Image default

Topp 5 Robotstøvsugere

Å finne det beste produktet i denne kategorien er ingen enkel oppgave, derfor har teamet til Barebeste gjort individuelle produkttester og forskning slik at vi kan hjelpe deg med å gjøre de riktige valgene. Om du kjøper noe gjennom en av linkene fra vårt innhold kan vi tjene en liten kommisjon som hjelper med å støtte vårt arbeid.

Kunstig intelligens og smarte apparater er på full fart inn i hjemmene. En av de første robotene vi tok inn i huset var robotstøvsugeren. Og dette er et elektrisk familiemedlem som skal få bli så lenge den vil.

HVORFOR SKAL MAN STOLE PÅ OSS?

Din tillit er viktig for oss! Hvert produkt som er laget har vært forsiktig undersøkt for å sikre at du bare får se det aller beste. Les mer For å opprettholde 100% objektivitet godtar vi aldri penger, produkter eller andre betalingsmåter for analysen vår!

Det finnes vel ingen som med hånden på hjertet kan si at de liker å tørke støv eller støvsuge. Og det finnes absolutt ingen grunn til at du skal irritere deg over den sysselen lenger. I dag kan hele støvsugerjobben settes bort til en effektiv støvsugerrobot. Og de fungerer!

Støvsugeren har utviklet seg gjennom mange år. Allerede på 1860-tallet begynte vi å se de første manuelle støvsugerne, utstyrt med belger. Daniel Hess er mannen som fant opp den første feiemaskinen. Denne samlet støv med hjelp av en roterende børste, sammen med en belg som genererte vakuumet som trengtes for å trekke til seg støvet.

Mot slutten av århundret kom de første maskindrevne støvsugerne, selv om enkelte av disse faktisk var mer støvblåsere enn sugere. Patentene for støvsugere finner vi fra 1901, da britiske Hubert Cecil Booth og amerikanske David T. Kenney begge utviklet sine støvsugere. Utover 1900-tallet dukket det opp mange forskjellige modeller på begge sider av Atlanteren. Walter Griffiths er kreditert for å være den som laget den første portable støvsugeren.

Den første robotstøvsuger så dagens lys på slutten av 90-tallet og siden det har det kommet en rekke automatiske modeller som skal overta deler av husarbeidet. Dette var i begynnelsen høys begrensede maskiner som evnet å fjerne smuss fra tepper. De første støvsuger robot var ikke spesielt imponerende og mange spådde at dette ville være en kortvarig glede.

Men aktører som Roomba, Neato og BObsweep tviholdt på ideen om en automatisk støvsuger og i dag er mange av produktene på markedet så gode at de ikke står tilbake for noen av de støvsugerne du må dra rundt selv.

test robotstøvsugerKonstruksjonsmessig er de fleste automatiske støvsugerne ganske like. De består som regel av motoriserte børster og en vakuummotor.

Utfordringen med de tidige robotstøvsugerne var at de ikke var spesielt gode til å finne frem og manøvrere seg rundt i boligen. Dette løste Neato Robotics da de i 2009 slapp den første støvsugeren som benyttet en roterende rekkeviddefinner, basert på laser. Denne skannet rommet og laget et kart for hvordan den skal manøvrere rundt i lokalet. Tilsvarende måte benyttes også i dagens robotstøvsugere, der maskinen går svært systematisk gjennom lokalet mens den arbeider. Det imponerende er at kartleggingen oppdateres løpende, slik at for eksempel husdyr som flytter seg blir fanget opp av støvsugeren.

Mange av dagens robotstøvsugere leveres med såkalte lasergjerder som plasseres rundt på gulvet der du ønsker at støvsugeren skal holde seg unna. De kan også oppdage når man nærmer seg en trapp eller andre områder som kan være skadelige. De siste årene har maskinene også blitt så smarte at de klarer å forsere mindre hindringer. Så du kan ofte se robotstøvsuger forsere en dørkarm.

Robotstøvsugerne er oppladbare og leveres som regel med en egen ladestasjon. Dette er også robotstøvsugerens hjem og kommandosentral. Batterikapasiteten på en robotstøvsuger vil variere, men alle dagens modeller kjører selv tilbake til ladestasjonen når den begynner å gå tom for strøm.

