Image default

Topp 5 Elektriske tannbørster

Å finne det beste produktet i denne kategorien er ingen enkel oppgave, derfor har teamet til Barebeste gjort individuelle produkttester og forskning slik at vi kan hjelpe deg med å gjøre de riktige valgene. Om du kjøper noe gjennom en av linkene fra vårt innhold kan vi tjene en liten kommisjon som hjelper med å støtte vårt arbeid.

Da elektriske tannbørster dukket opp på norske bad på slutten av 80-tallet var det mest hoderystende latter som fulgte. Men i dag er el-tannbørsten anbefalt både av tannleger og andre.

HVORFOR SKAL MAN STOLE PÅ OSS?

Din tillit er viktig for oss! Hvert produkt som er laget har vært forsiktig undersøkt for å sikre at du bare får se det aller beste. Les mer For å opprettholde 100% objektivitet godtar vi aldri penger, produkter eller andre betalingsmåter for analysen vår!

Arkeologiske utgravninger har vist at mennesket var opptatt av tannhygiene allerede for tre tusen år siden. De gamle egypterne konstruerte tannbørster av pinner og løv. Til Europa kom tannbørsten gjennom kontakt med en muslimske verden i Afrika og Asia. Der var det vanlig at befolkningens tenner holdt seg sunne og friske langt opp i alder, i motsetning til i Europa. Det sies at den moderne tannbørsten ble utviklet i England i 1780. Det var merkelig nok fangen William Addis som sto for utviklingen. Han boret hull i et fårebein og trakk gjennom dyrehår. Dermed var den moderne tannbørsten født. Men det skal sies at et lignende design er funnet i Kina fra 1400-tallet. Amerikanerne skal ha brukt lang tid før de begynte å benytte tannbørsten i dagliglivet. Først etter andre verdenskrig ble tannbørsten allemannseie, siden soldatene hadde tatt til seg vanen under tjenesten.

Elektrisk tannbørste har naturlig nok en enda kortere historie, selv om det første produksjonen strekker seg helt tilbake til 1938 hos Motodent. De første som gjorde tannbørste elektrisk benyttet seg av ordinær nettspenning. Her var det rett og slett snakk om å plugge en ledning i veggen. I dag er det selvsagt i hovedsak snakk om oppladbare eller en batteridrevet tannbørste.

I en test av elektriske tannbørster vil vi dele dem inn i to kategorier: Roterende og vibrerende. De roterende elektriske tannbørstene har et mindre børstehode, gjerne rundt, som spinner frem og tilbake med en roterende bevegelse. En vibrerende tannbørste egentlig bare rister børstehodet. Måten disse to benyttes på vil variere noe. En roterende tannbørste benyttes ved å holde børstehodet inntil tannen og la børstehodets rotasjon ta seg av pussingen. Den vibrerende modellen må føres over tennene på samme måte som en ordinær tannbørste, mens dens vibrering gjør at den trenger inn mellom tennene og foretar pussingen. I en sammenligning av elektrisk tannbørste vs vanlig er det den vibrerende som ligner mest.

elektrisk tannbørste barnDet har lenge vært en diskusjon om man bør velge elektrisk tannbørste eller vanlig. Dette er litt smak og behag. Den eneste måten å være sikker på er faktisk å teste elektriske tannbørster for å finne ut av hva du foretrekker. Kliniske el-tannbørstetester og studier har vist at riktig bruk av elektrisk tannbørste gir et gjennomgående bedre resultat enn hva du klarer med en manuell tannbørste.

Tannhelsepersonell anbefaler at man pusser tennene to ganger om dagen, morgen og kveld. En pusseøkt bør pågå i minst to minutter og at man bruker tilstrekkelig med tid på hver del av gommen. Bruken av fluor er noe omdiskutert, men det er et kjent faktum at fluoren beskytter tannemaljen. Derfor bør man ikke skylle munnen med vann etter pussing. Da er det bedre å benytte et skyllemiddel som inneholder fluor. Slik bruk vil også tilføre god smak og forhindre dårlig ånde.

