Image default

Topp 5 Oppblåsbare madrasser

Å finne det beste produktet i denne kategorien er ingen enkel oppgave, derfor har teamet til Barebeste gjort individuelle produkttester og forskning slik at vi kan hjelpe deg med å gjøre de riktige valgene. Om du kjøper noe gjennom en av linkene fra vårt innhold kan vi tjene en liten kommisjon som hjelper med å støtte vårt arbeid.

Hva er en oppblåsbar madrass?

Med en oppblåsbar madrass har du alltid en ekstraseng tilgjengelig, som heller ikke tar mye plass når den ikke er i bruk. Dette er fordi oppblåsbare madrasser, også kalt luftmadrasser, er en type madrasser som kan blåses opp ved å fylle dem med luft når man skal bruke dem. Når den ikke er i bruk tar man bare luften ut av madrassen, og man kan rulle eller brette den sammen igjen og sette den bort til neste gang. Man kan selvsagt ha den fremme hele tiden om det er ønskelig, men det anbefales ikke å sove på en luftmadrass over lengre tid. Dette er fordi de fleste oppblåsbare madrasser ikke gir like god støtte for ryggen som en vanlig madrass, ettersom de bare er fylt med luft, og noen kan derfor over tid risikere å oppleve noe ubehag.

Best generelt sett
Bestway Aeroluxe Airbed
Vurdering
Best pris
Bestway 67381
Vurdering
Var favoritt
Bestway 67004
Vurdering

HVORFOR SKAL MAN STOLE PÅ OSS?

Din tillit er viktig for oss! Hvert produkt som er laget har vært forsiktig undersøkt for å sikre at du bare får se det aller beste. Les mer For å opprettholde 100% objektivitet godtar vi aldri penger, produkter eller andre betalingsmåter for analysen vår!

Oppblåsbare madrasser kommer også med forskjellige funksjoner som gjerne varierer med prisnivå. Man kan få veldig enkle og tynnere madrasser ment som liggeunderlag for om man skal på telttur, eller man kan få store og mer behagelige oppblåsbare madrasser til å bruke som gjesteseng. De kommer også med forskjellig teknologi for å blåse dem opp. De billigste har ofte ikke denne funksjonen, og man må blåse dem opp selv gjennom en liten åpning, på samme måte som man blåser opp en flytemadrass eller en badering. Disse er ofte de tynneste modellene som ikke inneholder så mye luft. Man kan derimot også få luftmadrasser som blåser seg opp selv men som må kobles til strøm. Disse har en innebygd elektrisk pumpe og man kan enkelt trykke på en knapp som får den oppblåsbare luftmadrassen til å fylles med luft. Når man er ferdig kan man også trykke på en knapp, og madrassen tømmes for luft og er klar til å pakkes sammen.

Hvilke materialer er oppblåsbare madrasser lagd av?

oppblåsbar madrassAlle oppblåsbare madrasser er laget av plastmaterialer, nærmere bestemt vinylstoffet polyvinylklorid, også forkortet til PVC. PVC brukes til å lage luftmadrasser fordi det er et materiale som er vanntett og ikke krever mye rengjøring. Hadde man ikke brukt plast som materiale hadde det også vært vanskeligere å pakke sammen madrassen når den er tom for luft, siden plast kan pakkes sammen til å ta opp mindre plass. PVC materialet tilføres også ftalater for å gjøre plasten mykere, noe som gjør de oppblåsbare madrassene mer komfortable å ligge på. I tillegg dekkes alle luftmadrasser med et ikke-brennbart belegg for at de ikke skal kunne ta fyr. Mange av modellene er også dekket av et lag velur på siden av madrassen hvor man sover, slik at de er mer behagelige å ligge på.

PVC og ftalater har blitt kritisert som lite miljøvennlige materialer og ftalater kan være hormonhermende. Nyere oppblåsbare madrasser bruker derimot miljøvennlig PVC som er fri for ftalater og inneholder naturlige stoffer for å mykgjøre madrassen. Man kan derfor lete etter oppblåsbare madrasser som er merket som miljøvennlige og frie for ftalater om man ønsker et miljøvennlig og risikofritt alternativ.

Størrelser og modeller av oppblåsbare madrasser

Luftmadrasser kommer i flere størrelser og modeller så du skal kunne velge en madrass som passer dine behov for både komfort, brukervennlighet og plassbehov. Man kan få oppblåsbare madrasser i enkeltseng størrelser, som dobbeltseng, og halvannen størrelse. Mens enkeltsenger ofte er 90 cm i bredde, er en halvannen størrelse 120 cm i bredde og en dobbeltseng er 180 cm bred. Man har med andre ord nesten like stort utvalg i størrelser når det kommer til oppblåsbare madrasser som man har for vanlige senger. Man kan derfor være sikker på å finne en størrelse som passer, utfra hva man er på utkikk etter og hvor man tenker å bruke luftmadrassen.