Helt generelt er robotstøvsugerne svakere enn tradisjonelle støvsugere. Dette skyldes delvis størrelsen på apparatene og at de går på batteri. Dette gjør at det rett og slett er plass til mindre motorer og sugekraft. Men den svake motoren og kapasiteten veies som regel opp ved at det er en selvgående støvsuger. Dermed gjør det ikke noe om den tar seg en pust i bakken og fortsetter når den er klar igjen. De beste robotstøvsugerne vet hvor de avsluttet sist og kan fortsette der de slapp. Robotstøvsugere er helt enkelt veldig greie å ha med å gjøre. De krangler sjelden og vil aldri nekte å gjøre jobben sin, forutsatt at de har fått sin tilmålte hvile i ladestasjonen. I motsetning til oss mennesker styres ikke robotstøvsugeren av dårlig motivasjon og latskap.

Og nettopp det siste er hovedårsaken til å skaffe en robotstøvsuger. Resultatet blir på ingen måte bedre enn om du gjør det selv, men du vil slippe å gjøre jobben selv. Men en fordel har du. Siden robotstøvsugerne har svakere motor og driftstid, så må den jobbe oftere for å holde det like rent. Resultatet er faktisk at du kan få det enda renere enn du pleier å ha det, siden du kan be robotstøvsugeren gå over gulvene hver eneste dag. Da rekker det ikke å danne seg store støvpartikler og smuss. Det eneste du må gjøre selv er å tømme den med jevne mellomrom. De fleste modellene har relativt små støvoppsamlere. Derfor er det nok fort påkrevet at den tømmes i alle fall et par ganger i uken.

Spørsmålet er om du kan kaste den tradisjonelle støvsugeren og overlate alt til roboten. Det korte svaret på det er nei. Verken i arbeidskraft eller nøyaktighet vil robotstøvsugeren kunne fullt ut erstatte den vanlige støvsugeren. En av utfordringene er robotstøvsuger og hundehår. De fleste robotstøvsugerne er ikke i stand til å dra med seg hår like godt som tradisjonelle støvsugere. Har du en hund eller katt som røyter mye vil du nok måtte frem med noen andre apparater. En annen ting å huske på er faktisk hvordan hunden reagerer på denne selvgående dingsen. Noen husdyr har ingen problemer med støvsugeren som triller rundt, mens andre igjen blir svært stresset og sågar går til angrep. På Youtube finnes det en rekke morsomme videoer som viser hvordan husdyr reagerer på robotstøvsugere. Det gjelder jo også i møbler. Robotstøvsugeren er genial, praktisk og oppofrende på gulvene. Men det er ikke mulig å bruke den andre steder. En robotstøvsuger er også avhengig av ganske store åpne flater. Bor du i en trang bolig med mange ting stående på gulvet, så vil den slite med å tegne et godt kart og gjøre jobben sin ordentlig.

Dørkarmer og teppekanter håndterer de fleste robotstøvsugere godt, men ledninger, klær, små sprekker osv kan være nok til at den bråstopper og blir stående å slure. I verste fall kan den brenne ut motoren sin i et desperat forsøk på å komme seg løs og fortsette jobben sin. Så selv om robotstøvsugeren i utgangspunktet skal lette din innsats og ta seg av det meste selv, så kan du ikke overlate den til seg selv. Robotstøvsugeren krever ganske mye tilsyn og vedlikehold.

Søker du på nett kan du finne test av robotstøvsuger fra flere aktører. Hvem som til slutt ender som testvinnere varierer merkbart mellom de forskjellige testene.

En av de mer grundige testene er foretatt at ETL-laboratoriet i England. Dette er et uavhengig laboratorium som i utgangspunktet arbeider mest med analyse og undersøkelser av jordsmonn. I deres grundige test var det svenske Electrolux som kom best ut. Testene viste at Electrolux MotionSense fanget opp hele 95 prosent av alt støv som hadde samlet seg på gulvet. Andre tester har gitt kommet til andre resultater.

