Image default

Topp 5 Høytrykkspylere

Å finne det beste produktet i denne kategorien er ingen enkel oppgave, derfor har teamet til Barebeste gjort individuelle produkttester og forskning slik at vi kan hjelpe deg med å gjøre de riktige valgene. Om du kjøper noe gjennom en av linkene fra vårt innhold kan vi tjene en liten kommisjon som hjelper med å støtte vårt arbeid.

Høytrykkspyler er skikkelig leketøy for voksne. Samtidig er det et av de mest praktiske verktøy du kan ha i kjellerboden eller garasjen.

HVORFOR SKAL MAN STOLE PÅ OSS?

Din tillit er viktig for oss! Hvert produkt som er laget har vært forsiktig undersøkt for å sikre at du bare får se det aller beste. Les mer For å opprettholde 100% objektivitet godtar vi aldri penger, produkter eller andre betalingsmåter for analysen vår!

Dersom du ikke allerede har en høytrykkspyler er det så godt som garantert at du har hatt behov for en. Dette er kanskje et av de mest anvendelige produktene som finnes, enten du eier hus, bil, båt eller bare en balkong. Rengjøring med høytrykksvasker går som en drøm.

Kort fortalt er en høytrykkspyler en maskin med en innebygget pumpe som sørger for at vannet settes under et kraftig trykk, derav høytrykk, før det føres ut. Det finnes høytrykkspylere med vanntank og det finnes spylere som kobles rett på hageslangen. Vannet som er satt under trykk føres ut gjennom en dyse. Hensikten med det kraftige trykket er rengjøring. Vanndråper som skytes ut i høy hastighet vil svært effektivt kunne fjerne smuss og urenheter. En høytrykkspyler kan fort flise opp treverk, dersom man går nærme nok.

Selv om vannet er satt under kraftig trykk og hastigheten på strålen er stor, så vil kraften avta svært raskt som følge av luftmotstand. Derfor er en liten høytrykkspyler best egnet på korte avstander og mindre flater.

Høytrykkspylere benyttes blant annet for å fjerne maling og lakk, forurensning og skit fra bygninger, fortau eller gårdsplasser, rengjøring av bil eller båt. De fleste bilvaskeanlegg er utstyrt med høytrykkspylere. Med andre ord er dette et apparat med et stort bruksområde.

Det finnes forskjellige modeller med forskjellig kraft. Til hjemmebruk klarer man seg gjerne med en bærbar høytrykkspyler, mens industrimaskinene kan kreve bilmontering og har innebygget bensinmotor.

høytrykkspyler testNoen skikkelig høytrykkspylertest er vanskelig å finne, siden dette er et produktområde som regnes som ganske sært i utgangspunktet. Det er vanskelig å finne gode kriterier for å teste forskjellige modeller og komme frem til hva som er den beste høytrykkspyler. Som med alle andre produkter er det viktigste å definere hva ditt faktiske behov er.

En høytrykkspyler for bil vil opptre annerledes enn en høytrykkspyler med terrassevasker. Derfor er det viktig at man definerer hva hovedbehovet er. Selvsagt kan du dekke flere bruksområder med samme spyler, men det gir deg en god indikasjon på hva du i alle fall må se etter. Generelt er det lurt å tenke på de største oppgavene som skal utføres jevnlig, siden det er de som på sett og vis definerer hvor kraftig maskin du faktisk trenger. Det er som alltid lettere å skalere nedover enn oppover.

Da kommer også spørsmålet om hva slags tilbehør du trenger. Alle høyrykkspylere leveres som standard med en pistol, et spylerør og dyse. Noen har et utvalg forskjellige dyser, spesialtilpasset for forskjellige formål og oppgaver. På flere maskiner er det en praktisk slangetrommel, som holder orden på spyleslangen både under bruk og ikke minst oppbevaring. Hva du trenger av utstyr vil i stor grad avhenge av hva du skal bruke vaskeren til. Normalt vil det være å anbefale en så bred utstyrspakke som mulig, men dette kan gå på bekostning av funksjonalitet og effekt.