Utvalget av elektriske tannbørster i norske butikker har økt merkbart gjennom det siste tiåret. Etter en svært populær periode på 90-tallet fikk de elektriske tannbørstene en periode med dårlig omdømme rundt årtusenskiftet. Det ble hevdet av mange at de elektriske børstene var fullstendig unødvendig og bare laget for at produsentene skulle tjene penger på noe som aldri hadde vært et problem. Enkelte mente også at de elektriske tannbørstene skadet emaljen og at det bare var pur latskap som gjorde at noen ville finne på å kjøpe en elektrisk tannbørste. Og det er utvilsomt snakk om å løse et i overkant i-landsproblem.

Men samtidig er det liten tvil om at det har sin misjon. Spesielt elektrisk tannbørste for barn har blitt populært. Enkelte av disse apparatene har innebygde tidsfunksjoner med musikk eller andre lyder som gjør at det blir mer underholdene å pusse tennene. Det er en viktig misjon for å få barn til å ta tannpussen og tannhelse på alvor.

Det finnes ikke veldig mange gode kåringer av hva som er beste elektriske tannbørste. Det skyldes nok at produktet er vanskelig å teste og at elektrisk tannbørste prisene varierer så kraftig. Du kan finne svært gode tilbud på elektrisk tannbørste. De billigste er batteridrevet og selges i de fleste dagligvareforretninger for snaut hundre kroner.

I den andre enden av skalaen finnes det tannbørster til over tre tusen kroner. Så her handler mye om hva du er villig til å legge på bordet.

Produsentene av elektriske tannbørster er i hovedsak godt kjent for produkter innen typiske hygieneprodukter og spesielt tannhygiene. Her finnes Colgate og Jordan, Philips og Braun side om side.

I vår elektrisk tannbørstetest starter vi med Colgate ProClinical. Denne faller definitivt innenfor det laveste prissegmentet. Til under hundrelappen får du en tannbørste med såkalt sonisk teknologi. Dette betyr egentlig bare at energien overføres gjennom vibrasjoner. En sonisk tannbørste arbeider svært raskt og i ProClinicals tilfelle er det snakk om over 25000 pussebevegelser i minuttet. Børstehodet er konstruert slik at det kommer lett til mellom tennene.

ProClinical kommer i svart plastutførelse og ser faktisk veldig moderne og lekker ut. Den vil passe pent inn på vasken eller i speilhylla. Tannbørsten har innebygget tidsur som gjør at den stopper automatisk etter to minutters bruk. En artig funksjon er at den også gir fra seg et signal hvert trettiende sekund, slik at du som bruker vet når du skal flytte tannbørsten til en annen del av tanngarden.

I test av elektrisk tannbørste kommer Colgate ProClinical ut omtrent midt i haugen. Mens noen omtaler den som stillegående og effektiv, får den regelrett slakt av andre. Noen mener produktet ikke er i nærheten av å gjøre noe som helst. De negative omtalene er virkelig drepende for denne, mens de positive egentlig ikke bidrar veldig mye.

Colgate har også laget en egen elektrisk tannbørste-serie for barn. Her kan barna selv velge utførelsen, enten det er Barbie, Minion eller Star Wars. Disse tannbørstene er spesiallaget for barn og hensyntar de behovene som kreves for å børste barnas tenner. Det tynne håndtaket gjør at barna selv kan ta seg av børstingen, uten hjelp fra foreldrene. Det lille roterende børstehodet kommer godt til mellom tennene og den myke busten farer skånsomt over tenner og tannkjøtt.

Disse tannbørstene er drevet av batterier og kan ikke lades. Kundene er godt fornøyd med produktet og viser til at barna synes det er moro å børste tennene med en motorisert tannbørste.

For voksne finnes det langt mer å velge i. Oral-B har tidligere blitt kåret til beste elektriske tannbørste i andre tester. Selskapet dominerte markedet for noen år tilbake og var veldig tidlig ute med oppladbare enheter av høy kvalitet. Dette har de tviholdt på Oral-B har elektriske tannbørster i alle prisklasser.

