Image default

Topp 5 Kjøkkenmaskiner

Å finne det beste produktet i denne kategorien er ingen enkel oppgave, derfor har teamet til Barebeste gjort individuelle produkttester og forskning slik at vi kan hjelpe deg med å gjøre de riktige valgene. Om du kjøper noe gjennom en av linkene fra vårt innhold kan vi tjene en liten kommisjon som hjelper med å støtte vårt arbeid.

De fleste kjøkken svømmer over av mer eller mindre brukbare hjelpemidler. Men de aller fleste av dem kan erstattes av en skikkelig god kjøkkenmaskin.

HVORFOR SKAL MAN STOLE PÅ OSS?

Din tillit er viktig for oss! Hvert produkt som er laget har vært forsiktig undersøkt for å sikre at du bare får se det aller beste. Les mer For å opprettholde 100% objektivitet godtar vi aldri penger, produkter eller andre betalingsmåter for analysen vår!

I Ringenes Herre-triologien snakket man om «En ring som styrte dem alle». På kjøkkenet kan du godt snakke om en maskin som styrer dem alle. Kjøkkenmaskinen er selve kongen av elektriske apparater som gjennom årene har funnet veien inn på kjøkkenet. Og skal man være helt ærlig er det nok også en av de få apparatene som virkelig har gjort seg fortjent til en plass i boligens kulinariske senter.

Kjøkkenmaskiner koster gjerne en del mer enn de andre apparatene i huset, men så kan den da også trylle frem underverker. Spør du en toppkokk vil han eller hun garantert gi deg beskjed om å tråle forretningene på jakt etter gode kjøkkenmaskintilbud. Dette er nemlig maskinen som kan få selv den største amatør til å trylle frem de lekreste retter.

Fra gammelt av var kjøkkenmaskinen synonymt med bakverk. Da Electrolux kom på markedet med sin Assistent for over 70 år siden var det hovedsakelig en maskin som ble brukt til å elte gjærdeiger. Det var en revolusjon når husmor kunne overlate deigeltingen til denne maskinen. På 40-tallet var det mor som styrte kjøkkenet og det innebar svært mye og tungt arbeid. Derfor var Electrolux Assistent en kjærkommen medhjelper. I perioder var det faktisk flere års ventetid på å få kjøpt en kjøkkenmaskin.

I dag er det naturlig nok annerledes. Kjøkkenmaskiner fyller butikkhyllene hos de fleste elektronikk, jernvare- og husholdningsforretninger. Utvalget og mulighetene er selvsagt også noe helt annet enn hva tilfellet var på 40-tallet. Men samtidig er grunnprinsippet det samme; Kjøkkenmaskinen skal hjelpe til med å gjøre matlagingen enklere.

kjøkkenmaskin best i testVariasjonen blant kjøkkenmaskinene er stor, både i funksjon og pris. Men felles for dem alle er at de har en bolle med roterende visp eller eltekrok. Noen maskiner har også mulighet for å påmontere annet utstyr som blendere, pastamaskiner, pølsehorn, ismaskin og kuttere i forskjellige fasonger. Hva du velger og hvilken kjøkkenmaskin som er best i test vil avhenge mye av dine behov og ønsker. Men det kan være lurt å tenke litt utover en ren eltemaskin, siden moderne kjøkkenmaskiner kan gjøre så ufattelig mye mer. Og ikke minst er en kjøkkenmaskin med solid utvalg av tilbehør plassbesparende. Du kan trolig kvitte deg med en lang rekke kjøkkenapparater som bare står og støver ned likevel. Dagens kjøkkenmaskiner er både estetisk fine og praktiske, så det gjør ikke noe om du lar den stå fremme på benken. Da er det jo også mye lettere for at den faktisk blir brukt ofte. Erfaringsmessig er den største grunnen til at kjøkkenapparater støver ned at de er plassert ute av syne. En kjøkkenmaskin som får hedersplassen på benken signaliserer en husholdning som både bryr seg og som er kreative i matveien. Ja, kall det gjerne et statussymbol. Men denne gang i positiv forstand.