Like viktig som bredde i utstyr er at utstyret er tilpasset ditt faktiske behov. Høytrykkspylere er geniale til sitt bruk, men brukt feil kan det medføre store ødeleggelser og skader. Du må også gjøre deg godt kjent med hvilket trykk og hvilke dyser du benytter deg av på ulike overflater. Bruker du en såkalt rotordyse på terrassegulvet, så kan du forberede deg på at dette treverket er gjennomhullet og istykkerrevet. Fintuning og forsiktighet er alfa og omega under bruk av høytrykkspylere. Det kan være fristende å kjøre på i den tro at du skal bli raskt ferdig og få et skikkelig resultat. Men det kan ende med katastrofe. Rotordysene er svært effektive, men kan faktisk gjøre skade på harde materialer som asfalt og steinheller dersom du kommer for nær.

Et viktig element, som mange glemmer når de ser et godt høytrykkspylertilbud, er om den faktisk kan brukes hjemme hos deg. En billig høytrykkspyler kan være vel og bra, men det hjelper ikke hvis den tar livet av sikringene dine hver gang den slåes på. Dersom boligen din er utstyrt med svake sikringer kan det kanskje være en idé og vurdere en batteridrevet høytrykkspyler. Disse har gjennomgående dårligere effekt, men du har fordelen med at du slipper å strekke ledning. Dersom du trenger en trykkspyler til båten for eksempel, vil en bærbar høytrykkspyler være å foretrekke. Hvis behovet ditt er en kraftig høytrykkspyler, må du være oppmerksom på at disse gjerne krever en 16 amperes sikring. Du må for all del ikke koble en så kraftig spyler til en svakere sikringskurs. Da vil du bare oppleve at sikringene slår ut eller i verste fall at det oppstår varmegang og brann.

Det siste som er viktig å tenke på er hvor lang slange du har behov for. Spylerne leveres med ulike lengder på slangene. En lang slange gjør spyleren tyngre og mindre håndterlig. Samtidig er det viktig å sikre seg at du kan bytte slange ved behov.

Når vi lager en høytrykkvaskertest vil vi gjerne dele høytrykkspylere inn i tre forskjellige kategorier. Intro-modellene er beregnet på enkel rengjøring og fjerning av lettere skitt og smussrester. Dette er gjerne spylere som er beregnet for balkongvask, rengjøring av sykler, hagemøbler og biler.

Arbeidshestene er de litt kraftigere høytrykkspylere som kan fjerne godt fastsatt skit, mose, grønske og så videre. Disse er velegnet for spyling av oppkjørselen, bilen, båten eller andre kjøretøy.

Proff-modellene er sjelden noe du trenger i privat eie. Dette er ekstremt kraftige høytrykkspylere som benyttes til store rengjørings- og renovasjonsoppgaver.

For privatpersoner er det intro- og arbeidshestene som dominerer. Det finnes et omfattende tilbud på høytrykkspyler fra jernvareforretninger og hageutstyrsbutikker.

Kraften fra en høytrykkspyler måles i bar. Så enkelt kan vi si at høyere bar-verdi, gir mer kraft. Kraften er det maksimale trykket som spyleren klarer å pushe ut vannet gjennom dysen. Men vanntrykket er avhengig av at det kommer tilstrekkelig med vann inn i maskinen. Så for en mest mulig effektiv og kraftig maskin er du på jakt etter en høytrykkspyler med høye verdier for vann i liter per minutt og bar-trykk.

Høytrykksvaskere leveres som ordinære kaldtvannsvaskere og som varmtvannsvaskere. Høytrykksvaskere med varmtvann er langt mer effektive, siden den høye vanntemperaturen fjerner både fett og oljer i tillegg til smusset. Og fjerningen skjer helt uten bruk av kjemikalier. Høytrykkvasker varmtvann har en helt annen pris enn kaldtvannsvaskere, siden disse er avhengig av å ha en oppvarmingskilde.

I vår test av høytrykksvasker har vi funnet modeller fra under sju hundre kroner og opp til mange tusen.