Vitality D12 ligger i nedre prissjikt, rundt 180 kroner. Denne har 7600 bevegelser i minuttet, noe som gir både en effektiv og behagelig tannpuss. Oral-B har utviklet noe de kaller for CrossAction som er utformingen av det runde børstehodet. Børstehårene er vinklet noe som skal gjøre at det blir lettere å komme til mellom tennene og i vanskelig tilgjengelige plasser. Oral-B lover at deres teknologi gjør at det fjernes mer plakk enn hva som skjer med tradisjonelle børstehoder.

Dette er også noe kundene biter seg merke i. Oral-B Vitality D12 får gode tilbakemeldinger. Flere har valgt denne som sin første elektriske tannbørste og lover at de ikke skal gå tilbake til tradisjonelle tannbørster.

Jordans Clean er en svært lekker elektrisk tannbørste. Den er slank og pen. Laderen og tannbørsten blir ikke ruvende og vil se ganske elegant ut på de fleste bad. Jordan har selvsagt også arbeidet med teknologien og har utviklet det de kaller for SoftClean. Dette er en teknikk for å fjerne plakk, samtidig som den arbeider skånsomt og behagelig. Jordan er en av de få som oppgir driftstid. En opplading skal holde til en times bruk. Med tanke på de anbefalte to-minutterssyklusene betyr det at du ikke behøver å lade tannbørsten mer enn to ganger i måneden. Det gjør også at den er grei å ha med i toalettvesken på reiser.

Spesielt den lange batteritiden er noe kundene sier seg godt fornøyd med. Det å kunne ha to ukers driftstid på en opplading er virkelig en stor fordel. Mange, spesielt eldre bad har ikke konstantstrøm i stikkontaktene. De er gjerne koblet til lyset, slik at når du forlater badet og slår av lyset så forsvinner også strømmen i kontaktene. Da er det kun ved dusjing og toalettbesøk at tannbørsten kan lades. En lang batteritid og god ladekapasitet vil gjøre at dette ikke blir noe problem.

Philips har i mange år vært en av de virkelige gigantene innen skjønnhets- og kroppspleie. De var også tidlig ute med sine elektriske tannbørster. Philips er en av aktørene som har spredd sine produkter over hele prisspekteret og tidligere kommet godt ut i elektriske tannbørster test.

PowerUp er en modell i nedre midtsjikte på pristabellen. For rundt 350 kroner selges modellene i hvitt og blått og hvitt og rosa. Philips skryter at av deres elektriske tannbørste gir over 15000 bevegelser i minuttet og lover at det er flere bevegelser på en dag enn du klarer i løpet av en måned med en manuell tannbørste. Hvor de har hentet disse tallene fra, sies det ingenting om. Men vi betviler ikke at det er riktig. Tannbørsten har tominutters-timer som sier fra når du har oppnådd den anbefalte pussetiden.

Kundene er litt delt i sin omtale av PowerUp. Selve pusseresultatet blir tilfredsstillende, men det klages på at selve byggkvaliteten på produktet er for dårlig. Sammenlignet med de litt dyrere modellene blir det rett og slett for mye billig plastikk og skranglete sammenkobling. En positiv ting med denne modellen er at Philips har laget en topakning, bestående av en blå og en rosa tannbørste. Perfekt for ektepar eller samboere.

Da kommer Philips Sonicare for Kids bedre ut i test av elektrisk tannbørste. Dette er, som navnet beskriver, en tannbørste spesiallaget for barn. Philips har lagt mye vekt på at denne skal gi en pedagogisk og underholdende opplevelse for barna. Tannbørsten kan kobles til en mobilapplikasjon som skal hjelpe med til å oppmuntre barnet til å ta tannpussen. Alderssegmentet spenner fra fire til ti år.