Dette er noe av utfordringen med forbrukerrettede tester som disse. En robotstøvsugertest vil i første rekke kreve helt identiske testforhold og det er i seg selv vanskelig å få til. Selv om du sprer støv og hybelkaniner ut over det samme området på det samme gulvet, vil mikropartiklene ha forsvunnet etter de første testkjøringene. Da vil jobben for de maskinene som kommer senere bli noe lettere. En annen utfordring med test av robotstøvsugere er at de fleste boliger er innredet forskjellig. Det innebærer at en robotstøvsuger som fungerer svært godt hjemme hos deg, kanskje ikke vil gjøre en like god jobb hos naboen. Kvaliteten på arbeidet vil kunne variere med møblering, type og antall tepper, dyrehold, generell rengjøring og en rekke andre forhold. Derfor bør man som en tommelfingerregel gjennomgå flere tester og gjerne lese brukerkommentarer på produktene for å finne frem til det produktet som passer best til ditt bruk. Husk også at de fleste elektroforhandlere opererer med tretti dagers åpent kjøp. Så du kan ta med deg en støvsuger og teste den ut i ditt eget hjem. Skulle du være misfornøyd med resultatet, så kan du levere den tilbake. Men det viktig er nok å sette forventningene på rett sted. Robotstøvsugere i dag er ikke mirakelmaskiner, men de aller fleste av dem gjør en rimelig god jobb og bør være tilfredsstillende for de aller fleste.

Prismessig har det skjedd svært mye med robotstøvsugere de senere årene. Det er ikke lenge siden det nesten ikke var mulig å finne produkter under 10.000 kroner. I dag kan du komme over en test robotstøvsuger til under 1.000 kroner i kampanjeperioder. Dette er riktignok ikke spesielt gode støvsugere, så du bør nok belage deg på å betale mellom 3.000 og 5.000 kroner for å få en maskin som holder tilstrekkelig kvalitet både på konstruksjon og jobben den gjør.

Blant de billigste på markedet er Samsung. Den koreanske giganten har kastet seg inn i de fleste produktområder for hjemmeelektronikk og gjør en brukbar innsats også på robotstøvsugere. Nå er det nok først og fremst på grunn av ordet robot at Samsung har involvert seg. Deres interesse og kompetanse på automatisk styring passer perfekt inn i selskapets visjoner om morgendagens hjem. VR20J9020UG blir neppe kåret til noen robotstøvsuger best i test med det første, men den kommer ikke så verst ut i kundeomtalene. Her har vi en robotstøvsuger til rundt 2.500 kroner og en driftstid på en halvtime på hver opplading. Samsung har ikke skapt noen kraftkar på noen som helst måte, med en støvsamler på 0,7 liter. Men ladetiden på tre timer er ikke så verst. Produsenten oppgir et lydnivå på 76 decibel og det er ganske mye til en selvgående støvsuger å være. De fleste robotstøvsugere er stillere enn tradisjonelle støvsugere. Men med 76db i støy kan det være vanskelig å holde en samtale gående i rommet uanstrengt.

Støvsugeren har ti sensorer og et innebygget kamera som til sammen skaper et kart over rommet og legger en plan for støvsugingen. Den benytter en såkalt FullView-sensor som gjør at den fortløpende registrerer og holder seg unna områder og passasjer som er for trange til å trenge inn i. Dermed unngår du at støvsugeren setter seg fast mens du er på jobben.

Kundene lovpriser Samsungs billigste robotstøvsuger og mener den enkelt utkonkurrerer iRobots billigste varianter. Det trekkes frem at støvsugeren er svært enkel i bruk og at den lett finner tilbake til sin ladestasjon når den trenger påfyll. Kundene mener også at den håndterer de mye omtalte dyrehårene oppsiktsvekkende bra til denne prisen. For mange har dette vært første bekjentskap med en robotstøvsuger og et svært hyggelig sådan. Testerne trekker frem at de har fått mye mer fritid, siden en ganske omfattende og kjedelig del av husarbeidet nå gjør seg selv.

Samsung er kjent for å levere høy kvalitet på produktene sine og gjør det også på denne, selv om den ligger helt nederst i prissegmentet.

På samme nivå finner vi den omtalte MotionSens fra Electrolux. Det er denne de britiske forskerne mener gjør jobben best, selv om de er ganske alene om den oppfatningen. Electrolux har et litt annet utseende enn de fleste konkurrentene. MotionSense er nemlig triangulær. Dette gjør at den kommer tettere inn i hjørner enn de runde sugerne. Brukstiden for Electrolux sin rimeligste maskin er en time. Ladetiden er oppgitt til tre timer, men støvbeholderen tar bare en halvliter.

Støynivået på denne maskinen er også høyt, med sine 75db. Nå er ikke støy fra robotstøvsugeren et problem dersom du lar den jobbe mens du ikke er hjemme. Men sitter du i sofaen og ser på tv vil støvsugeren ødelegge mye av opplevelsen.