Hamron er en av produsentene i den nedre delen av prisskalaen. Deres Hamron 140 koster under sju hundre kroner, men den kommer aldri til å bli kåret til noen best i test høytrykkspyler. Til det er den for spinkel og slapp. Den får skryt for å være liten og lett, men kan dessverre ikke legges sammen. Makstrykket er 140 bar og motoreffekten oppgis til 1800 watt. Spyleren bruker 396 liter vann i timen, noe som ikke er så verst. 140 leveres med terrassevasker, men er for eksempel ikke en høytrykkspyler med steam eller andre avanserte funksjoner. Testerne er også høyst tvilsomme til om den holder konstruksjonmessig høy kvalitet. Den fremstår helt enkelt litt simpel ut. Men du kan ikke forvente alt til den prisen.

Kärcher er en av de virkelige gigantene innen høytrykkspylere. De har et rikt utvalg, fra billig til dyrt. Deres K2 Compact koster en snau tusenlapp, men har mindre vannkapasitet enn Hamron 140. Makstrykket er beskjedne 110 bar og motoreffekten på forsiktige 1400 watt. Disse tallene forteller at det ikke er en høytrykksvasker for de store og tunge arbeidene. Den er typisk en intro-modell for småjobber. Testerne er kritiske til at den leveres med en kort slange på bare fire meter. I tillegg er slangen stiv og vanskelig å holde styr på. På plussiden er den relativt støysvak, noe som kan være en utfordring med de litt kraftigere modellene. Den kompakte størrelsen og vekten på imponerende 4,1 kilo trekker også opp. Dette kan være en ypperlig høytrykksvasker til bil, men ikke forvent for mye.

I samme prisklasse finnes K2 Full Control. Denne klarer å være liten og kompakt, samtidig som den ikke står nevneverdig tilbake i kraft. Teknisk er den identisk med Compact, men den har noe kraftigere utførelse og veier 200 gram mer. Dette gjør at testerne mener den fremstår som mer solid og et bedre kjøp over tid.

Bosch har lang erfaring med å arbeide med trykkprodukter og har fine høytrykksvaskere til gode priser. AQT 37-13+ veier seks og en halv kilo og har en motorkraft på 1700 watt. Vannforbruket er opptil 370 liter i minuttet, men da er det oppsiktsvekkende svakt med en bar-verdi på stakkarslige 90. Denne finnes i to versjoner, med og uten terrassevasker. Fra testernes side mener de at Bosch kunne spart seg å levere terrassevasker, siden denne ikke fungerer spesielt godt i utgangspunktet. Dette er nok ikke blant høytrykksvaskere best i test, men dersom du stort sett skal bruke den til å rense hagemøbler før og etter sesongen så holder den godt nok.

Under 2.000 kroner er det vanskelig å finne en skikkelig kvalitetsvasker som det er verdt å bruke penger og tid på. Høytrykksvaskere er ikke veldig annerledes fra andre markeder, selv om det som alltid finnes noen interessante unntak. Men skal du først skaffe deg en høytrykksvasker vil vi sterkt anbefale at du slenger noen ekstra hundrelapper på bordet og får tak i et produkt som både gjør jobben og som er i stand til å fungere over tid. De billigste vaskerne kan gjøre en god jobb, men byggekvaliteten er så dårlig at det er god grunn til å være skeptisk til om de tåler en overvintring i boden eller to.

Kärschers K3 Premium er den første modellen som får smilefjes. Til en pris av rett over 2.000 kroner snakker vi en helt annen kvalitet enn K2-serien. Den klarer riktignok ikke de kraftigste jobbene, men en motor på 1600 watt, 120 bar og 380 liter i timen skulle være tilstrekkelig for en lang rekke husholdningsoppgaver. Denne modellen kommer også i en variant medfølgende terrassevasker. Slangen på seks meter er lang, men som hos mange andre trykkvaskere er det en utfordring med at den er i stiveste laget.

K4 Compact kommer bedre ut, siden det er mer kraft. Og prismessig er det ikke snakk om mer enn en femhundrelapp. Motoreffekt på 1800 watt er solid, 130 bar og hele 420 liter i timen vitner om at dette er en maskin som lett kan utkonkurrere de billigere modellene. Nå begynner vi å snakke kraftpakker. Terrassevaskeren får gode skussmål i tester, noe som ikke kan sies å være en selvfølge. Eneste ulempen med denne er at den avgir litt i overkant mye støy.

