Image default

Topp 5 Håndstøvsugere

Å finne det beste produktet i denne kategorien er ingen enkel oppgave, derfor har teamet til Barebeste gjort individuelle produkttester og forskning slik at vi kan hjelpe deg med å gjøre de riktige valgene. Om du kjøper noe gjennom en av linkene fra vårt innhold kan vi tjene en liten kommisjon som hjelper med å støtte vårt arbeid.

Det finnes noen tekniske hjelpemidler som kan virke meningsløse ved første øyekast, men som virkelig kan vise seg å redde dagen. Håndstøvsugere er et slikt produkt som egentlig bør finnes i alle hjem.

Best generelt sett
Bosch BCH6ZOOO
Vurdering
Best populaer
Dyson V8 Absolute
Vurdering
Best pris
Electrolux EERC70EB
Vurdering

HVORFOR SKAL MAN STOLE PÅ OSS?

Din tillit er viktig for oss! Hvert produkt som er laget har vært forsiktig undersøkt for å sikre at du bare får se det aller beste. Les mer For å opprettholde 100% objektivitet godtar vi aldri penger, produkter eller andre betalingsmåter for analysen vår!

Håndstøvsugere stiftet vi først bekjentskap med i Norge på 80-tallet. Sammen med en liten teknologisk revolusjon dukket disse håndholdte støvsugerne opp på markedet. I reklamen var det først og fremst kjøkkenet som skulle nyte godt av nyvinningen. Ministøvsugeren skulle kunne gjøre tørkefilla overflødig. Og det er utvilsomt praktisk å kunne fjerne brødmulene fra kjøkkenbenken raskt og effektivt. Men de maskinene som dukket opp i butikkhyllene var både dyre og ikke spesielt effektive. Mye av årsaken var at motorene var håpløst lite effektive og strengt tatt var det ikke en spesielt effektiv maskin. Du endte gjerne opp med både å ha håndstøvsuger, klut og feiebrett.

Men teknologien har gått fremover. Dagens håndstøvsugere er jevnt over kraftige, pålitelige og effektive maskiner. I mange tilfeller holder de samme standard og vel så det som gulvmodeller.

En ministøvsuger eller en håndstøvsuger er i praksis et apparat som trekker til seg støv og smuss. Stort sett leveres modellene som oppladbare med innebygget batteri. Sugerne har gjerne en egen ladestasjon som også fungerer svært godt som oppbevaringsstativ. Litt avhengig av batteriteknologien som er benyttet, kan støvsugeren gjerne bli stående i ladestasjonen hele tiden mens den ikke er i bruk.

I dag er det batterier med såkalt Litium-ion teknologi som dominerer. Fordelen med denne batteriteknologien er at den er svært godt forberedt for mange oppladinger og tåler at batteriene blir stående tilkoblet laderen, selv om batteriet er fulladet. Dermed forlenges både driftstid og levetid for både batterier og støvsuger. Dette er svært viktig fordi det sjelden eller aldri vil lønne seg å bytte batterier når de først tar kvelden.

oppladbar støvsugerHåndstøvsugere en av forbrukerelektronikkområdene der du for alvor kan finne produkter i alle tenkelige prisklasser. Prisområdet varierer fra et par hundre kroner til flere tusen. I all hovedsak er dette et produkt der pris og kvalitet og funksjonalitet følger hverandre til døra. Innen mye forbrukerelektronikk kan det være verdt å spare noen kroner ved å kjøpe billig. Men når det gjelder håndstøvsugere er prisen gjerne koblet direkte til motoreffekt og utstyrsnivå. Alle som har vært borti en støvsuger vet at kjerneverdien for en slik maskin er nettopp hvor kraftig motoren er.

Konstruksjonen av håndstøvsugere skiller seg ikke nevneverdig fra andre støvsugere. Her finner du en sugeenhet eller vakumområde og en oppsamler for støvet. Oppsamleren består som regel av et kammer i plast med kapasitet på rundt en liter med oppsamlet materiale. Der håndstøvsugeren teknisk skiller seg fra gulvmodeller er at det ikke benyttes noen poser til oppsamlet støv. Isteden tømmes plastbeholderen rett i en søppelpose. Dette er et område der man bør sjekke ekstra ved innkjøp, siden spesielt billige håndstøvsugere har ganske dårlige støvkammer. Da er det lett for at støvet faller ut igjen når du bærer støvsugeren tilbake til ladestasjonen.

