Image default

Topp 5 Isbitmaskiner

Å finne det beste produktet i denne kategorien er ingen enkel oppgave, derfor har teamet til Barebeste gjort individuelle produkttester og forskning slik at vi kan hjelpe deg med å gjøre de riktige valgene. Om du kjøper noe gjennom en av linkene fra vårt innhold kan vi tjene en liten kommisjon som hjelper med å støtte vårt arbeid.

Hva er en isbitmaskin?

En isbitmaskin er kort oppsummert en liten fryseboks som produserer isbiter, tilsvarende en isbitmaskin som man kan få integrert i enkelte kjøleskap. Med en isbitmaskin kan man produsere isbiter langt raskere enn hva man kan med isbitformene som man fyller med vann og setter i fryseren. I tillegg til at det tar langt kortere tid, trenger man heller ikke å passe på at beholderen står stødig, og trenge å bekymre seg for at den skal velte når man åpner fryseren. Det eneste man behøver å gjøre er å fylle vann i beholderen og vente på at maskinen gjør jobben med å produsere isbitene. De ferdige isbitene vil så falle ned i et kammer hvor de samles opp, og man kan ta dem direkte fra kammeret og oppi glasset.

HVORFOR SKAL MAN STOLE PÅ OSS?

Din tillit er viktig for oss! Hvert produkt som er laget har vært forsiktig undersøkt for å sikre at du bare får se det aller beste. Les mer For å opprettholde 100% objektivitet godtar vi aldri penger, produkter eller andre betalingsmåter for analysen vår!

Til forskjell fra isbitmaskiner som er integrert i kjøleskapsdøren, kommer isbitmaskiner gjerne designet som en firkanted frittstående boks som man kan plassere hvor man vil. Alt man behøver er et strømuttak og vann til å produsere isbitene, og ellers kan man plassere isbitmaskinen hvor man måtte ønske. De kan derimot veie en del så man bør være noe forsiktig om man skal flytte rundt på dem.

Hvordan fungerer en isbitmaskin?

isbitmaskin testEn isbitmaskin består av tre deler – et vannkammer, en frysedel og et iskammer. Vannkammeret fylles med vann som derfra blir pumpet over til frysedelen og fylles i former. Isbitene blir så produsert ved at en kraftig nedkjølt metallkjegle senkes ned i midten av de vannfylte formene, og på den måten fryser vannet rundt kjeglen til is. Metallkjeglen varmes så noe opp for at den skal kunne løsne fra isbitene, og isbitene faller ned i iskammeret hvor de oppbevares. På grunn av denne metallkjeglen lages derfor isbitene med et hull i midten. Maskinen produserer isbiter til iskammeret er fullt, eller til vannbeholderen er tom for vann. De ferdige isbitene holdes så kalde i iskammeret, hvor de forhindres fra å smelte. Du vil dermed ha kalde isbiter tilgjengelig når du måtte ønske. Om du ikke ønsker å ha isbitmaskinen stående på for å holde isbitene frosne, kan man selvsagt også ta de ut av kammeret og over i fryseren for senere bruk. De aller fleste isbitmaskinene fungerer på samme måte og de største variasjonene ligger i hvor mange isbiter maskinen kan produsere og i løpet av hvor lang tid.

Hvilke funksjoner har en isbitmaskin?

De viktigste funksjonene vil være hvor lang tid det tar å produsere et greit antall isbitmaskiner, hvor kalde isbitene som produseres er, og om maskinen er relativt enkel å rengjøre. Andre funksjoner man kan få er innebygd vannfilter som filtrerer vannet så man kan være sikker på at vannet er helt rent, selvrengjøringsfunksjon, valgfunksjon for å kunne variere størrelsen på isbitene, timer og hvor mye maskinen veier. Hvor mange isbiter maskinen kan produsere om gangen er også noe enkelte vil være opptatt av, men de fleste modeller produserer nok til at det ikke er den viktigste funksjonen ved en isbitmaskin.

Hvor mange isbiter maskinen kan produsere oppgis ofte i antall kilo produserte isbiter per døgn, og kan variere mellom alt fra 12 til 20 kilo for større maskiner. Når det gjelder hvor lang tid det tar å produsere en porsjon is varierer det fra rundt 7 minutter for de raskeste maskinene, til omtrent 13 minutter for de tregeste maskinene på markedet. De mindre maskinene har en tendens til å produsere isbiter raskere enn store maskiner.

Det er også forskjell på hvor kalde isbiter maskinene produserer, som også vil spille inn på hvor lang tid det tar før isbitene smelter. Man ønsker selvsagt at isbitene skal bruke lengst mulig tid på å smelte, siden man ønsker at de skal gjøre drikken kald, fremfor å gjøre den svakere ved at den blir vannet ut. Mindre maskiner er gjerne de som produserer kaldest is, og som også holder dem kalde lengre i maskinens oppbevaringsbeholder.