Nilsk er for de fleste nok best kjent for å produsere støvsugere i privatmarkedet. Men selskapet har også en bred portefølje av høytrykkspylere. Modellen som har fått navnet E145 er helt i toppen blant høytrykkspylerne for private. Her har Nilfisk klint til med hele 2100 watts motor og et makstrykk på 145 bar. Når du legger til at den bruker hele 500 liter i timen snakker vi om en virkelig kraftmaskin. Da er det ikke til å undres over at den veier hele 19,8 kilo. Vekten til tross er den relativt hendig og kan legges sammen. Det følger også med opplegg for å henge den på veggen. Nilfisk har lagt inn hele ti meter med slange og den får skryt for at den er mykere og mer medgjørlig enn de fleste andre som er testet. Det mest imponerende med dette kraftmonsteret er dog at den ikke støyer veldig mye. Til en pris av noe over 3.000 kroner er dette en høytrykkspyler best i test, der du får mye for pengene.

Dersom du er på jakt etter en høytrykkvasker med varmtvann må du legge på ganske mange tusen. Under 10.000 kroner er det nesten ikke verdt å tenke på en gang. Dette er maskiner i et helt annet segment og en helt annen måte å tenke på. Men så får du et betydelig mye bedre resultat. Varmtvannsvaskere kombinerer det høye trykket med fordelen av at vannet har varme. Det varme vannet løser opp fett og oljer mye mer effektivt enn det kalde vannet.

Blant den billigste varmtvannsvaskerne i Norge er Foma PW-H10. Dette er en liten og hendig varmtvannsvasker med såkalt enfase. Oppvarmingen skjer med diesel, gjennom en 2,5 hesters motor. Drivstofftanken tåler ti liter og bruker rundt 1,8 liter i timen. Påfyllingen av drivstoff skjer utvendig og kan dermed gjøres mens motoren er i gang.

høytrykksvaskerSelve høytrykkspyleren er utstyrt med et pumpetrykk på 140 bar og et vannforbruk på 480 liter i timen. Det gjør at den skulle dekke de fleste behov både for private og semiprofesjonelle. Mens kaldtvannsvaskerne gjerne ikke veier mer enn 10-15 kilo, så veier dette monsteret nesten 50. Den kommer med solide hjul og har form som en kompakt vogn. Slangen er åtte meter lang og den har en automatisk funksjon for start og stopp. Denne maskinen leveres ikke med terrassevasker og det er nok heller ikke modellen du ville bruke for slikt.

Også Kärcher har varmtvannsvaskere, men til en helt annen pris enn kaldtvannsmodellene sine. Den rimeligste heter HDS 5/3 U og selges for snaut 23.000 kroner. Denne er beregnet for rengjøringsbedrifter eller håndverkere. Teknisk har den et arbeidstrykk på 125 bar og vannmengde på 500 liter i minuttet. Inngangstemperaturen er inntil 80 grader.

Vaskeren er en enfaset høytrykksvasker med 2-polet elektrisk motor med luftavkjøling. Selv om vi her snakker om en kraftig maskin tar den overraskende liten plass, men en vekt på 65 kilo. Dieseltanken rommer 10 liter. Motoren er en 3-sylindret aksialpumpe, med stempler i rustfritt stål og pumpehus konstruert i messing. Pumpen kobles automatisk av når høytrykkspistolen ikke benyttes.

I pakken følger det en manuell trippeldyse som gjør det raskt og effektivt å justere vannstrålen. Justeringen kan variere mellom rett stråle, viftestråle på 25 grader og en lavtrykkstråle på 40 grader. Viftestrålene gir mindre kraft, men bredere spredning. Det kan blant annet brukes for å påføre såpe eller andre rengjøringsmidler. Easy Lock-systemet til Kärcher gjør det svært raskt å bytte dyser og tilbehør. Ifølge produsenten skal det gå opptil fem ganger raskere enn med skrukoblinger.