Plast er gjennomgående materialet som er benyttet i håndstøvsugere, og for den saks skyld også for ordinære støvsugere. Siden denne modelltypen også er ganske liten er det viktig å sørge for at støvsamlere og filter rengjøres ofte og nøye. Det er kort avstand mellom støvkammer, filter og motor og dermed kan det fort oppstå overoppheting og til og med branner. Støvet vi finner i hjemmet kan i enkelte tilfeller være ekstremt brannfarlig og det skal ikke mye til før det antennes inne i støvkammeret eller filteret. Velger du å la støvsugeren stå fastmontert i ladestasjonen så er det viktig at den kontrolleres ofte og at man sørger for god utlufting.

Nytt i dette markedet er at flere produsenter har introdusert såkalte hybridmaskiner eller 2-i-1. Dette kjenner vi først og fremst fra PC-verden, men aktører som Bosch og Dyson har begge gjort seg markert med å lage støvsugere som er håndholdt som leveres med langt håndtak eller skaft. På den måten får du en ordinær støvsuger i miniformat. Siden enhetene ofte er oppladbare vil dette gjøre husrengjøringen langt enklere.

Håndenheten kan enkelt kobles fra det store håndtaket og benyttes alene. Under lading og oppbevaring derimot er hele systemet koblet sammen. For mindre boliger er det ikke noen tvil om at hybridstøvsugeren er det beste valget, dersom du uansett tenker på å skaffe en håndholdt støvsuger.

En tredje variant er håndholdte støvsugere med langt håndtak og bærbar sugeenhet. Dette er egentlig mer tradisjonelle støvsugere, men med oppladbar støvsuger enheter og mer praktisk utforming. Ikke minst er den kjekk å håndtere i møbler. Disse modellene er like kraftige som tradisjonelle gulvmodeller og er svært praktiske til de aller fleste formål.

Hva slags støvsuger du ender opp med avhenger først og fremst av hva du skal bruke den til. Som nevn er håndstøvsugere i all hovedsak den svakeste typen og driftstiden er langt lavere enn du er vant med. Normen for såkalte ministøvsugere ligger på mellom 15 og 20 minutter. Batteriteknologien gjør også at kraften i støvsugeren vil reduseres når batteriene nærmer seg utladet. Dette er gjort for å spare strøm og fungerer omtrent som en mobiltelefon som kutter i funksjonalitet når strømmen tappes ut.

En trådløs støvsuger må selvsagt lades og dette er et felt der variasjonene er store. Enkelte modeller leveres med hurtiglading og trenger bare en halvtime før de er klar til dyst. Hos andre modeller går det flere timer før støvsugeren kan brukes. Nå er det ikke nødvendigvis slik at en støvsuger som krever lang ladetid er noe dårligere enn en hurtigladet. Ikke minst gjelder dette fordi støvsugerne kan bli stående i laderen sin når den ikke brukes og da spiller det jo streng tatt ingen rolle hvor lang tid den bruker. Modellene med hurtiglading har også oftere noe svakere driftstyrke.

Det viktigste er hvor lenge en støvsuger kan benyttes mellom hver lading. Nå er ikke ministøvsugere av denne typen laget for å rengjøre en hel enebolig. Konstruksjonen og kapasiteten er først og fremst ment for å benyttes på små overflater som en kjøkkenbenk, sofa, i båten eller bilen. Til slikt bruk holder det stort sett godt dersom den har batterikapasitet til å holde på mellom et kvarter og en halvtime. De fleste vil neppe ha behov for å bruke den i mye over ti minutter av gangen.

