Image default

Topp 5 Fotmassasjeapparater

Å finne det beste produktet i denne kategorien er ingen enkel oppgave, derfor har teamet til Barebeste gjort individuelle produkttester og forskning slik at vi kan hjelpe deg med å gjøre de riktige valgene. Om du kjøper noe gjennom en av linkene fra vårt innhold kan vi tjene en liten kommisjon som hjelper med å støtte vårt arbeid.

Generell informasjon om fotmassasjeapparater

Et fotmassasjeapparat er et elektrisk massasje produkt som er lagd spesifikt for å kunne massere føtter, uten at man behøver å gå til en profesjonell massør eller få hjelp av noen andre. Man kan enkelt koble maskinen til et strømuttak og plassere føttene inni, eller oppå maskinen hvor massasjehodene er plassert, og nyte en deilig fotmassasje. Fotmassasjeapparater har vært på markedet i en del år, men de er fortsatt populære og en praktisk ting å ha om man er mye på beina, eller bare ønsker en avslappende fotmassasje. De kommer også i forskjellig utforming, og med diverse funksjoner og innstillinger så man skal kunne finne en modell som passer for sine behov. Man kan blant annet få modeller hvor man kan velge mellom forskjellig styrke og hastighet på massasjen, slik at man kan få akkurat den type massasje man ønsker og selv synes er komfortabel. I tillegg kommer også flere modeller med varmefunksjon. Gjennom å bruke varme blir føttene og musklene varmet opp, og man kan gi en dypere massasje til musklene. Dette vil i tillegg kunne være mer smertelindrende, og man kan få en bedre effekt av massasjen. Man kan også velge mellom modeller som gir en vanlig massasje, eller modeller som bruker den populære shiatsu teknikken. Shiatsu er en japansk massasjeteknikk som stimulerer ulike punkter gjennom å bruke tommel- og fingerpress.

Med flere modeller på markedet kan det derfor være greit å lese en test eller to for å finne det fotmassasjeaparat som passer best for den som skal bruke det. Enten det er deg selv eller du ønsker å gi det bort til noen som en gave. I denne artikkelen går vi gjennom de viktigste tingene det kan være lurt å tenke på når du skal velge et fotmassasjeapparat, og hvordan man kan ta vare på sin fotmassør etter man har kjøpt det.

Hvordan virker en fotmassasje maskin?

fotmassasje maskinEn elektrisk fotmasserer virker gjennom å stimulere ulike punkter på føttene slik at musklene og nervene løses opp, samtidig som man kan slappe av med en deilig fotmassasje. Med et elektrisk fotmassasjeapparat trenger man bare å koble den til et strømuttak og den er klar til bruk. Enkelte modeller har to hull hvor man plasserer føttene inni og disse masserer både oversiden og undersiden av føttene. Dette gjøres ved at de strammer seg rundt føttene ved hjelp av en luftpute som finnes inni fotmassasjeapparatet. Dette tilfører et trykk rundt hele foten, samtidig som massasjerullene og kulene masserer både over- og undersiden av føttene. Andre maskiner har bare massasjeruller som masserer undersiden av føttene, og disse har ikke samme utforming hvor man plasserer føttene inni maskinen. Slike modeller har bare massasjeoverflaten, hvor man plassere føttene oppå og masserer føttenes underside. Alle fotmassasjeapparatene stimulerer derimot de viktigste musklene og punktene under føttene, slik at muskulaturen myknes opp og blodsirkulasjonen øker. Flere modeller kommer også med en varmefunksjon som varmer opp muskulaturen og føttene for en ekstra effektiv massasje og en behagelig opplevelse.

Hvilke materialer er de laget av?

Fotmassør apparatene er i hovedsak laget av hard plast utvendig, som et beskyttende skall. Selve maskinen består av en elektromotor som sørger for bevegelsen av massasjehodene og massasjerullene. Fotmassasjeapparatene hvor du setter føttene inni maskinen kommer også med et stofftrekk som gjør det mer komfortabelt å ha føttene inni. Det finnes derimot og modeller som kun er laget av stoff og ikke plast, hvor du setter begge føttene inni. Disser er gjerne hovedsakelig fotvarmere, men man kan også få modeller med massasjefunksjon. Man kan og finne noen modeller som er formet som tøfler og er laget av stoff. Disse er hovedsakelig laget av fleece materiale med de masserende delene plassert inni.

