blir både bedre og billigere, er det godt mulig at popcornmaskiner blir vanligere å finne hjemme hos folk.

Moderne popcornmaskiner og varianter

Popcornmaskiner deles gjerne inn i to kategorier ut ifra hvilken teknikk de bruker for å poppe popcornet. Vi har her gjennomført en test av begge typer popcornmaskin. Noen bruker den mer tradisjonelle metoden, som går ut på å poppe kornene i en liten kjele med en elektrisk oppvarmet bunn som man fyller med olje. Kornene blir poppet ved at de varmes opp fra å ligge i den oppvarmede kjelen. Den andre typen popcornmaskin, derimot, bruker varmluft. Kornene blir poppet ved at luften øker i temperatur til det til slutt blir varmt nok til at kornene poppes. I maskinene som bruker varmluft behøver man heller ikke å benytte olje. Både maskinene som bruker kjele og de som benytter varmluft holder kornene i konstant bevegelse for å forhindre at popcornet blir brent.

Størrelse og kapasitet

En annen faktor som spiller inn når du skal velge en popcornmaskin er hvor mye popcorn den kan lage om gangen. Dette kan variere veldig fra maskin til maskin. Noen kan lage 1 liter, mens andre kan lage mer enn 10 liter. Så om du ønsker en maskin du kan bruke til store selskaper, bursdager eller andre arrangementer, kan det være greit å investere i en maskin som kan produsere en større mengde om gangen. Hvor mye en popcornmaskin kan lage om gangen, har også sammenheng med størrelsen på maskinen. Dersom man ønsker en mindre variant vil den naturligvis også ha kapasitet til å lage en mindre mengde, enn om man går for en popcornmaskin som er stor. Med et stort antall forskjellige popcornmaskiner å velge mellom, kan man derimot også finne den størrelsen man måtte foretrekke. Noen er ikke mye større enn en liten kaffemaskin, men man kan også få kjøpt større maskiner som krever mer plass.

Design og utforming

Popcornmaskiner kommer også i forskjellig design og utforming. Maskiner i retro design er populære blant mange, da de spiller på den nostalgiske følelsen av popcorn man fikk kjøpt på tivoli og kinoer da popcorn først ble populært. Andre maskiner er enklere utformet, og gjerne laget for å være enklere å håndtere og lette å finne plass til i kjøkkenskapet. Noen maskiner spiller på filmfølelsen ved å være designet i temaet fra en kjent film, som for eksempel Star Wars.

Det er også forskjeller i hvordan popcornet kommer ut av maskinen. For en retro popcornmaskin åpner man gjerne en luke og tar popcornet ut selv. En annen utforming er maskiner som er formet som en globus, der lokket er en rund bolle som popcornet blir poppet inni, og hvor man så kan bruke det runde lokket som serveringsbolle etterpå. En tredje utforming er maskiner som har et lokk formet omtrent som en tunnel, hvor popkornet kommer ut når det er ferdig, for så å føres ned i serveringsbollen man plasserer under.

Det finnes med andre ord mange ulike maskiner å velge mellom, basert på hvilket design man foretrekker og hvilken størrelse man ønsker.

Priser

Basert på de nevnte faktorene over, som maskinstørrelse, mengde popcorn per servering, design og kvalitet, vil også prisen variere deretter. De største popcornmaskinene kan koste over 5000 kroner, men du kan også finne maskiner til under 500-lappen. De rimeligste maskinene vil derimot kunne være av en lavere kvalitet enn om du investerer litt mer i en maskin fra et kjent varemerke som har fått gode anmeldelser. Det kan derfor lønne seg å undersøke litt på forhånd, og sjekke ut en popcornmaskin-test eller to for å se hvilke som har blitt kåret til best i test.