Noe det kan være verdt å sjekke er tilgang på ekstrautstyr. Da er det i hovedsak snakk om såkalte munnstykker. Dette er noe man kjenner fra tradisjonelle støvsugere og fungerer svært godt dersom man skal komme til mellom sofaputene, i bilens mange skjulte rom eller innerst i kronene. Det viktigste tilbehøret er å skaffe seg et langt munnstykke som enkelt tar seg frem mellom puter, der du ellers aldri kommer til.

Det er lett å gå seg vill i jungelen av håndstøvsugere og egentlig handler det mest om hvor mye penger du er villig til å legge i dette. Landets største elektronikk-kjede har imponerende 43 ulike støvsugermodeller i sitt utvalg. Hos konkurrentene er det lignende utvalg å spore.

Den billigste modellen vi har funnet hos en etablert elektroforhandler er det ukjente merket Volta. Deres Lililput UB1412 selges for 249 kroner. I den andre enden av prislistene finner vi Dysons V6 og Bosch Athlet Ultimate til nesten 4.000 kroner.

Nå er det eneste som disse modellene har til felles at de finnes i produktkategorien håndstøvsuger. Foruten det snakker vi om to vidt forskjellige verdener. Den billige støvsugeren fra Volta krever hele 16 timers opplading for å kunne kjøre i begrensede ni minutter. Volta er en klassisk håndstøvsuger og er i all hovedsak beregnet for å rengjøre kjøkkenbenken etter matlaging. Motoren kjører på en driftsspenning på svake 3,6 volt. Så her er det ingen grunn til å tro på at du får mye motorkraft. Trolig vil den ha store problemer med å suge til seg noe større enn en brødsmule. Disse støvsugerne er såpass svake at de ofte ikke suger til seg noe, men isteden skyver smuler og støv rundt.

Men Volta-modellen skal ha for at den er en liten støvsuger. Hele enheten veier bare 80 gram, noe som gjør den praktisk både i bruk og oppbevaring. Reaksjonene fra testere av produktet forteller at dette er en håndstøvsuger som gjør det den skal, men ikke stort mer. Har du behov for en støvsuger for et begrenset område og ikke forventer all verden, så er det kombinert med pris et ok valg.

Som nevnt finnes det en annen ende av skalaen for håndstøvsugere. Der er det Bosch sin toppmodell som skinner. Dette er en hybridmodell, med bærestropp. Bosch er i de fleste sammenhenger godt kjent for å levere en solid mengde med tilleggsutstyr og det samme finner vi her. Bosch lover imponerende 75 minutters driftstid og seks timer til full opplading. Disse tallene gjør den til definitiv mester i sitt segment. Likevel er det vel 32,4 volts spenning som imponerer mest. Det bør ikke være mye smuss som kommer unna en slik maskinkraft. Og med en støvoppsamler tett opptil en liter bør det faktisk være mulig å støvsuge hele boligen uten å tømme.

Men dette er ingen lettvekter. Målt opp mot andre håndholdte støvsugere er den stor. Veldig stor. Den har riktignok et lite håndtak som ekstrautstyr, men dette er ikke en suger som kan sammenlignes med de øvrige støvsugerne for kjøkkenbenken. Det er rimelig å mene at Bosch ikke har laget en håndholdt støvsuger, men ut fra funksjonalitet vil det være urimelig å ikke ha dem med i testen.

En annen produsent av hybridstøvsugere er Philips. Deres Duo FC617201 har en stor teknisk finesse ved selve støvsugeren kan kobles fra håndtak og monteringsrør. Da kan du benytte selve støvsugerenheten som en håndstøvsuger. Philips Duo koster 2.700 kroner og det er mulig å kjøpe en rekke tilbehørsprodukter som slanger og munnstykker. Philips bør få skryt for å ha laget en maskin med fem timers oppladingstid, som er blant de beste i denne delen av segmentet. 25,2 volts motor burde være nok for de fleste behov for støvfjerning. Med sin totalvekt på 3,5 kilo er det heller ikke noe å skamme seg over.

Batterioppladingen er kort, men likevel holder den støvsuging gående i 40 minutter. Dette legger Philips i toppskiktet blant denne type støvsugere. Til forskjell fra Bosch sin dyrere modell har denne avtakbar håndstøvsuger og er derfor en ekte hybrid. Som forbruker er dette noe du absolutt bør se verdien av.