Når det gjelder modeller kommer de aller fleste modellene som er beregnet for innendørsbruk med et velur belegg for ekstra komfort. Man kan selvsagt også bruke dem utendørs, men det kan være noe vanskeligere å rengjøre veluren om den skulle bli skitten eller møkkete. Trenger man en madrass for utendørsbruk kan det derfor være greit å gå for et oppblåsbart liggeunderlag isteden. Disse er ofte noe tynnere og tar derfor også kortere tid å blåse opp. Er man på telttur og ikke har tilgang på elektrisitet, bør man derfor velge en mindre og lettere modell, som man kan blåse opp manuelt og enkelt bære med seg.

Oppblåsbare madrasser som er ment for innendørsbruk er derimot mye større og tar lengre tid å blåse opp. Skal man derfor ha en stor madrass som er oppblåsbar, kan det lønne seg å velge en av modellene som kommer med en integrert elektrisk pumpe som blåser opp madrassen for deg. Pumpen pumper også ut luften av den oppblåsbare madrassen, slik at man ikke behøver å gjøre dette selv. Med disse modellene tar det derfor bare noen minutter å blåse opp og tømme luftmadrassen for luft før den er klar til å pakkes sammen å settes bort. Om man går for en oppblåsbar madrass som ikke har innebygd pumpe kan man også kjøpe en egen pumpe for å fylle luftmadrassen. Noen av modellene kommer også med en opphøyd del som fungerer som en pute om man ønsker det, eller man kan kjøpe en oppblåsbar pute separat.

Gjennomsnittlig prisnivå på oppblåsbare madrasser

Prisene for en oppblåsbar luftmadrass ligger på alt fra 200 kroner og opp til 1500 kroner utfra hvilken størrelse og kvalitet man velger. De aller billigste og mindre modellene kan man finne for rundt 500 kroner eller mindre, mens en luftmadrass i dobbel størrelse ofte ligger på mellom 500 og 1000 kroner. Luftmadrassene som er lavere i pris er gjerne de tynnere variantene, mens luftmadrasser som kommer i dobbel høyde ofte er dyrere, men også mer komfortable å sove på.

For de fleste oppblåsbare liggeunderlag ligger prisen på under 500 kroner, og de aller fleste koster mellom 200 og 300 kroner. Liggeunderlagene kommer derimot også bare i enkel størrelse og ikke dobbel, men det vil ofte være mer praktisk å ha en mindre madrass siden man gjerne må bære det, og man har mindre plass til rådighet.

Fordeler og ulemper med oppblåsbare madrasser

Fordeler:

  • Tar lite plass
  • Lette
  • Enkle å rengjøre

Den største fordelen med en oppblåsbar luftmadrass er nok for mange at man kan ha en ekstra seng tilgjengelig, uten at man behøver å ha den stående fremme hele tiden. At man kan sette den bort når den ikke er i bruk og ta den frem ved behov, er praktisk for mange dersom man ikke har et ekstra soverom, eller om man har begrenset med plass. Har man en luftmadrass kan man derimot enkelt ta den frem når man får besøk, plassere den der man måtte ønske og fylle den med luft, og tømme den for luft og sette den bort igjen. Den tar heller ikke mye plass å oppbevare, så man kan fint få plass til den i en hylle, skuff eller under sengen. Man kan også få modeller i dobbeltseng størrelse eller 120 madrass, og heller ikke disse tar stor plass når man får tømt dem for luft. Man kan derfor spare mye plass sammenlignet med å ha en vanlig seng som kanskje bare brukes ett par ganger i året, og som tar opp mye gulvplass.

Oppblåsbare madrasser er også langt lettere og enklere å ta frem og flytte på enn en vanlig madrass. Siden de kun består av plast og luft kan man enkelt flytte dem, både når de er ferdig oppblåst og når de er tomme for luft og rullet sammen. Dette gjør dem svært praktiske og enkle å bruke, og det tar ikke mange minuttene å finne frem og klargjøre en oppblåsbar madrass når gjestene kommer. Velger man en luftmadrass som kommer med elektrisk pumpe tar det enda mindre tid før den er ferdig oppblåst og klar til bruk.