Gjennomsnittspris på fotmassasjeapparater

Prisene kan variere en del ut fra hva man er på utkikk etter og hvilke funksjoner man ønsker at apparatet skal ha. De rimeligste modellene koster mellom 300 og 700 kroner, mens de dyreste på markedet kan koste over 3000 kroner. Modellene hvor man plasserer føttene inni maskinen ligger vanligvis på mellom 1000 kroner og 3000 kroner. Prisene vil vanligvis variere mest ettersom hvor mange valgmuligheter og funksjoner de har, men varemerket på modellen vil også kunne spille en roller når det kommer til prisnivå. Det kan derfor være greit å kikke rundt hos de ulike butikkene som selger fotmassasjeapparater, da det kan være noen prisforskjeller utfra hvor man kjøper den.

Hvilke typer av fotmassasjeapparater man kan velge mellom

Det finnes flere forskjellige typer å velge mellom basert på hvilken massasjeform man ønsker. Man kan få Shiatsu fotmassasjeapparater som simulerer tommel- og fingerpress for å massere visse punkter under føttene, eller man kan få modeller som bruker en standard massasjeteknikk ved å kna musklene. Ønsker man de mest avanserte modellene hvor man plasserer føttene inni maskinen kan man få massert både fotsålene og oversiden av føttene. Disse bruker også trykk for å massere, og de aller fleste kommer også med en varmefunksjon. Med en fotmassør med infrarød varme vil føttene og musklene varmes opp mens man masseres, noe som kan gi en mer effektiv fotmassasje. Det kan også gi en mer avslappende og behagelig følelse at føttene varmes opp under massasjen.

Ønsker man en av de beste variantene kan man derfor velge en av de lukkede maskinene som bruker både trykk, massasje og varme under fotmassasjen. Dette vil kunne gi en ekstra behagelig opplevelse, og i tillegg til at føttene føles bedre vil det også hjelpe deg å slappe av og kan bidra til å redusere stress.

Om man ønsker en enklere modell kan man velge en fotmassør uten trykkmassasje, hvor man bare plasserer føttene oppå massasjeområdet. Man kan også finne en fotmassør av denne typen med infrarød varme, så man kan få både en god massasje av musklene i fotsålene samtidig som føttene holdes varme.

Ønsker man en modell hvor man ikke er like opptatt av at massasjen skal være den aller beste men bare ønsker å slappe av, kan man også velge en fotmassør som hovedsakelig er en fotvarmer, men som i tillegg har en massasjefunksjon.

Når vil det være nyttig å ha et fotmassasjeapparat?

En fotmassør kan være kjekk å ha i flere sammenhenger, og man trenger ikke nødvendigvis ha noen spesielle smerter i bena for at det kan være fint med en fotmassasje. Er man mye aktiv, enten det er på fritiden eller på jobb, kan det være greit å kunne sette seg ned i 15 minutter og la føttene masseres. Mange prøver ofte å massere føttene sine selv, og selv om det kan ha noe effekt vil man kunne få en langt mer effektiv massasje av å benytte et fotmassasjeapparat. Det vil i tillegg være enklere og en mer avslappende opplevelse, da man ikke trenger å gjøre noe selv og kan lene seg tilbake og slappe av.

For eldre mennesker som sliter med blodsirkulasjonen kan det også være svært nyttig med en fotmassør, og gjerne da en med infrarød varme. Eldre mennesker som ikke får bevegd seg så mye som anbefalt, kan ha god nytte av å ha et lett tilgjengelig fotmassasjeapparat for å få i gang blodsirkulasjonen. Det er heller ikke uvanlig at man får kaldere føtter når man er eldre og ikke får bevegd seg så mye som man burde, og en infrarød fotmassør kan da være ekstra effektiv og nyttig å ha.

En fotmassør kan brukes av voksne i alle aldre, så man kan fint ha en stående hjemme for når noen ønsker en avslappende massasje og å gi føttene en pause. Siden mange går og bruker føttene hele dagen, kan det være greit å la de slappe av en gang i blant og løsne opp musklene. Er man en aktiv person som er mye utendørs som foreksempel en ivrig løper, kan en fotmassør være et godt tilleggs alternativ til å strekke ut når man kommer hjem.

At man kan ha den stående hjemme, og enkelt kan ta den frem om man ønsker å bruke den er også svært praktisk, og man sparer i tillegg mye penger i forhold til å skulle betale for en profesjonell massasje. Har man en skade eller lignende kan man også bruke en fotmassasje maskin som supplement til profesjonell massasje, slik at man også får myket opp musklene når man er hjemme.