Hemmeligheten ligger i den virtuelle figuren «Sparkly». Gjennom appen er det bygget en historie om denne figuren som gjerne vil ha rene tenner, men klarer ikke å gjøre jobben selv. Derfor må barnet bidra til at tegneseriefiguren får pene tenner. Sparkly har et eget opplæringsprogram som skal vise barna hvordan de kan gjøre en best mulig tannpuss. Tannbørsten er utstyrt med Bluetooth og det er dette som sørger for tilkoblingen til mobiltelefon eller nettbrett, der appen kan lastes ned. På appen kan barnet følge med på hvor lenge de har pusset og hvor mye tid som er igjen. Det blir på mange måter som et dataspill. Dersom ikke tannbørsten får kontakt med appen, så vil den lagre de siste 20 øktene og synkronisere når den kobles til igjen.

Som tannbørste har den alle de nødvendige teknologiene, som soniske plater og 500 bevegelser i sekundet. Men her er det først og fremst utforming og opplæring som står i fokus. Børsten leveres med fargerike klistremerker som barnet selv kan velge hva man ønsker å benytte seg av.

Kundene er svært fornøyd med hva Philips har utrettet med denne tannbørsten. Appen gjør beviselig at barna blir mer interessert i å pusse tennene. Det blir et konkurranseelement der barnet blir interessert i å oppnå de nye nivåene i appen. Spesielt for barn som det har vært vanskelig å få til å pusse tennene er Sonicare for Kids en svært god investering. Ikke koster den mer enn rett under fire hundre kroner heller.

Sonicare finnes også for voksne, men da uten appen. Sonicare Easyclean er tidligere kåret til best i test elektrisk tannbørste. Den imponerer først og fremst med hele 84 minutters drift etter opplading. Det er blant de suverent beste i markedet. Skaftet på Easyclean er lett vinklet skaft som gjør det lettere å komme til langs tannkjøtt og mellom tennene. Denne tannbørsten er en av de få som er utstyrt med et såkalt skånsomt oppstartsprogram. Dette er designet for brukere som er nye til elektriske tannbørster. De første gangene kan det være svært ubehagelig med den raske rotasjonen og det kan medføre blødninger i tannkjøttet før gommen gjør seg vant med trykket.

Skånsomhetsprogrammet gjør de første pussingene med lavere effekt og hopper over til full effekt først etter 14 pussinger. Til fem hundre kroner er dette et godt startpunkt dersom du ønsker å kjøpe en elektrisk tannbørste.

I prissegmentet rundt sju hundre kroner og oppover snakker vi om en helt annen kategori. Da er det elektrisk tannbørste premium. Dette er tannbørster som gjerne kan skilte med en større tilbehørspakke, lang batteritid eller andre store fordeler.

Jordans Clean Premium+ er den første i denne kategorien. Til snaut sju hundre kroner selger de en tannbørste som først og fremst utmerker seg med to timers driftstid. Jordans SoftClean-teknologi innebærer at børstehodet er sammensatt av flere forskjellige typer bust. Det gir en mer effektiv, men også mer skånsom børsting. Børstehodet er inndelt i tre ulike soner, med forskjellig tykkelse og hardhet på børstehårene. Denne tannbørsten har en innebygget trykksensor som vil reagere dersom du trykker børsten for hardt inntil tennene. Det kan fort være en utfordring med elektriske tannbørster fordi man gjerne vil ha litt ekstra god effekt og ikke merker at man presser børsten mot tennene.

Som nevnt er det den lange batteritiden som først og fremst gjør Clean Premium+ til noe annerledes. Med to timers drift burde du ha batterikapasitet til en måneds bruk før du trenger lading. Jordan har gjort en genistrek ved at tannbørsten kan lades opp med en USB-kabel. Dermed kan du reise på ferie uten å ta med deg en proprietær ekstralader. Her kan du benytte samme ledning som til mobiltelefonen. Dette kan vel være beste elektriske tannbørste i vår test.

Philips Sonicare Airfloss Pro er ikke egentlig en tannbørste, men en elektrisk tanntråd. Her snakker vi først og fremst om et tillegg til tannbørsten, men likevel en interessant konstruksjon. Produsenten lover at for tusen kroner skal du kunne fjerne 99,9 prosent av plakken mellom tennene. I praksis benytter Airfloss Pro seg av en kombinasjon av lufttrykk og vannspyling. Airflossen blåser ut en liten sprut som trenger inn mellom tennene og langsetter tannkjøttet. Hvor kraftig spruten skal være bestemmer du selv blant de tre valgene. Hele prosessen tar bare et minutt.