Amerikanske Dyson er først og fremst kjent som en av de største produsentene av varmepumper i det norske markedet. Men teknologien som brukes for å blåse luft inn i en bolig kan også benyttes for støvsuging. De senere årene har Dyson etablert seg som en stor aktør innen støvsugermarkedet. Deres V-serie er å regne for markedets absoulutte premium og er i ferd med å redefinere håndholdte støvsugere.

Dyson har en veggmontert ladestasjon og et rikt sortiment av tilleggsutstyr. Modellen V6 koster rett under 4.000 kroner og kan skilte med en motor på 250 watt. Instruksjonsboken lover en oppladningstid på tre og en halv time. Det holder til å drifte maskinen i 20 minutter. I en større bolig er nok det litt for lite.

Populariteten til Dysons V-modell gjenspeiles i gode tilbakemeldinger. Ikke minst får den skryt for at den takler å suge opp dyrehår. Det er svært gode nyheter for eiere av husdyr, som vet hvor vrient det kan være å bli kvitt hunde- og kattehår fra sofaen.

Dyson har selvsagt også en skikkelig kraftkar, men V8 er en skikkelig dyr sak til over 6.000 kroner.

Det å skulle gi kjøpsråd i dette segmentet er en utfordring. Fra tidligere finnes det svært få forbrukstester av batteristøvsugere. De få som er foretatt pleier å ende med at ingen av testmodellene er gode nok til å erstatte tradisjonelle støvsugere. Men så er jo heller ikke det oppgaven deres. Og det er ingen tvil om at dette produktsegmentet har forbedret seg kraftig de senere årene.

I denne ministøvsugertesten har vi fokusert mye på watt og volt, men det er ikke nødvendigvis det avgjørende. Støvsugere er basert på vakumprinsippet og evnen til å skape vakum er ikke alltid et resultat av motorkraft. Om dette fungerer kan du sjekke selv ved å bruke den vanlige støvsugerens teppe-bryter. Aktivering av denne bryteren skal gjøre det nesten umulig å føre støvsugeren over en glatt overflate. Dette skjer fordi munnstykket rett og slett suger seg fast til gulvet og skaper et vakum. En virkelig god støvsuger klarer å lage nok vakum til at smuss ikke forsvinner fra sugeområdet.

Men maskineffekt er likevel en viktig indikator på hvor god jobb sugeren gjør. Dog er det mest sentrale hvordan maskinen er laget og en del andre forhold. Watt- og voltkraft sier imidlertid mye om driftstid. En kraftigere motor må nødvendigvis ha mer batterikapasitet. Det betyr altså at funksjonstiden vil reduseres betraktelig for en kraftigere modell. Men igjen, har du en liten bolig kan det være nok med en skikkelig håndholdt støvsuger.

Svenske Electrolux finnes nær sagt i alle husholdningsprodukter. Deres hybridmodell Ergopiado Power er spesiallaget for å håndtere dyrehår. Her har svenskene utviklet en liten fotpedal som kutter håret. Dette er en svært hensiktsmessig funksjon. Alle som har forsøkt å dra ut fastsatt dyrehår fra et munnstykke på en støvsuger vet hvordan det fungerer. Testere trekker også frem at det innebygde LED-lyset har en god funksjon og sugekraften skal være veldig god.

Electrolux har en god utstyrspakke og selges med flere munnstykker. Et av munnstykkene er spesiallaget for å jobbe på karmer og lister. I tillegg kommer et motordrevet munnstykke for møblement. Ved å bruke dette på sofaen og godstolen kan du være sikker på at alle hår og smusset er vekk. Motorstykkene har en fantastisk effekt på den evige kampen mot dyrehår.

Der Electrolux ikke kommer så godt ut er på batterikapasitet. Likevel får den 8,5 av 10 poeng og blir best i test. Til en pris på rett over 2.000 kroner er det heller ikke mye å utsette på prissettingen. Den tidligere omtalte Powerduo fra Philips kommer også godt ut i tester med åtte av ti poeng. Philips skryter av sin egenutviklede sugeteknologi. Denne skal gjøre at sugeevnen bedres radikalt. Testomtaler viser at dette er et område der Philips har lykkes god. Blant annet makter Philips å suge opp riskorn, der andre bare skyver det rundt på gulvet.