Det er kanskje spesielt på designsiden at det har skjedd mye med kjøkkenmaskinen de senere årene. Selskaper som Kitchen Aid har satt en helt ny standard for hvordan kjøkkenapparater kan se ut. Den tradisjonelle hvite plasten har nå fått selskap av både børstet stål og alle regnbuens fargekombinasjoner. Dette har skjedd samtidig med at det har blitt trendy å være opptatt av mat og matlaging igjen. Sakte-mat har overtatt for halvfabrikat og posesupper. Nordmenn har de senere årene blitt mye mer opptatt av hjemmelaget mat og kunsten å få det til på kjøkkenet. Dette kan vi dels takke tv-stasjonenes mange matprogrammer for, men også produsentene av kjøkkenredskaper som har blitt mer bevisst på å skape og følge trender.

Og i sentrum for alt dette står altså kjøkkenmaskinen. Som det meste annet av hjemmeapparater finnes kjøkkenmaskiner i alle størrelser og prisklasser. På generelt grunnlag lønner det seg å kjøpe en stor kjøkkenmaskin, siden denne gir bedre bruksområder enn en liten kjøkkenmaskin. Nøkkeltallet her er effekten. En større maskin har kraftigere motor og kan derfor håndtere større mengder matvarer. Men en annen fordel er at en kraftig motor ikke behøver å arbeide på full styrke hele tiden. Det gjør generelt at maskinen har lenger holdbarhet. En motor som må kjøre på full stryke store deler av driftstiden sin vil ha kortere levetid. Å reparere eller bytte motor på kjøkkenmaskiner er ikke spesielt lønnsomt. Derfor blir det gjerne til at vi kaster den gamle og kjøper ny dersom maskinen sier takk for seg.

Det har skjedd enormt mye på markedet for kjøkkenmaskiner siden Electrolux Assistent så dagens lys. Både antall produsenter og ikke minst bruksområdene har økt dramatisk. Hvem du skal velge er mye snakk om smak og behag. Ikke minst er det viktig å ta hensyn til hva du skal bruke maskinen til. Markedet domineres av de fire store, Electrolux, Kenwood, Bosch og KitchenAid. Sistnevnte har kommet som en kule inn på det norske markedet de senere årene og får mye oppmerksomhet på grunn av sitt retro-inspirerte utseende. KitchenAid har utnyttet kommersielle tv-kanalers produktplassering og på de fleste matprogrammer kan man i dag se en kjøkkenmaskin fra KitchenAid, strategisk plassert på kjøkkenbenken.

Og det er forståelig, siden maskinene virkelig er estetisk pene å se på. I tillegg har KitchenAid tatt opp kampen med Kenwood om å levere mest mulig komplette tilbehørspakker. Tidligere var KitchenAids maskiner først og fremst en eltemaskin, men i dag tilbyr produsenten et fullsortiments tilbehør.

Dette er kanskje det viktigste å tenke på når du skal finne den beste kjøkkenmaskin. Siden kjøkkenmaskinen kan erstatte mange av kjøkkenets øvrige apparater, er det viktig å velge en modell som har en rik liste med tilbehør lett tilgjengelig. Her har Kenwood vært dominerende i mange år, siden selskapet selger komplette pakker som dekker de fleste behov. Men KitchenAid har for alvor utvidet sitt sortiment av tilbehør over de senere årene. Nå finner du nærmere 60 tilbehørsprodukter på KitchenAids utstyrsliste. Og mange av dem er ikke tilgjengelig hos de øvrige konkurrentene. Av de mer eksotiske produktene er Confi Kit Konfektyr. Dette er et tilbehør som skal hjelpe til med å lage sjokoladedekket snacks, som nøtter, frukt osv. Selve tilbehøret består av en liten trommel. Helt ærlig gir den litt assosiasjoner til en sementblander og det er neppe tilfeldig. Poenget her er å fylle beholderen med sjokolade og legge det du vil ha dekket oppi. Så påføres sjokoladen ved at trommelen roterer. Et åpenbart nisjeprodukt til nesten fire tusen kroner, men bor det en hobbykonditor i deg er det kanskje verdt å vurdere.