Når det gjelder rengjøring er det en sentral del av vedlikeholdet for å unngå at man får mugg, eller risikere at isbitene smaker dårlig på grunn av gammelt vann. Man bør derfor alltid tømme maskinen for vann etter bruk. Noen maskiner kommer med en åpning på undersiden hvor man kan fjerne vannet, mens andre modeller har åpningen på siden av maskinen. For å gjøre det enklest mulig bør man gå for en modell med åpning på undersiden da dette gjør det langt mer lettvint å få tømt maskinen for vann. Noen maskiner kommer også med en selvrengjøringsfunksjon om man ønsker å slippe å rengjøre for hånd.

Enkelte modeller kommer med en valgfunksjon for størrelsen på isbitene, hvor man kan velge mellom to eller tre forskjellige størrelser. Isbiter av mindre størrelse tar kortere tid å lage, men de vil også smelte raskere. Det er heller ikke en veldig stor forskjell på størrelsene, da det bare er snakk om noen millimeters forskjell i tykkelse.

Man kan også få modeller med tidsinnstilling, slik at man kan stille inn maskinen til å kun lage isbiter i en begrenset periode. Dette kan begrense støy fra maskinen noe siden den ikke vil stå å gå når man ikke behøver det, som kan derfor være en funksjon enkelte finner det praktisk å ha.

Man kan også velge mellom modeller som plasseres på kjøkkenbenken, eller modeller som monteres mellom kjøkkenskapene på samme måte som man ville montert en oppvaskmaskin. Disse må derimot kobles til vann- og avløpssystemet, og veier en del mer enn de bærbare modellene man kan ha på kjøkkenbenken.

Gjennomsnitts pris for isbitmaskiner

Prisen vil variere mest ut fra om man går for en bærbar modell eller en av modellene som må monteres i kjøkkenbenken. Salget av isbitmaskiner i Norge er derimot ikke så veldig høyt, så utvalget av modeller er heller ikke like stort som det var da de først kom på markedet.

Det er derfor hovedsakelig bærbare modeller som er beregnet for å plasseres på kjøkkenbenken, som man finner på dagens marked. Disse ligger på mellom 500 og 1.000 kroner for de rimeligste modellene, men kan koste opp mot 4.500 for de dyreste maskinene. De fleste ligger derimot på mellom 1.500 og 2.500 kroner.

Fordeler og ulemper med isbitmaskiner

Fordeler:

  • Man har alltid isbiter tilgjengelig
  • Tar kort tid å lage nye isbiter
  • Lettvint
  • Oppbevarer isbitene
  • Mindre plastbruk

Den klart største fordelen med en isbitmaskin er at du alltid vil ha isbiter tilgjengelig når du måtte trenge det, og på den måten alltid vil kunne ha iskald drikke. Dette kan være spesielt kjekt på sommeren når man gjerne bruker mer isbiter enn ellers, og når man arrangerer fester eller har middagsgjester på besøk. Man kan også bruke isbitene til å foreksempel lage slush ved å knuse isbitene i mindre biter, noe som er en stor favoritt blant barna. For øyeblikket er det ikke mulig å få kjøpt en isbitmaskin som lager både isbiter og knuser is på det norske markedet. Man kan derimot relativt enkelt knuse isbitene til mindre biter selv, kjøpe en separat isknuser eller eventuelt knuse isbitene i en blender.

At det tar kort tid å lage isbitene er også selvsagt en fordel, da man kan få ferdige isbiter på mellom 5 og 15 minutter. På denne måten slipper man eventuelt søl med å tilsette vann i isbitformer eller isbitposer, for så å måtte vente i flere timer på at vannet skal fryse. Man unngår også å måtte dra på butikken å kjøpe poser med is, som gjerne er tunge og upraktiske å få med seg hjem, og å få plass til i fryseren. I tillegg får man en miljøfordel ved at man slipper all den unødvendige engangsplasten som følger med når man bruker isbitposer eller kjøper ferdige isbiter i pose.

En annen fordel er at man kan lagre isbitene i maskinens oppbevaringsrom, og dermed kan hente isbiter til enhver tid. Forutsatt at det er vann i isbitmaskinens vannbeholder, vil maskinen så lage nye isbiter når oppbevaringsboksen er tom for isbiter og må etterfylles. En isbitmaskin er også utrolig enkel i bruk, da det eneste man behøver å gjøre er å tilsette vann og så kan vente til isbitene lages.

Ulemper:

  • Støy
  • Pris
  • Utseende
  • Størrelse og vekt

På grunn av kjøleaggregatets vifte vil en av ulempene med en isbitmaskin være at de produserer ganske mye støy. Dette kan bli noe plagsomt i lengden, og kan føre til at man kanskje ikke bruker den så ofte som planlagt. Det finnes derimot modeller som er støydempende og lager mindre lyd enn andre modeller om man foretrekker en stillegående isbitmaskin.