Electrolux skryter av sin patenterte PowerBrush, som er en ekstra stor og omfangsrik børste. Denne skal få med seg opptil 80 prosent mer enn tradisjonelle robotstøvsugere. Den skal også ha evnen til å forsere hindringer på opptil to centimeter, hvilket gjør at den lett kommer seg over dørstokker og teppekanter. Den infrarøde sensoren sørger for at støvsugeren unngår å krasje med bord og stoler, samt at den unngår å falle ned trapper.

Mens det britiske teststenteret mente dette var top of the line, så er kundene mer skeptiske. Det klages over at rengjøringen blir noe tilfeldig. Dette kan skyldes at den infrarøde unnviks-sensoren rett og slett fungerer litt for godt og derfor holder seg unna områder der den fint kunne kommet til. En annen ting er at den beskyldes for å lage riper i blanke overflater. Det er i så fall en skikkelig nedtur. De fleste robotstøvsugere er utstyrt med gummihjul som skal være skånsomme mot gulvflatene, men dette er definitivt noe man bør følge nøye med på.

Et par hundrelapper opp i pris finnes den første iRobot-maskinen. iRobot har nærmest legendestatus innen robotstøvsugere og var blant de første på markedet som faktisk klarte å lage en støvsuger som fikk svært god omtale og som fungerte. iRobot er, i motsetning til mange av konkurrentene, utelukkende dedikert til produksjon av rengjøringsroboter. De har også et par vaskeroboter i sitt sortiment. Men i motsetning til for eksempel Samsung, kommer neppe iRobot til å utforske tv-markedet eller mobiltelefoner.

Roomba 616 er iRobots inngangsmodell. Den har en brukstid på en time etter tre timers ladetid. Med lydnivå på beskjedne 61 db lager den ikke stort mer støy enn en normal samtale. I motsetning til Samsung og Electrolux kan du med andre ord være hjemme når Roomba 616 gjør jobben sin. Med en støvsamler på beskjedne 0,46 liter er det kanskje også nødvendig å holde den med oppsyn.

Roomba-modellene har den klassiske runde utformingen og ser ut som små ufoer der de triller rundt på gulvet og plukker opp smuss og støv. Den er utstyrt med to store børster som stikker ut fra den sirkulære kroppen og skal komme godt til i hjørner og langs veggen. iRobot har utviklet en egen teknologi som skal gjøre det mulig for støvsugeren selv å finne støv.

Ut fra testresultatene har iRobot lykkes godt med sin billigmodell. Det eneste er at den ikke har samme intelligensen som de litt større og dyrere modellene. Blant annet er den ikke like god i kartleggingen av rommet den skal arbeide i. Så istedenfor å lage et kjørekart, driver den litt rundt på lykke og fromme. Men alt i alt, og ikke minst prisen tatt i betraktning, er dette en god måte å teste ut robotstøvsugere på. For rengjøringsresultatet er det ikke noe å si på. Det er først og fremst funksjonaliteten som tilkommer med de noe dyrere modellene. iRobot Roomba 616 har vært på markedet lenge og fått mye god omtale. I lavprissegmentet er den utvilsomt robotstøvsuger best i test.

Storebroren heter Roomba 651 og koster rett under 3.500 kroner. Denne har litt lenger driftstid, med sine 75 minutter. iRobot benytter en høyhastighetsbatteritype de omtaler som XLife. Denne skal, ifølge produsenten, gi en dobling i batterikapasitet sammenlignet med tidligere modeller.

Den store forskjellen mellom 616 og 651 er at storebror kan planlegge. Her kan du programmere når støvsugeren skal arbeide, slik at du for eksempel kan komme hjem til et ferdig rengjort hjem etter en lang arbeidsdag. Skulle 651 trenge en ladepause mens den holder på, så fikser den det selv. Dette er en maskin som er langt mer intelligent og kontrollerende enn sin lillebror. Med navigasjonssystemet iAdapt sjekker den rommet opptil 60 ganger i sekundet og har 40 definerte bevegelsesmønster som sørger for at den ikke krasjer eller setter seg fast. Selv om det finnes andre robotstøvsugere med langt mer avanserte navigasjonsmåter og sensorer gjør Roomba 651 en mer enn godkjent jobb på dette området. Kundene kaller den en hushjelp og trekker frem at den er fremragende på det klassiske hverdagsstøvet. Dette er ikke en maskin for grovrengjøring, men til daglig bruk er den mer enn god nok. Og dersom Roomba 651 får lov til å sveipe over gulvene en gang om dagen, så er behovet for grovrengjøring vesentlig mindre siden det ikke rekker å legge seg så mye støv mellom hver gang den tar seg en kjøretur. Mange trekker frem at robotstøvsugeren har gjenopprettet husfreden, siden det ikke lenger er krangel om hvem som skal ta seg av støvsugingen. Det er grunn til å mistenke at robotstøvsugere kan ha reddet både ekteskap og barnekrangler.