Da er nok et produkt som purepressen mer hensiktsmessig. Denne monteres på KitchenAids kjøttkvern og brukes for å lage pureer, eplemos eller smoothies. For å kunne bruke dette produktet må du allerede ha skaffet deg kjøttkvernen, men det er nesten å regne som standardutstyr. Uten kjøttkvern kommer du ikke langt i en test av kjøkkenmaskiner. Den kan du like godt kjøpe med en gang. Purepressen sørger for at frukt og grønnsaker omdannes til herlige pureer, glatte supper og sauser eller som grunnlag for hjemmelaget sorbet. Barnefamilier forteller også at den er ypperlig for å lage barnemat. Den kan også benyttes for å lage slette kjøttprodukter, men da er det vesentlig at kjøttfarsen er kjørt flere ganger i kvernen og ikke lenger inneholder harde elementer. Da kan du for eksempel lage din egen leverpostei.

Fremgangsmåten for leverpostei er enklere enn det høres ut. Først må leveren renskjæres og kokes sammen med eddik og salt i ti sekunder. Lever, løk, bacon eller annet svinekjøtt, og ansjos kjøres i kvernen og så gjennom purepressen eller en foodprosessor, dersom du har det på kjøkkenmaskinen. Etter kjøring kan det tilsettes hvetemel, krydder og egg. Så kjøres hele massen til den blir jevn og fin i foodprosessoren. Posteien stekes i form på 175 grader i en time.

Så enkelt er det å overraske og imponere familie og venner med hjemmelaget leverpostein. Prøv for eksempel å lage dette til julefrokosten.

KitchenAids tilbehørskatalog inneholder også en melkvern. Her kan du boltre deg når du virkelig skal imponere med hjemmelaget bakst. Det er neppe mange i omgangskretsen som kan skryte av å ha malt sitt eget mel. Kvernen håndterer alle tørre kornsorter. Dette er tilbehøret for den virkelige fineschmeckeren.

Pølsehornet er obligatorisk for alle som eier en kjøkkenmaskin. Sammen med kjøttkverna kan du trylle frem de lekreste, hjemmelagde pølsene. Prosessen er både underholdene og lærerik. Med barn i huset er pølselaging en fabelaktig måte å få med barna på matlaging. Og har du først fått smaken på hjemmelagde pølser, kan vi nesten garantere at du ikke vil kjøpe ferdigprodukter igjen. Hjemmelagde pølser er faktisk både enkelt og morsomt med det rette utstyret og det gir deg mulighet til å eksperimentere med dine helt spesielle smaksfavoritter. Å nyte sine egne, hjemmelagde, ferske pølser fra grillen gir en helt spesiell ramme til sommerfesten. De senere årene har det dukket opp et utvalg ferske pølser i butikkhyllene, men fortsatt domineres markedet av enten røkte eller kokte pølser.

For å lage hjemmelagde pølser trenger du en kjøkkenmaskin med kjøttkvern og pølsehorn. Av ingredienser er kanskje det mest sentrale å få tak i tarmer. Dette kan være litt utfordrende, men en velassortert dagligvareforhandler eller slakter bør ha det. Og finnes det ikke i butikkhyllen er det mulig å bestille det. Har du først fått tak i tarmen er resten egentlig opp til dine egne smaksløker og fantasien. Tarm selges i forskjellige typer. Vanligst er kanskje svine- eller fåretarm. En pakke på bortimot 15 meter koster ikke stort mer enn en 20-kroning.

Foruten tarmen er det fritt frem hva slags kjøtt du velger. Både sau, storfe og svin passer godt i pølser. En kombinasjon passer også svært godt. Det viktige med pølser er å bruke tilstrekkelig med fett. Her kan du kjøpe spekk i gode dagligvareforretninger. Fettprosenten i pølser bør ligge på opp mot 30 prosent. I pølser er det nemlig fettet som gir den gode smaken.