Sammenlignet med å fryse is selv ved å bruke en isbitform eller kjøpe engangsposer for isbiter, vil det koste en del mer å kjøpe en isbitmaskin. Noen vil derfor kunne synes at en isbitmaskin koster mer enn hva det er verdt om man ikke planlegger å bruke den ofte. Innkjøpsprisen på en isbitmaskin kan man derimot tjene inn over tid, sammenlignet med om man ofte kjøper poser med ferdig is.

De fleste modellene er ikke spesielt estetiske når det gjelder design, da modellene vanligvis bare er formet som en firkantet boks. Flertallet av modellene man kan finne på det norske markedet kommer i fargene sort, hvitt, eller børstet stål. Man kan også få kjøpt små modeller eller større modeller, alt etter hvor stor mengde isbiter man ønsker maskinen skal kunne lage per døgn. Det finnes derimot også enkelte isbitmaskiner som fås i andre design og farger. Noen av modellene kan også være litt tunge. Vekten ligger på mellom 8 og 10 kg, men man kan også få større modeller som veier over 20 kg. Dette gjør dem noe ugunstig å løfte opp og ned fra kjøkkenbenken mellom bruk, så det kan være greit å ha plass nok til å ha den stående fremme.

I hvilke situasjoner kan det være nyttig å ha en isbitmaskin?

En isbitmaskin er nok ekstra kjekk å ha på varme sommerdager, spesielt om man skal ha gjester eller en hagefest og ønsker å ha kjølig drikke. Siden en isbitmaskin kan lage mye is på kort tid risikerer man heller ikke å gå tom for isbiter og å måtte vente lenge på å fryse flere. Man behøver heller ikke å måtte dra på butikken for å kjøpe poser med is om man går tom, eller å tømme fryseren for å få plass til dem. Man kan enkelt bare fylle på vann i maskinens vannbeholder, vente noen minutter og så hente de ferdige isbitene etter behov.

Om man liker å invitere til fester eller arrangementer ellers i året og, kan man alltid være sikker på at man har nok is til drinkene. Man slipper dermed problemet med at drinken blir lunken før man har rukket å drikke den opp.

Kjøper man en av de mindre bærbare modellene eller en mini isbitmaskin, kan man også ha den i campingbilen eller ombord på båten hvor man ikke har fryser. På sommeren kan man derfor også være garantert at mat og drikke holder seg kaldt så lenge man har tilgang på vann til isbitmaskinen.

Hvordan velge isbitmaskin?

Når man skal velge isbitmaskin vil de viktigste faktorene kunne variere mye fra person til person. Ønsker man en isbitmaskin man kan ta med seg og bruke på campingtur eller ombord i båten, vil vekt være en viktig faktor. Det kan da lønne seg å kjøpe en av de lettere variantene på markedet som veier rundt 7 og 10 kilo. Skal man ut med campingbilen eller båten har man gjerne også pakket med seg en del utstyr og tilbehør allerede, så det kan være greit at isbitmaskinen veier minst mulig.

I tillegg vil det sannsynligvis være mindre viktig at maskinen kan produsere en stor mengde isbiter, så man kan heller velge en mindre og lettere modell som er enklere å flytte på.

En annen faktor er lydnivå, så dersom man foretrekker en isbitmaskin som ikke produserer mye støy når den er i bruk bør man vurdere en av de stillegående modellene. Pris vil også spille inn på hvilken modell man velger, men man kan finne maskiner til under tusenlappen om man ønsker en isbitmaskin som er billig. Om man ønsker en stillegående isbitmaskin kan disse derimot ofte koste noe mer enn de rimeligste variantene, og pris vil også variere med størrelse og mengde produserte isbiter i døgnet.

Hvor lang tid det tar å produsere en porsjon isbiter er også en viktig egenskap. Hvor mange isbiter det er i en porsjon vil variere, men de fleste maskinene lager rundt 9 og 12 isbiter om gangen, som deretter faller ned i oppbevaringsboksen. Med en isbitmaskin vil man gjerne at den skal være tidseffektiv, så det kan være greit å velge en av de raskere modellene om man ikke vil vente lenger enn nødvendig. De mindre isbitmaskinene produserer gjerne isbiter raskere enn de større modellene, men vil på den andre siden ha mindre plass til å oppbevare de ferdige isbitene i oppbevaringsbeholderen. Om man trenger mange isbiter på en gang må man derfor tømme beholderen og oppbevare isbitene i fryseren eller i en annen beholder.