Philips Powerduo kommer svært godt ut i en batteristøvsugertest og får skryt for godt utvalg av tilleggsutstyr.

Dyson V8-Absolute er som nevnt en svært god maskin, men prisen er nesten latterlig høy. Det er vilt å skulle betale over 6.000 kroner for en støvsuger, nærmest uansett modell. Dyson har testens klart mest spesielle utseende, der motoren er montert på toppen av sugeren og minner litt om en miksmaster.

Det er ingen som slår Dyson V8 på sugekraft. Tester viser at den enkelt tar med seg riskorn på gulvet og ikke står tilbake for tradisjonelle støvsugere på dette området. Den er også helt overlegen når det gjelder behandling av dyrehår. Det skyldes ikke minst at maskinen er kraftig nok til å sørge for at hårene ikke blir sittende fast, men dras med inn i maskinens støvkammer. For den stive prisen leverer Dyson flere tilbehørseffekter. Blant annet kommer den med et eget munnstykke for bil som standard. Det gjør at den utmerker seg i en støvsuger til biltest.

Men kraftkaren fra Dyson sliter på parketten. Ifølge testerne blir det lett til at den skyver støv eller riskorn rundt på det glatte underlaget. Årsaken til dette er at det er vanskeligere å skape vakumeffekten på flatt underlag.

Kombinert med en skyhøy pris klarer ikke testerne å gi den mer enn 7,5 poeng.

518TI9lAzLLSelv om Dyson V8 får svært gode skussmål for å håndtere dyrehår, så har Dyson laget en egen maskin som skal være skreddersydd for dette. V6 kalles også Animalpro. Dermed skulle man jo tro at den var ekstremt god på akkurat dette feltet. Men testen viser at V6 faktisk sliter med å suge til seg dyrehår, at de setter seg fast i munnstykket og må fjernes manuelt. Parketten er heller ikke V6 sin beste venn.

Når det i tillegg viser seg at den knapt klarer å drive på i 20 minutter, faller den fort på teststatistikkene. Det finnes bedre alternativer til 4.000 kroner.

Små støvsugere er svært praktiske og alle hjem bør egentlig anskaffe en håndholdt støvsuger. Disse små hushjelpene er praktiske, plasseringsvennlige og gjør stort sett det de skal gjøre. Familier med småbarn eller dyr bør definitivt ha en slik innretning, siden det stadig er noe som må suges opp fra møbler eller gulvet.

Det beste med slike håndstøvsugere er at de alltid vil være tilgjengelig dersom du har den koblet til laderen hele tiden. Og dette er apparater som er ment å være klare på sekunder. De har lite effekt dersom du må koble den til og lade opp i timesvis når behovet oppstår.

Hva du til slutt velger vil først og fremst avhenge av størrelsen på bolig og størrelsen på lommebok. Det er faktisk få husholdningsprodukter der prisspennet går fra et par hundre kroner til over seks tusen. Derfor er det svært viktig at du gjør deg opp en mening på forhånd, både om hvilket behov du faktisk har og hvor mye penger du er villig til å legge på bordet. Bare husk at dette er små maskiner som du må ha et realistisk krav til. Det er ikke støvsugere på det nivået du er vant til fra gulvmodellene.

Utviklingen i hybridmodeller de senere årene er svært interessant og dette er modeller som dekker flere behov. For de aller fleste vil en slik modell kunne overta det meste av det daglige rengjøringsbehovet. Hvis den i tillegg kombineres med en robotstøvsuger, så har du et komplett støvsugerarsenal i hjemmet. Bare ikke forvent av hybridmodellen skal kunne overta alt ennå. Til det er de dessverre både for dårlige i kraft og i batterikapasitet.

Ved kjøp kan det være smart å tenke gjennom hva slags ekstrautstyr du føler at du trenger. Finn en maskin som har flere munnstykker eller som i alle fall er mulig å anskaffe munnstykker til.