Miele er en produsent som dukker opp på litt forskjellige områder i husholdningen. De har flere ulike kaffemaskiner og kjøkkenapparater, men også noen serier med støvsugere. Deres Scout RX1 koster rett under fire tusen kroner. Det viktigste salgsargumentet fra Miele er at den har et høyeffektivt batteri. Her snakker vi hele to timers driftstid på en opplading. Det skal holde til å rengjøre en flate på 150 kvadratmeter. Miele har klokkertro på sin batteriløsning og lover at batteriet skal være like godt etter 300 ladesykluser som det var nytt. Nå er jo riktignok ikke 300 ladesykluser så mye for en maskin som er beregnet for daglig bruk, men Miele mener det er omkring tre ganger bedre enn konkurrentene.

Miele Scout RX1 har et innebygget kamera som kartlegger gulvflaten den skal arbeide på og de ti sensorene sørger for at støvsugeren ikke faller utenfor trapper eller roter seg bort på veien. De lange sidebørstene sørger for at maskinen kommer godt til inne i hjørner, selv med sin runde utforming.

Scout RX1 har et oppgitt lydnivå på 60 decibel, noe som er mer enn godkjent. Det er fullt mulig å sitte å se fjernsyn mens denne arbeider. De fire ulike rengjøringsprogrammene gjør at støvsugeren både håndterer flekker, hjørner og hurtigrengjøring. Autofunksjonen skal selv bestemme hvilken innstilling som er nødvendig. Miele har programmerbar tidsinnstilling, slik at du kan sette den til å arbeide når du ikke er hjemme.

Mieles relativt rimelige robotstøvsuger gjør en oppsiktsvekkende god jobb. Den klarer å få med seg det aller meste av støv og skit og har en manøvreringsevne som imponerer. Den klatrer fint over dørstokker på opptil ti centimeter og kryper under skap med 10 centimeter klaring. Litt kranglete kan den bli om det står mye i veien, men det er vanlig for de fleste robotstøvsugere. Her er det jo greit å tenke på at også en vanlig støvsuger utsettes for hindringer. Enten må de flyttes, eller så må du støvsuge rundt dem. Et stadig tilbakevendende problem for robotstøvsugere er løse ledninger. Disse sliter støvsugerne med å analysere seg frem til og kan behandle dem som vegger. I verste fall betyr det at den stopper opp og støvsuger langsetter ledningen istedenfor å hoppe over dem. Et nyttig tips er derfor å fjerne løse ledninger som krysser gulvene. Enten få dem festet til veggen eller fjern dem helt.

App-styring av husholdingsapparater er skikkelig i skuddet. Dette henger sammen med ideen om det smarte hjemmet. Innen støvsuging har iRobot vært blant pionerne for ekstern kontroll. Deres Roomba 696 er den første i prissegmentet rundt 5.000 kroner som har app-styring. Selve støvsugeren har en støvbeholder på 0,6 liter, en times brukstid og to timers lading. Der skiller den seg ikke nevneverdig ut. Det er først når du åpner smarttelefon-appen at ting begynner å bli interessant. Gjennom appen kan du styre støvsugeren uansett hvor du er. Det betyr at dersom du har glemt å stille inn rengjøring, så kan du gjøre det fra trikken på vei til jobb. Eller dersom ungene har vært hjemme alene og sølet, så er det bare å trykke på aktiveringsknappen i appen. Fra appen kan du også foreta alle former for programmering og innstilling av støvsugeren, samt at du får beskjed om hva den holder på med. Hvis du er på handletur og støvsugeren forteller at den setter i gang, så kan du ta deg en ekstra kaffekopp før du kommer hjem til rengjorte gulv.