I tillegg til fettet er det krydderet som er selve hemmeligheten med å lage pølser. Her kan du stort sett bruke det krydderet du selv ønsker. Lag gjerne flere runder med pølser og bland inn forskjellig krydder, så kan du smake deg frem til din favoritt. Når det gjelder krydder er det best å benytte tørket krydder. Det gir klart mest smak, siden ferske krydderplanter ikke smaker så sterkt som tørket.

Pølselaging er en favorittaktivitet på kjøkkenmaskinen og det kan lages selv på en billig kjøkkenmaskin. Det viktige er at du tar deg tid og lar kjøttkvernen få gjøre jobben sin skikkelig. Jo bedre farsen er behandlet, jo lettere blir den å arbeide med senere.

Hva annet kan du så bruke kjøkkenmaskinen din til? Brødbaking er det første og åpenbare svaret. Her kan du bare tilsette ingrediensene og sette maskinen på. Eltingen går både raskt og smertefritt. Du behøver ikke tenke på noe som helst. Har du lyst til å prøve en hjemmelaget pizzadeig?

Hjemmelaget pizza er noe av det beste du kan diske opp med og med en kjøkkenmaskin har du jobben ferdig på tiden det tar å varme en frossenpizza.

Bland mel, salt, gjær, vann og olje i kjøkkenmaskinens eltebolle. Skru inn eltekroken og sett maskinen på. La den stå på middels til høy hastighet i noen minutter, slik at deigen får blandet seg skikkelig. Når deigen er samlet seg og alle ingrediensene er tatt opp i deigen kan maskinen slås av og deigen settes til heving. Normalt vil det ta under 10 minutter fra du har tatt frem kjøkkenmaskinen til deigen er klar for heving.

Tilsvarende gjør du for andre gjærdeiger. Kjøkkenmaskinen er virkelig i sitt ess under elting.

KitchenAids kjøkkenmaskiner er top of the line og relativt kostbare. Mer folkelig er modellene fra Kenwood. Den japanske produsenten har dominert kjøkkenmaskinmarkedet i mange år, på grunn av pris og funksjonalitet.

I en kjøkkenmaskintest av KitchenAid og Kenwood er det ikke helt enkelt å kåre en vinner. KitchenAid knuser konkurrenten på design, men i brukervennlighet trekker Kenwood det lengste strået. Kenwood er velkjent for å være ekstremt stabil og gjør jobben uten å søle. Spesielt oppleves Kenwood som kjøkkenmaskin best i test når det er snakk om å lage store mengder mat samtidig. Japanerne har kostet på seg en kraftigere motor og laget en maskin som holder seg i ro på benken. Det er svært vesentlig, siden motorkraften gjør at maskinen lett flytter seg under bruk. Det kan lett føre til at du ender opp med at hele middagen ender på kjøkkengulvet.

I utførelse ser Kenwood litt enklere ut enn KitchenAid. Kenwoods rimeligste modeller er mye hvit plast, mens de litt mer påkostede versjonene er laget i aluminium.

KitchenAid har gjennomgående svakere motorer enn de andre konkurrentene i markedet. Det kompanseres noe ved at selve motoren sitter i toppen av maskinen og presser vispen ned i bollen. Dermed kan de koste på seg en litt svakere motor. Ifølge en test av kjøkkenmaskiner merkes ikke den svakere motoren i KitchenAid så mye som man skulle tro.

Prismessig har KitchenAid tilpasset seg markedet merkbart de senere årene. Fra å være en ekstremt overpriset maskin har den nå kommet ned på et levelig nivå. Det billigste vi har sett er rett over 2.000 kroner og i høyeste grad konkurransedyktig mot Kenwoods rimeligste.

Der de to prismessig skiller lag er på ekstrautstyret. KitchenAids tilleggsutstyr er svært høyt priset, mens japanerne bak Kenwood har etablert egne tilleggspakker til en levelig pris.