Fordeler og ulemper med popcornmaskiner:

Fordeler:

  • Kvalitet
  • Mengde
  • Lettvint
  • Tidsbruk

Ulemper:

  • Pris
  • Plassbruk
  • Rengjøring

Fordeler

Som med alt annet er det både fordeler og ulemper også med en popcornmaskin. Men med så mange forskjellige maskiner å velge mellom, skal det være godt mulig å finne en som passer ens behov godt nok til at fordelene er flere. Kvaliteten og smaken på popcornet er ofte mye bedre når man bruker en popcornmaskin, spesielt om man sammenligner med micropopcorn. Har man en god maskin kan man godt forvente at popcornet smaker like godt som det man får kjøpt på kino, men til en mye lavere pris.

Stort sett slipper man også at det ligger igjen flere korn som ikke er poppet – selv om det kan forekomme. Man kan derimot alltids ta eventuelle maiskorn som ikke har blitt poppet og bruke dem senere. En annen stor fordel er at man unngår å ende opp med brent popcorn. Dette må være en av de tingene som er mest irriterende når man lager micropopcorn. Ikke bare er det fort gjort å sette timeren på litt for lenge og ende opp med svidde popcorn, men den brente smaken smitter gjerne over på popcornet som ikke har blitt svidd. For ikke å snakke om at lukten av svidd popcorn er en del verre enn duften av ferskt popcorn. Med en popcornmaskin trenger man imidlertid aldri å bekymre seg for å oppleve at popcornet blir brent igjen.

En annen fordel er mengden popcorn man kan lage om gangen, da flere av popcornmaskinene kan lage flere ganger så mye som man får fra en pose micropopcorn. Fra en pose popcorn får man popcorn til cirka to personer, men med en noe større popcornmaskin enn de aller minste på markedet, kan man lett få nok popcorn til 5-7 stykker. Popcornet blir gjerne også fortere ferdig, da man bare tømmer den mengden korn man ønsker i beholderen, og lar maskinen gjøre jobben. De fleste maskinene bruker mellom 2-5 minutter på å lage popcornet, avhengig av mengde popcorn man ønsker.

Til slutt er de fleste popcornmaskinene også utrolig lettvinte i bruk, da man bare trenger å tilsette olje og maiskorn, og eventuelt smak. Og dersom man går for en varmluft popcornmaskin, behøver man ikke tilsette oljen heller.

Ulemper

Ser man på noen av ulempene, er pris, plassbruk og rengjøring faktorer som spiller inn. Noen av popcornmaskinene kan koste flere tusen, men man kan også finne rimeligere varianter. Man vil derimot uansett måtte betale mer for en maskin enn om man går for micropopcorn. Man kan på den andre siden også se på det som en investeringskostnad, da det kan være rimeligere i lengden å kjøpe større poser med maiskorn, enn de små posene med micropopcorn.

De vil også oppta noe mer plass, men det vil også variere ut ifra hvilken type man velger. Velger man en stor popcornmaskin vil den kunne ta relativt mye plass, men mange velger også å bruke popcornmaskinen som en morsom dekorasjon når den ikke er i bruk.

En siste faktor er at man må rengjøre maskinen etter bruk. Mens noen varianter ikke krever like mye arbeid for å rengjøres, er det andre maskiner, særlig de som bruker olje, som må rengjøres grundigere for å holde maskinen i god stand. Dette vil ta mer tid enn om man bare kunne kastet en tom popcornpose, og det kan være en lite fristende oppgave å ta fatt på. De fleste maskinene krever imidlertid ikke så mye rengjøring, så det skal ikke ta altfor lang tid, og det vil definitivt lønne seg i lengden.

Varmluft-popcornmaskin eller kjele-popcornmaskin

Mellom disse to typene av popcornmaskiner er det også noen fordeler og ulemper. Når det gjelder fettinnhold, er det mer fett i popcornet som lages av retro maskiner med kjeler, da disse behøver olje i forbindelse med selve poppingen. Popcornmaskinene som bruker varmluft og ikke behøver olje, har derfor mindre fett.