Sonicare for Kids benytter en app for å motivere ungene til å pusse tennene. Men det er ikke bare de minste som lar seg drive med av artig teknologi. Også for voksne finnes det selvsagt app-styrte tannbørster. Oral-B Genius 8200 er en av disse. Rent tannbørstemessig er det en børste som gir over femti tusen bevegelser i minuttet og brukstid på en time etter en times opplading. Den har en posisjonssensor som skal hjelpe med å plassere børsten i rett vinkel og rett sted.

Men det er først og fremst smart-appen som gjør dette til en spesiell tannbørste. Gjennom SmartSeries-appen følger tannbørsten med på pusserutinene dine og gir råd og veiledning. Riktignok er det ingen små, søte tegneseriefigurer her, men nøktern og hjelpsom informasjon.

Kundene er svært fornøyd med børsten og skryter av at den gjør tennene pene og rene. Enkelte opplever at tennene etter kort tids bruk føles som om man kommer rett fra tannlegestolen. Og det er gode skussmål. Genius 8200 er ingen billig tannbørste. Her må du ut med over 1.300 kroner.

Det er riktignok ikke så ille, hvis vi ser litt nøyere på Philips Sonicare DiamondClean. Her snakker vi tannbørste til svimlende 3.500 kroner. Men da får du i tillegg et komplett sett for tannhygiene. Denne skal fjerne ti ganger mer plakk enn en manuell tannbørste.

test elektrisk tannbørsteDet er selvsagt en app for denne tannbørsten også. Den er full av sensorer som måler og kontrollerer hvordan du pusser tennene og gir individuell oppfølging for den enkelte om hvordan man får best mulig tannhygiene. Den vil blant annet registrere hvilke områder av tanngarden du har slurvet med, når du pusser for hardt og gi ekstra råd om problemområder. Her snakker vi smart tannbørste. I reklamen hevder Philips at de ikke bare fjerner ti ganger mer plakk, men at den totale munnhygienen skal bli sju ganger bedre på bare to uker. Eksakt hva produsenten legger i det er litt vanskelig å få tak i, men at det er en god tannbørste er det absolutt ingen tvil om.

Tannbørsten har fem ulike pusseinnstillinger. De fem er daglig rengjøring, polering, sensitiv, skånsom og bleking. Her får du med andre ord mye mer enn en ren tannbørste. Selv om prisen er svært stiv, kan den fort spare deg for en del tusen kroner i tannlegeutgifter. De utskiftbare børstehodene vil selv finne ut hvilken innstilling den skal bruke. I tillegg kan du regulere intensiteten i tre steg.

Philips har utviklet en unik ladeteknologi for denne tannbørsten. Selve laderen er et glass, der tannbørsten kan legges oppi, akkurat som du ofte ville gjort med en manuell tannbørste i et ordinært glass. Her skal Philips ha skryt for å ha laget en svært innovativ og designmessig lekkerbisken.

På reise, borte fra glasset, kan tannbørsten lades opp med en USB-kabel. Selve kabelen får plass i det medfølgende reiseetuiet. Fullt oppladet skal Philips DiamondClean holde det gående i over halvannen time. Det er ikke best i klassen, men absolutt mer enn godkjent. Børsten leveres med fire forskjellige børstehoder og en antibakteriell tungespray.

Philips Sonicare DiamondClean er dyr. Ja, den er veldig dyr. Men så er det ikke en ordinær tannbørste du får. Du får et komplett sett for munnhygiene, samt en god applikasjon som kan hjelpe deg med å spare ganske mye penger i tannlegeregninger. Basert på dette er det ikke så vanskelig å kåre dette til elektrisk tannbørste best i test. Men den får en del trekk for at den faktisk koster over 3.500 kroner.

Om du legger så mye penger på bordet for en tannbørste eller velger en billigere modell til noen få hundrelapper er helt og holdent opp til deg selv. Men det er mange gode grunner til å vurdere en elektrisk tannbørste.