En annen konkurrent som forsøker seg på KitchenAids banehalvdel er Smeg. Produsenten følger KitchenAids retrodesign og er spesielt godt kjent for sine 50-tallsinspirerte kjøleskap. I utførelse ligner den svært mye på hovedkonkurrenten, men er kanskje hakket mer solid bygget. Maskinkraften er 800 watt og bollevolumet er 4,8 liter. Italienske Smeg har selvsagt tilleggsutstyr for å lage pastaretter.

Pasta er forresten en av de morsomste tingene du kan lage med en kjøkkenmaskin. Først og fremst lager du deigen som en hvilken som helst annen deig. Tøm ingrediensene i maskinen. La deigen elte og hvile og koble på pastarullen.

Pastadeiger finnes det tusenvis av på nettet. Men selve grunndeigen er svært enkel. Den består av mel og egg. Og fordelingen er egentlig enda enklere. Vi snakker 1:1-forhold. Det betyr at du bruker ett egg per 100 gram mel. 100 gram mel holder til pasta for en person. Med andre ord er oppskriftsmatematikken ganske enkel å forholde seg til.

Pastautrulleren festes på kjøkkenmaskinen og still den på den største tykkelsen. Husk å bruke mye mel, slik at pastaen ikke setter seg fast. Etter hvert som deigen mykes opp skrur du til tynnere og tynnere plater og lar kjøkkenmaskinen drive frem pastaen slik du ønsker deg. Mange som har irritert og svettet over manuelle pastaruller vil elske hvor mye enklere det er når rullen går av seg selv.

Den ferdige pastaen går rett i kokende vann og gjøres ferdig der. Pastatilbehør er noe av det som selges mest av til kjøkkenmaskiner.

Kenwoods maskiner finnes i flere varianter. Kenwood Chef er den rimeligste og minste varianten. Chef XL er mellomvarianten, Chef XL Elite og Chef XL Titanium er selskapets toppmodeller. XL Titanium selges med en stor pakke tilleggsutstyr for rett under 8.000 kroner. Med en bollekapasitet på 6, liter og 1700 watts motor snakker vi om en stor maskin.

Foruten fem forskjellige visper, inneholder pakken kjøttkvern, foodprosessor, blender, multikvern og sitruspresse. I denne pakken får du med andre ord det meste du trenger for å lage de lekreste retter på eget kjøkken. Dette er et virkelig godt kjøkkenmaskintilbud. Kenwood tilbyr hele ti års garanti på sine kjøkkenmaskiner. Det er sjelden vare i hjemmehusholdningsappparater og viser at produsenten har stor tro på egne ferdigheter og produkter.

Dersom XL Titanumpakken blir i overkant kostbar, kan du velge lillebroren til rett under 5.000 kroner. Her er det motorkraft på 1000 watt og bollekapasitet på 4,6 liter. Selv om det er en del mindre enn storebror vil det trolig være mer enn nok for de fleste hjem. Utstyrspakkeen Chef kommer med tre kroker og visper, blender, kjøttkvern, metall- og glassbolle.

KitchenAid på sin side selges stort sett bare med eltekroker, visper og stålbolle. Det er vanskelig å finne pakkeløsninger fra denne produsenten i vår test av kjøkkenmaskiner. KitchenAid Artisan selges for rett under 4.000 kroner og oppover. Bollekapasiteten på Artisan er 4,8 liter og motorkraft på 300 watt. I sin metallutførelse ser den mer solid ut enn Kenwood. Produsenten skryter av at motoren består av 98 prosent med metall og derfor har lang holdbarhet. Likevel våger ikke KitchenAid seg på mer enn fem års garanti.

Electrolux, som ble nevnt innledningsvis, finnes fortsatt på markedet. AssistentPRO koster drøyt 2.500 kroner, uten noen form for tilbehør. Dagens Assistent har en motor på 1200 watt og en bollestørrelse på akseptable 5,7 liter. Den svenske produsenten har tviholdt på konseptet med en bakebolle og lykkes godt både med design og funksjon. Siden Assistent så dagens lys på 40-tallet har det kommet til en rekke ulike tilbehør. Til AssistenPRO finnes det både kjøttkvern, pastakutter for både Spagetti og Tagliatelle og kutter. Svenskene er en av de få som har tilført sin kjøkkenmaskin en digital tidtaker. Dette er faktisk en svært nyttig funksjon, siden mye matlaging handler om tid. Å slippe å bruke mobiltelefonen eller håndleddsklokken for å ta tiden på eltingen er svært praktisk. Timeren sørger også for å slå av kjøkkenmaskinen når tiden er ute.