Retro-maskinene tar også noe mer tid å rengjøre, nettopp fordi oljen må vaskes bort etter bruk. Som fordel har de derimot ofte et stilig design, og kan godt stå fremme på kjøkkenbenken som dekorasjon, selv når de ikke er i bruk. Det er gjerne også de retro popcornmaskinene som kommer i store størrelser, og de popper derfor gjerne mer om gangen. En annen fordel er at de gjerne har en oppvarmingsfunksjon i tillegg, og kan derfor holde popkornet varmt inne i popcornmaskinens beholder. Dermed kan man komme tilbake for flere serveringer og fortsatt ha varmt og ferskt popcorn.

Hvordan velge den rette popcornmaskinen?

Med så mange ulike typer av popcornmaskiner som finnes på dagens marked kan det være vanskelig å vite hvilken man skal gå for. Forhåpentligvis kan denne artikkelen om popcornmaskiner som er kåret som best i test hjelpe deg å finne en popcornmaskin som er den beste for deg. Et godt tips kan være å gå for et kjent varemerke, som nevnt tidligere, eller se på anmeldelser fra andre for å se hvilke erfaringer de har hatt med popcornmaskinen du vurderer å kjøpe.

Det kan også lønne seg å planlegge hva du ønsker å bruke den til på forhånd. Vet du at du ønsker å bruke den ved større arrangementer eller selskaper, bør du kanskje vurdere å investere i en større maskin enn om du bare skal bruke den for filmkvelder med venner og familie. Med tanke på hvilken størrelse du skal kjøpe, bør du kanskje også tenke gjennom hvor du skal ha den, og hvorvidt du ønsker en du enkelt kan sette bort, eller en du kan ha stående fremme.

Trenger man virkelig en popcornmaskin?

Mange kan kanskje være enige i at popcorn ikke bare er godt som snacks, men at det gjerne også er assosiert med en spesiell atmosfære. Det kan ofte skape en ekstra følelse av hygge og kos når man kjenner lukten av nypoppet popcorn spre seg i rommet og man kan høre lyden fra popcorn som poppes.

Om man føler det er verdt å kjøpe en popcornmaskin vil naturligvis variere fra person til person, men er man glad i popcorn og ønsker ferskt popcorn av høy kvalitet, kan det helt klart være en idé å kjøpe seg en popcornmaskin. Siden man også kan finne ganske rimelige popcornmaskiner på dagens marked, er det heller ikke så kostbart å kjøpe en selv om man kanskje ikke kommer til å bruke den hver helg. Ønsker man det beste popcornet og ønsker å skape litt kinostemning når man har filmkvelder hjemme, kan det derfor være et godt kjøp å skaffe seg en popcornmaskin.

Hvordan bruke en popcornmaskin?

popcornmaskin test

De fleste popcornmaskiner er relativt enkle å bruke. For en retro popcornmaskin som lager popcornet i en oppvarmet kjele, tilsetter man bare mengden korn man ønsker å bruke, samt olje, og kan så bare vente på å popcornet blir ferdig.

For popcornmaskiner som bruker varmluft trenger man kun å tilsette kornene og la maskinen gjøre jobben. Begge typene maskiner holder kornene i konstant bevegelse slik at du unngår at de blir brent, og du trenger bare å vente til ønsket mengde korn er ferdig poppet. De fleste maskinene kommer med målebegre som sier hvor mye popcorn-korn man behøver for ønsket mengde ferdig popcorn, samt målebegre for hvor mye olje som trengs.

Noen av merkene kommer også med egne popcorn-beholdere eller -poser man kan ha popcornet i. Til slutt kan man tilsatte salt og eventuelt smakstilsetninger, og popcornet er klart til å nytes. Deretter behøver man bare å rengjøre maskinen og den er klar til neste bruk.