At isbitene som oppbevares i isbitmaskinen holdes kalde nok til at de ikke smelter vil også være en klar fordel. Enkelte andre tester av isbitmaskiner har funnet at de mindre isbitmaskinene ofte er bedre på dette området enn hva de større modellene er. Hos flere av de store modellene var ikke temperaturen i oppbevaringsbeholderen kald nok, noe som førte til at isbitene begynte å smelte. Dette vil kunne være irriterende for mange siden dette vil bety at isbitene også vil smelte raskere i glasset, og drikken ikke vil holdes kjølig så lenge som den kunne blitt. En mini isbitmaskin kan derfor være et godt valg, da noen av disse modellene har vist å kunne være bedre på å holde isbitene frosne.

Hvilken isbitmaskin man syns er best vil med andre ord kunne variere mye basert på de ulike behovene man har. Det kan derfor lønne seg å finne en isbitmaskin som er best i test og lese litt om de forskjellige modellene, for å se hvilke som har fått de beste omtalene av andre kunder. Vi har sett på flere isbitmaskin modeller og gjort en test av de utvalgte modellene, så du kan finne de beste isbitmaskinene på markedet. En mindre modell kan derimot være et like så godt valg som en større modell og de vil også ta mindre plass og være enklere å flytte på, noe mange vil synes er en fordel. Selv om det norske markedet for isbitmaskiner ikke er det største, kan man likevel finne en god isbitmaskin, enten man er på utkikk etter en liten og billig isbitmaskin eller vil ha markedets beste.

Hvordan ta vare på din isbitmaskin

isbit maskinDet krever ikke spesielt mye arbeid for å ta vare på en isbitmaskin ettersom den bare bruker vann. Det er derimot viktig at man tømmer den for vann for hver gang man har brukt den, og det kan være greit å tørke den så den ikke står fuktig. På denne måten vil man unngå mugg og at gammelt vann blir stående i maskinene og føre til at isbitene smaker dårlig.

Det er relativt enkelt å rengjøre en isbitmaskin og man kan rengjøre den på samme måte som man ville vasket en kaffemaskin. Alt man behøver å gjøre i tillegg til å tømme den, er å ta ut beholderen hvor isbitene oppbevares for å kunne vaske innsiden av maskinen, og deretter vaske og tørke selve beholderen. Husk derimot alltid på å ta ut stikkontakten før du rengjør maskinen da det er et elektrisk apparat.

Man bør derimot også gjøre en grundigere rengjøring en gang i blant. Dette kan man gjøre ved å fylle beholderen med vann og tilsette en liten mengde oppvasksåpe. Deretter lar man isbitmaskinen kjøre gjennom en syklus, og kaster isbitene som er lagd med såpevannet. Etterpå bør man også kjøre maskinen gjennom en syklus til med rent vann, for å fjerne alle rester av såpe fra maskinen og kaste disse isbitene også. En syklus vil si at isbitmaskinen produserer isbiter til alt vannet i vannbeholderen har blitt til isbiter. En syklus tar for de fleste maskiner rundt en time eller to, avhengig av om man har en stor eller en liten isbitmaskin. På denne måten kan du være trygg på at din isbit maskin holder seg i god stand så lenge som mulig, og at isbitene aldri får en dårlig smak.

På grunn av den tunge vekten på enkelte modeller, spesielt sammenlignet med andre husholdningsapparater, bør man være ekstra forsiktig dersom man skal flytte isbitmaskinen fra et sted til et annet. Skulle man komme til å miste den kan isbitmaskinen og kjøleaggregatet fort bli skadet, og man kan også risikere å skade seg selv eller andre om man skulle være uheldig å treffe noen.

Tips for hvordan du bruker en isbitmaskin

Å bruke en isbitmaskin er ganske enkelt da man kun behøver å tilsette vann. Den første gangen man skal ta i bruk isbitmaskinen bør man derimot kjøre den gjennom en syklus for å rense maskinen så den er klar til bruk. Fra tidligere tester og kundeomtaler har enkelte modeller fått kritikk for at isbitene hadde en bismak, men kjører man maskinen gjennom en syklus før bruk vil denne bismaken som oftest forsvinne. Man må også huske på å tømme isbitmaskinen for vann etter bruk og tørke over den for å unngå at det dannes mugg i maskinen.

En annen viktig ting å huske på er å alltid bruke rent og ferskt vann, og gjerne også filtrere vannet før man tilsetter det vannbeholderen. Man kan også få kjøpt isbitmaskiner som kommer med vannfilter, men det vil ofte være mer effektivt å filtrere vannet før man tilsetter det maskinen.

Spesielt dersom man tar med seg isbitmaskinen for å bruke den på campingtur eller ombord på båten vil det lønne seg å forsikre seg om at man har rent vann man kan bruke. En viktig ting å huske på i dette tilfellet er også at man kun benytter vann som er trygt å drikke, eller eventuelt fyller på noen flasker med vann hjemme og bringer med seg på tur.