Kenwood har lenge operert med to produktserier, Chef og Major. I de senere årene er Major-serien faset ut og selskapet satser alt de har på Chef-modellene. Derfor har de også tatt steget litt lenger og laget en supermaskin. Kenwood Cooking Chef er kåret til årets kjøkkenprodukt. Her snakker vi om en kjøkkenmaskin med innebygget induksjonsplate. Riktignok er prisen svimlende 9.500 kroner, men da har du et apparat som stort sett kan alt. Cooking Chef er perfekt for laging av supper, sauser og kraft. I tillegg gjør den selvsagt alt som de øvrige kjøkkenmaskinene kan diskes opp med.

Cooking Chef har 20 forhåndsinnstilte program for tillaging av alt fra bakevarer til langtidskoking av middagsretter. Vi snakker her om en slags kombinasjon av eltemaskin og slowcooker. En hurtigfunksjon gir deg en rekke oppskrifter på ferdige middagsretter på en halvtime. Programmene sørger selv for å endre temperatur ved behov, regulerer hastighet og kraft. I praksis er dette med andre ord en maskin som lager maten for deg. Du kan fokusere på smaker og den kreative sistegefylen. Cooking Chef ble kåret til årets kjøkkenprodukt av Elektronikkbransjen. Det er altså ikke bare beste kjøkkemaskin, men beste kjøkkenprodukt.

Kenwood Cooking Chef er utstyrt med et stort display, som gir klar beskjed om matlagingsprosessen. Oppvarmingen går fra 20 til 180 grader. Som kjøkkenmaskin leveres den med en motor på 1500 watt, noe som gjør den til en svært god elte og håndteringsmaskin. Cooking Chef bruker de samme tilbehørene som resten av Chef-serien kan benytte. Det gjør at du kan beholde den gamle kjøttkverna eller blenderen og bare bytte selve maskinen. Dette er den komplette kjøkkenmaskin og uten tvil den vi vil kåre til kjøkkenmaskin best i test.

Kenwoods Cooking Chef er eksempelet på nye type kjøkkenmaskiner som er ment for å ta hjemmekjøkkenet opp til et nytt nivå. Nordmenns interesse for matlaging har eksplodert de senere årene og vi bruker stadig mer penger på utstyr til matlaging. Dette har selvsagt produsentene av kjøkkenapparater forstått og de forsyner stadig markedet med premiumversjoner av sine maskiner.

Hvilken maskin du til slutt ender opp med er mye smak og behag. Først og fremst er det et spørsmål om hva du ønsker å bruke kjøkkenmaskinen din til. I utgangspunktet er spiller det ikke så stor rolle hva du ender opp med, siden disse maskinene stort sett gjør den samme jobben. Egentlig handler valget mer om det du ikke ser ved første øyekast. Dersom du ikke har behovet for mye ekstrautstyr og først og fremst skal elte deiger kan du godt kaste deg over en KitchenAid. Disse er svært lekre, funksjonelle og solide. Ulempen med KitchenAid ligger først og fremst i at tilleggsutstyret er svært kostbart. Gjennomgående ligger tilleggsutstyret over dobbelt så høyt i pris som hos Kenwood. Ikke selges det mange komplette pakker med KitchenAid heller. Skal du fylle kjøkkenskapet med samme utstyrspakke som du får til Kenwoods Chef Titanum vil du fort ha lagt ut over 10.000 kroner og enda mangler du en del vesentlige detaljer.