Noen maskiner må varmes opp før kornene kan tilsettes og man kan begynne å poppe popcornet, men det er vanligvis ikke snakk om lang tid. Én ting det kan være greit å være obs på når man popper popcorn i maskinene som benytter olje, er å vente til kornene er ferdig poppet. Dette er fordi oljen gjerne har svært høy temperatur, og man vil helst unngå å plutselig bli truffet av en bit nypoppet popcorn dekket av brennhet olje.

Man bør også ta de samme forhåndsregler for barn som man ville gjort ved bruk av andre elektriske maskiner. Først og fremst vil man sørge for at maskinen er plassert godt inn på kjøkkenbenken, og ikke nærme kanten hvor den kan risikere å falle ned om man har med seg barn under prosessen. Det er fort gjort å snuble eller komme til å velte noe, og en maskin med kokende olje er noe man vil unngå å velte over ende.

Hvordan rengjøre popcornmaskiner

Hvor mye tid som trengs for å rengjøre popcornmaskinen avhenger av typen og størrelsen. De største maskinene tar naturligvis noe lenger tid å rengjøre, og avhengig av type maskin kan det hende du må vaske noen flere individuelle deler av maskinen. Siden popcornmaskinene er elektriske bør man anvende så lite vann som mulig under rengjøring, og gjerne bare bruke en fuktig klut eller papir å tørke over med. Enkelte maskiner har deler man kan ta ut og disse kan du vaske med varmt vann og såpe for å effektivt få bort fett. De større retro popcornmaskinene tar lengst tid å rengjøre, da man må vaske kjelen, bunnen og glassveggene i maskinen for å fjerne fettet fra oljen. Disse er derimot også blant de dyrere maskinene på markedet, så det vil lønne seg i lengden å bruke litt ekstra tid på rengjøringen for å sørge for at man har maskinen lengst mulig.

Popcorn-korn og smakstilsetninger

De to mest populære typene av popcorn er hva som kalles “mushroom”-popcorn og “butterfly”-popcorn. Mens “mushroom”-popcorn gjerne er rundere og mer kompakte, er “butterfly”-popcornet lettere og mer porøst. Man kan derfor velge selv den typen man foretrekker når man skal kjøpe korn til å tilsette popcornmaskinen. De kan være noe ulike ved hvordan de tilberedes, så man bør lese instruksjonene for de ulike typene for å se om det er noen vesentlige forskjeller.

Når det gjelder smakstilsetninger til popcorn er det også mange ulike smaker å velge mellom. Noen foretrekker vanlig, salt popcorn, men man kan også få kjøpt ostepulver og andre smaker, eller tilsette smør. Andre populære smaker er karamell, sjokolade, eller å spise popcornet sammen med is. Det er virkelig bare fantasien som setter grenser, og det finnes utallige antall oppskrifter på internett man kan prøve ut og eksperimentere med til man finner sin helt egen favorittkombinasjon.

En ting man bør merke seg om man ikke tilsetter noe olje eller smør til popcornet om man bruker en varmlufts-popcornmaskin, er at smakstilsetninger i form av pulver og salt gjerne ikke fester seg til popcornet. Så, dersom man tilsetter noe fett til popcornet før man tilsetter smakspulveret, vil det feste seg bedre til popcornet, istedenfor å bli liggende i bunnen av serveringsbollen.

Gjennom å lese denne popcornmaskin-testen vil du forhåpentligvis vite mer om hvilke typer popcornmaskiner som finnes, og hvilke ting det kan være lurt å tenke på før du bestemmer deg for hvilken maskin som vil passe dine behov. Enten du er ute etter en retro popcornmaskin du kan bruke som både dekorasjon og til lage popcorn til et stort antall personer med, eller om du ønsker en mindre maskin du enkelt kan ta frem, og sette tilbake i kjøkkenskapet etter bruk. Denne testen vil forhåpentligvis kunne hjelpe deg i en eventuell avgjørelse om hvorvidt du skal kjøpe en popcornmaskin, og i så fall hvilken type du skal kjøpe.