Det er også et populært apparat å ha på personalrom om man jobber innenfor helsevesenet eller lignende typer av arbeid, hvor de ansatte er mye på føttene og i bevegelse i løpet av arbeidsdagen. Det kan både øke trivselen og humøret å ha et fotmassasjeapparat tilgjengelig, dersom man vet at dette kan gi en helsefordel til sine ansatte.

Fordeler og ulemper

Den klareste fordelen er at man kan få massert føttene når man måtte ønske det. Sliter man med såre eller ømme føtter kan det være godt å få dem massert med jevne mellomrom, og med en fotmassør hjemme kan man massere dem når som helst. Det krever også minimalt med arbeid, da alt man behøver å gjøre er å koble maskinen til strøm og plassere føttene oppå, eller inni maskinen.

Det er også langt billigere enn å gå til en profesjonell massør så om man ønsker, eller trenger en massasje flere ganger i uken vil det raskt lønne seg å gå til innkjøp av en fotmassør fremfor å betale dyrt for massasjetimer. Flere tester og leger har også funnet ut at enkelte fotmassasjeapparater faktisk kan gi like bra behandling som man kan få fra en profesjonell massasje. Jevnlig massasje vil også ofte være mer effektivt enn om man bare masserer musklene en gang i blant. Det kan fort bli dyrt å betale for en fotmassasje flere ganger i uken, men om man investerer i en fotmassør kan man spare mye og også få massert føttene så ofte som man trenger.

Noen ulemper kan være at de kan være relativt store og ikke spesielt estetiske. Mange vil derfor muligens ønske å plassere dem bort når de ikke er i bruk fremfor å ha dem stående fremme. Siden enkelte av apparatene kan være store er de også gjerne tunge, og ikke alle er like enkle å flytte frem og tilbake. Selv om de ikke er så altfor tunge kan de være vanskelig å flytte på for eldre eller mennesker med dårlig rygg. Det kan derfor være lurt å legge merke til vekten på de forskjellige modellene før man velger, om dette er noe som kan være av betydning for brukeren av fotmassøren.

Enkelte av modellene hvor man plasserer føttene inni selve fotmassøren kan være noe trang for enkelte med større føtter. Hvilken størrelse maskinen passer for oppgis gjerne på pakningen, men siden disse maskinene bruker trykk i tillegg, kan det fort føles litt trangt om man ligger like under størrelsen som oppgis. Dette kan være en stor ulempe for de som rammes, siden det ikke er mulig å utvide størrelsen eller gjøre den mer komfortabel om man føler den er for liten. Man bør derfor sjekke dette på forhånd før man bestemmer seg.

Hvordan velge rett type

fotmassasjeapparatNår man skal bestemme seg for hvilken type man skal velge vil det viktigste være å først vite hva som er hovedformålet med å skaffe seg en fotmassør. Om man ønsker en fotmassør fordi man har smerter, eller andre problemer med føttene som kan lindres ved å få føttene massert jevnlig, vil det være viktig å velge en modell som har fått bra omtale når det gjelder dette. Det kan også være lurt å velge en modell med flere innstillinger slik at man kan juster styrken på massasjen. Er målet å oppnå best mulig smertelindring bør man investere mer i en god fotmassør, og gjerne også en med infrarød varme. Infrarød varme vil også være en grei funksjon å ha om man ofte fryser på føttene, da dette også vil kunne gi en mer effektiv fotmassasje og bedre smertelindring.

Om man ikke er så opptatt av at massasjen skal lindre smerte, men heller bare ønsker en behagelig massasje kan man være noe mer fleksibel når man skal velge modell. Det kan likevel være greit å velge en modell med flere funksjoner, da føttene er sensitive og ikke alle liker samme trykk på massasjen. Velger man derfor en modell hvor man kan regulere styrken kan man få en lettere og mer behagelig massasje, eller en dypere massasje med mer trykk om man ønsker det. Man kan også få modeller med forskjellig mønstre på massasjen om dette er noe man ønsker.

For eldre eller personer som ikke får bevegd seg så mye, kan det også være greit med en fotmassør som kan bidra til å øke blodsirkulasjonen i føttene. Man kan finne modeller som er bedre på dette enn andre, og man behøver ikke nødvendigvis de aller kraftigste modellene om det viktigste er å øke blodsirkulasjonen. Skal man gi den til eldre eller personer man vet har helseproblemer eller ryggproblemer vil det også være lurt å velge en modell som ikke er altfor tung. Noen få modeller kommer med håndtak som gjør dem enklere å flytte på. Vekt vil derimot uansett være en viktig faktor man bør ta hensyn til om brukeren av apparatet har helseproblemer eller dårlig rygg, og sliter med å bøye seg og løfte ting.