Kenwood er utstyrsmesteren innen kjøkkenmaskiner. Nærmest uansett hvilken jernvare- eller kjøkkenutstyrsforretning du går innom vil du finne et rikt utvalg av tilleggsutstyr til Kenwoods maskiner. En annen fordel er at de også at Kenwoods maskiner kan bytte tilleggsutstyr seg imellom. Den utgående serien Major kan også bruke mye av de samme som Chef-serien. Og skulle du etter hvert få lyst til å oppdragere kjøkkenet med Kenwoods Cooking Chef, så passer det samme utstyret til den. Med andre ord har du ved å velge Kenwoods maskiner større fleksibilitet og valgmuligheter enn hos de øvrige konkurrentene, til en lavere pris.

Et annet element er at Kenwood er den produsenten som har de største motorene. KitchenAid lover robust drift og at deres patenterte teknologi skal kompensere for wattkraft, men til syvende og sist handler elting av deiger om kraft. Og selv med motoren plassert på toppen av hodet er det ikke til å komme fra at Kenwoods 1500 watts maskiner er sterkere enn KitchenAids 300 watt. Kenwood er aggressivt priset og det dukker stadig opp gode tilbud hos de store elektronikkforhandlerne. Her er konkurransen nå så stor at du fort kan gå i butikken og argumentere deg til et ekstra godt tilbud. Kanskje kan du overtale ekspeditøren til å gi deg med noe tilleggsutstyr som ikke opprinnelig følger med.

test av kjøkkenmaskinerMen uansett hva du velger av kjøkkenmaskin, så må du rydde plass på kjøkkenbenken. Dette er en type apparat som med fordel kan stå fremme. Da er det langt større mulighet for at du bruker den jevnlig og sørger for at du utvikler din kokkekompetanse. Også eventuelt tilleggsutstyr bør få en fast plass der det er lett tilgjengelig. Det vil være sørgelig om kjøkkenets kanskje viktigste instrumenter blir liggende å støve ned. Hvis du har med kjøkkenmaskinen i tankene når du setter opp ukesmenyen, så tvinger du deg selv til å bruke den ofte. På sikt vil det definitivt øke den kulinariske kreativiteten.

Hvis du var en av de mange som kastet deg på smoothie-bølgen for noen år siden, så har du sikkert en blender liggende ett eller annet sted. Den kan du kaste og bruke kjøkkenmaskinen isteden. Blenderen er perfekt for å lage supper, jevne sauser eller for å lage sorbeter. En av våre favoritter er den svært enkle banansorbeten i blender.

Kjøp bananer, del dem i skiver eller små biter og legg i fryseren. Så tar du den frosne bananen, blander med litt vann og kanskje en aning sitrussaft og kjører alt i blenderen på kjøkkenmaskinen.

Resultatet blir en nydelig, frisk og naturlig banansorbet uten kunstige tilsetninger, sukker eller melkeprodukter.

Kjøkkenmaskinen bør stå fremme på kjøkkenbenken og delene bør rengjøres ofte. De fleste delene kan vaskes i oppvaskmaskin, på et litt svakere program. Men stålbollene og metalldelene til kjøttkvernen bør vaskes for hånd de første gangene. Disse delene kan nemlig få et sort belegg om de vaskes i oppvaskmaskin første gang. Det sorte belegget er ikke farlig, men det blir svært møkkete og kan være vanskelig å få av etterpå. Problemet løser seg over tid og etter noen gangers håndvask kan det fint puttes i oppvaskmaskinen.

Annen rengjøring foretas med en våt klut eller en svamp. Spesielt etter bruk av tilleggsutstyr som pastamaskin, kjøttkvern og blender er det viktig å gå over med en klut og sørge for å fjerne eventuelle matrester. Det er både av hensyn til hygiene, men også for å unngå at det setter seg fast matrester i mekanismene. Kjøkkenmaskiner er generelt enkle å holde rene, men som alle elektriske apparater krever de normalt vedlikehold.

Under bruk er det viktig å sikre seg at kjøkkenmaskinen står støtt og ikke utsettes for slag eller ujevnheter. De kraftige motorene medfører sterke spenninger og kan i verste fall føre til at maskinen velter ned fra kjøkkenbenken. Selv om både Kenwood og KitchenAid har gode garantiordninger, så dekker de neppe et fritt fall fra kjøkkenbenken.