App-styring er først og fremst litt nerdete og bruksområdene i dag er noe begrenset. Men i kombinasjon med andre smarte enheter i husholdningen kan det virkelig bli interessant. Du kan tenke deg at enhetene snakker sammen, slik at støvsugeren ikke forstyrrer midt under fotballkampen, selv om den egentlig er programmert til å ta en runde midt under VM-finalen. Det er først og fremst når alle enhetene snakker sammen og forstår hverandre at smarthuset vil ha noe for seg og det er ingen tvil om at robotstøvsugeren har en helt sentral plass i et slikt økosystem.

Roomba 896 har også app-styring. Den koster ikke mer enn noen hundrelapper mer enn 696, og er så definitivt verdt det. Driftstid og oppladningstid er den samme som den mindre modellen, men 896 er en kraftigere og bedre støvsuger. Motoren er byttet ut og arbeider mer effektivt enn de mindre og eldre modellene. iRobot har utviklet et system de kaller for AeroForce 3-stegs rengjøringssystem som i praksis betyr at børstene eller ruskfjernerne får støvet til å løsne før motoren drar det til seg. Et eget filter sørger for at så mye som 99 prosent av allergener, pollen og andre uønskede partikler fanges opp. Et skikkelig filter er viktig for en robotstøvsuger da de har hatt en tendens til bare å virvle opp mer støv og skit i luften. Filteret sørger for at støvet blir værende i beholderen og ikke slippes ut igjen. Dette er noe du definitivt bør tenke på når du kjøper en robotstøvsuger. Velg en som har et solid filter.

Roomba 896 har noen flere sensorer og en bedre utnyttelse av appen enn det 6-modellene har. Blant annet kan du løpende følge med på hvor fullt det er i støvkammeret fra appen. Når det er på tide å tømme, vil appen og støvsugeren selv gi deg klar beskjed. Dette er en stor fordel, siden det er lett å glemme at robotstøvsugeren trenger tilsyn og må tømmes med jevne mellomrom.

robot støvsuger

896 har høy kapasitet og håndterer de fleste smusstilfeller godt. Selv dyrehår takler den uten for store utfordringer. Som for alle robotstøvsugere kan den være litt kravstor og forlange at du rydder godt før den setter i gang, men det er noe man ikke kan komme unna. 896 får skryt av testerne for at den er flink til å komme til inne i hjørner og kroker, selv om noen mener den ikke har helt kontroll på hvor den har vært og hvor den skal.

iRobot er den aktøren som har flest modeller i markedet og har vært der lengst. Toppmodellen heter Roomba 980 og er klart best i test robotstøvsuger. Men her må du ut med nesten ni tusen kroner før butikken lar deg ta den med hjem. Da har du riktignok fått noe av det aller ypperste som er å oppdrive innen robotstøvsugere. 980 har vunnet flere priser og tester. Det er stort sett snakk om en forbedring av de foregående modellene, men forbedringene er så gode at de med rette kan kreve litt bedre betalt. 980 har to timers driftstid etter like lang oppladningstid, men litt skuffende bare 0,42 liters støvoppsamler. Driftskapasiteten burde holde til en gulvflate på 180 kvadratmeter.

Men det er først og fremst navigasjonen som er forbedret. iRobot kaller det iAdapt 2.0. Systemet er utbedret med flere og smartere sensorer som gjør at den er vesentlig flinkere til å manøvrere rundt møbler, inn i kroker, over dørstokker og andre hindringer. Tester viser at iRobot har funnet den klart beste løsningen til nå og at navigasjonen fungerer tilnærmet smertefritt. Robotstøvsugeren har full kontroll på hvor den har vært og hvor den skal. Dersom den skulle ha behov for en ladepause underveis, så kommer den tilbake akkurat der den sluttet og fortsetter jobben. Dette er sjelden vare blant robotstøvsugere som stort sett ellers kan finne på å starte der de begynte.

Fra mobilappen har du full kontroll på hva roboten foretar seg når du ikke er hjemme. Den vil sende melding om oppfyllingsstatus, arbeidsstatus, ladning og gi et lite nødrop dersom den mot formodning skulle ha satt seg fast eller ikke klarer å finne hjem til ladestasjonen. Det skjer vesentlig sjeldnere med denne modellen enn med andre, men den kan bli hindret av litt høye dørkarmer. Roomba 960 får skryt for å være stillegående og grundig. Det eneste som virkelig trekker ned er at prisen er tregangeren i forhold til den billigste varianten. Men dersom du er villig til å legge noen ekstra kroner på bordet får du en støvsuger som langt på vei kan overta hverdagsrengjøringen hos deg.