Selv om maskinen er kraftig, så er den kompakt og lett å ha med seg. De store hjulene gjør det lettere å ta den med opp trapper eller inn i biler.

Skal du virkelig flotte deg med en varmtvannsvasker som blir lagt merke til, så er HDS 13/20-4S det rette valget. Her snakker vi om Rolls Royce blant varmtvannsvaskere. Arbeidstrykket kan varieres mellom 30 og 200 bar, så her kan du blåse vekk det meste. Vannmengden er også imponerende mellom 650 og 1300 liter per minutt. Inngangstemperaturen er oppgitt til mellom 80 og 155 grader.

Her snakker vi om en maskin som er velegnet til å rengjøre store kjøretøy. Mange bondegårder har gått til anskaffelse av dette monsteret, til over 60.000 kroner.

Selve vaskeren er en firehjulet vogn og minner i design litt om en isvogn eller stor barnevogn. Dette er i høyeste grad en maskin for det profesjonelle markedet og ikke noe man tar med for å vise frem i en test. Årsaken til at den nevnes er for å vise hva som faktisk finnes der uten.

Til tross for sin enorme kraft og størrelse er HDS 13/20-45 forbausende enkel i bruk. Gjennom det påmonterte LED-displayet har du hele tiden kontroll på driftsstatus, spenningsforbruk, vanntilførsel, fase, drivstoffnivå, olje, temperaturer og få meldinger om feil og når det er behov for service. Vedlikehold er gjort svært enkelt, ved at alle elementer som trenger vedlikehold og ettersyn er lett tilgjengelig.

Her holder det ikke med luftavkjøling og den firepolede motoren har vannavkjøling for den direktedrevne 3-sylindrede aksialpumpen. Stemplene er keramiske og pumpehuset utført i messing. For å hindre tørrkjøring av pumpen kobles den automatisk ut når maskinen ikke er i drift. Drivstofftanken er utstyrt med nivåindikator.

Denne trykkvaskeren er laget for de store og tunge jobbene, men samtidig konstruert slik at man ikke skal slite seg i hjel når du skal arbeide. Håndtaket og høytrykkspistolen er utført slik at den er lett å arbeide med over lang tid. Et vibrasjonsdempende system sørger for at pistolen er mer behagelig å arbeide med. Kraftdysen gir hele 40 prosent større vaskekraft enn konkurrentene.

Hjulene er konstruert med store gummihjul bak og små, tynne styrehjul foran. Dette gjør det enkelt og raskt å flytte maskinen rundt og komme seg over hindringer på bakken. Siden dette er en maskin du ikke hiver på ryggen, er den utstyrt med egne løftepunkt for gaffeltruck og flere fester for frakt.

Selv om dette er en kraftplugg av de helt sjeldne, så har den en energisparende funksjon som gjør at maskinen jobber på det mest temperatureffektive området på 60 prosent. Så selv om man kjører på maksimal kraft og vannføring, så skal den spare mye energi. I dette moduset sparer den opptil 20 prosent drivstoff, sammenlignet med full belastning.

Men så sant du ikke eier en bedrift med store anleggsmaskiner, en bondegård eller bare har et desperat behov for å imponere naboen, så er det ikke denne maskinen du skal anskaffe deg.

De færreste privatpersoner vil ha behov for å anskaffe en varmtvannsvasker. For ordinære husholdningsoppgaver kommer du mer enn langt nok med en litt kraftig kaldtvannsvasker. Det viktige er å være helt bevisst på hvilket faktisk behov du har og hva du tror at du kommer til å bruke den mest til. For de aller fleste er ikke høytrykksvaskeren noe man bruker på daglig basis. Derfor kan det være vel så hensiktsmessig å gå sammen med en eller flere naboer eller familiemedlemmer og kjøpe en høytrykksvasker. Da er det jo lettere å forsvare innkjøp av en litt dyrere maskin også. I delingsøkonomiens ånd finnes det også stadig flere bedrifter som leier ut høytrykspylere ved behov. Der får du gjerne låne større og kraftigere maskiner enn hva de fleste privatpersoner har tatt seg råd til. En annen fordel er at du slipper å tenke på vedlikehold.