En elektrisk fotmassør kan være en fin gave å gi til noen, men man bør huske på hvilke behov den man skal gi den til har. Om det er noen som behøver smertelindring på grunn av smerter i føttene bør man derfor være forsiktig når man velger, så man er sikker på å velge en som virkelig virker og som ikke gjør skaden verre. Det kan derfor være greit å gå i en butikk og se på de forskjellige modellene før man bestemmer seg, og gjerne også be om å få en demonstrasjon om det er mulig. Skal man gi den til noen som har en skade bør man også forsikre seg om at vedkommende kan bruke en fotmassør for å behandle skaden, slik at man ikke risikerer at skaden blir verre.

Skal man gi den til noen som ikke er så vant med å bruke diverse elektriske apparater kan det også være greit å velge en som er enkel å bruke, fremfor å velge en med mange forskjellige knapper og innstillinger. Man kan finne en bra modell med de viktigste funksjonene uten at den trenger å komme med en masse forskjellige knapper, så funksjonaliteten til massasjeapparatet vil også spille en rolle når man skal velge modell.

Noen modeller fås også med en funksjon kalt anion renser som nøytraliserer dårlig lukt. På denne måten slipper man at maskinen lukter dårlig etter bruk, men det kan likevel være greit å sørge for at føttene er rene og tørre før man bruker fotmassøren.

Siden det er flere modeller på markedet vil det være svært lurt å lese kundeomtaler fra andre kunder som har kjøpt samme modell, for å se hvilke erfaringer de har hatt. Man kan også se på nett etter best i test artikler for å finne et fotmassasjeapparat som er best mulig, og som virkelig kan gi en effektiv behandling. Siden man gjerne må betale litt for de beste modellene av fotmassasjeapparat, kan det derfor lønne seg å undersøke markedet og de forskjellige modellene på forhånd.

Hvordan bør man bruke en fotmassasje maskin?

Det viktigste når man skal bruke en fotmassasje maskin er å være sikkert på at føttene er helt tørre før man bruker den. Man må også unngå å bruke den i nærheten av vann og på badet, siden det er et elektrisk apparat. Har man små barn kan det også være lurt å sette bort maskinen når man ikke bruker den for å unngå eventuelle uhell og skader.

Man bør heller ikke bruke den i lengre tid enn hva som er oppgitt i bruksanvisningen. Dette ligger ofte på mellom 10 og 20 minutter, og siden føttene kan være sensitive bør man la dem få en pause mellom hvor ofte man masserer dem. Enkelte kan også synes at massasjen blir for kraftig og ubehagelig, og man bør i så tilfelle stoppe massasjen eller bruke den i korte perioder av gangen for å venne seg til den. Man bør og unngå å bruke den over lengre periode enn oppgitt da man kan risikere at apparatet blir overopphetet, noe som kan redusere levetiden til massasjeapparatet.

Hvordan ta vare på en elektrisk fotmassør

De fleste modellene er enkle å ta vare på og man behøver bare å tørke over dem fra tid til annen for å fjerne støv og skitt. Skal man bruke en fuktig klut må man derimot alltid huske på å skru av maskinen først og ta ut stikkontakten. Hos modellene hvor man putter føttene inni kan man med de fleste modellene også ta ut tøyttrekket som man setter føtten på. Dette er ofte et trekk man tar av og på ved at den har en glidelås, og man kan dermed enkelt vaske trekket i vaskemaskinen. Man bør derimot alltid huske på å vaske det på lav varme så det ikke blir ødelagt. Når trekket er ferdig vasket er det også viktig å være sikker på at det er helt tørt før man setter det på igjen og kobler maskinen til strøm.

En annen ting som kan være greit er å vaske over maskinen mellom hver gang andre personer har brukt fotmassøren. Slik kan man også enkelt unngå eventuell smitte av diverse hud- og fotsykdommer, eller infeksjoner. Dette er spesielt viktig om man bruker maskinen barfot og det er flere personer som også bruker fotmassøren.

Dersom man ikke bruker fotmassasjeapparatet så ofte kan det være lurt å sette det bort når man ikke bruker det, eller plassere det et sted hvor det ikke er i veien. Siden det er et elektrisk apparat bør man alltid huske på å oppbevare det på et kjølig og tørt sted. På denne måten kan man forsikre seg om at man har fotmassøren lengst mulig, og at den fungerer som den skal. Skulle man derimot oppdage en feil eller en skade på produktet som man ikke har forårsaket selv, kan det også være lurt å undersøke hvilke garantier man har og om de fortsatt er gyldig.