Skal man på campingtur eller telttur kan det også være fint å kunne pakke med seg et liggeunderlag som er oppblåsbart og gjør overnattingen noe mer behagelig. Disse er ofte lette og enkle å ta med seg, noe som kommer godt med om man må gå ett stykke før man kommer til overnattingsstedet. De tar også lite plass i bilen om man skal ta de med seg på camping, og de tar heller ikke spesielt mye tid å blåse opp.

Når det gjelder rengjøring er en oppblåsbar madrass også mye enklere å holde ren enn en vanlig madrass. Dette er på grunn av plastmaterialet de er lagd av, som enkelt kan vaskes rent med bruk av en klut og litt såpevann. Dette er derimot ikke like enkelt med en standard madrass av tøy materiale, hvor flekker trekker inn i tøyet og kan være vanskelige å fjerne. Dette gjør at man enkelt også kan bruke luftmadrassen ute om man ønsker det, uten å være redd for at jord og skitt skal sette seg i stoffet.

Ulemper:

  • Mindre komfortable
  • Må blåses opp og tømmes
  • Lagd av plast
  • Levetid

Selv om mange av de oppblåsbare madrassene som finnes på dagens marked har utviklet seg mye når det kommer til kvalitet og komfort, er det fortsatt mange som synes en standard madrass er det aller beste. På grunn av luftkanalene i de oppblåsbare madrassene, har mange av modellene riller som noen kan finne ukomfortable, sammenlignet med en vanlig flat madrass. Man kan derimot også finne modeller uten disse rillene fra luftkanalene, men de aller fleste kommer med dem. Enkelte vil også synes det er generelt bedre å ligge på en vanlig madrass med fjæring enn å ligge på en madrass fylt med luft, da det naturlig nok vil føles noe annerledes. En siste ting som bør nevnes når det gjelder komfort, er at personer med ryggproblemer kan oppleve mer ubehag og smerte i ryggen fra å sove på en luftmadrass. Dette er selvsagt individuelt, og vil variere fra person til person, da det også er noen som mener det hjelper å ligge på luftmadrass.

En ting som enkelte kan finne plagsomt er at man må bruke tid på å blåse opp og tømme madrassen dersom man skal sette den bort. Selv om det går relativt raskt å blåse opp en luftmadrass om den har integrert pumpe, vil det likevel kreve noe venting før den er helt fylt med luft. Skal man sette den bort igjen etter bruk, må man også vente på at luftmadrassen tømmes for luft før man kan pakke den sammen.

Går man får et oppblåsbart liggeunderlag må dette også blåses opp selv, noe som kan være et tiltak om man har kjørt eller gått lenge, og er sliten og bare vil gå rett til sengs. Man kan derimot også ta med seg en liten pumpe som gjør at det går raskere å blåse den opp.

At alle luftmadrasser er laget av plast er en annen ulempe, ettersom plast ikke er et miljøvennlig materiale. De eldre modellene som inneholder ftalater har også blitt kritisert for å kunne være kreftfremkallende, hormonhermende, og for å kunne gi astma og allergier. Det er derimot noe uenigheter rundt disse effektene, men det kan være greit å velge en oppblåsbar madrass som bruker miljøvennlig PVC for sikkerhetsskyld, noe mange av de nyere modellene også gjør.

Med tanke på levetiden til en luftmadrass kan de vare relativt lenge, men de vil likevel ikke være like holdbare som en vanlig madrass. Dette er fordi de har en tendens til å bli mykere over tid da materialet etterhvert vil svekkes, og plastikken kan også ende opp med å bli sprø på madrasser man har i lang tid og bruker hyppig. Siden de er laget av plast må man også være forsiktig for å unngå at det går hull på dem. Dette er fort gjort om man kommer borti noe spisst eller om madrassen ligger oppå en skarp gjenstand. Skal man bruke den utendørs bør man derfor være ekstra obs på at underlaget man ligger på ikke har skarpe stener eller andre ting som kan lage hull på luftmadrassen eller liggeunderlaget.

I hvilke situasjoner er det nyttig med en oppblåsbar madrass?

En oppblåsbar madrass kan være nyttig i enhver situasjon der man trenger en ekstra soveplass og ikke har nok senger. Man kan raskt finne frem madrassen, blåse den opp manuelt eller ved hjelp av pumpe, og etter bare noen minutter er luftmadrassen ferdig oppblåst og klar til å brukes. På denne måten trenger man derfor ikke bekymre seg for at man ikke har nok sengeplasser, og man kan enkelt ta i mot gjester. Har man begrenset med plass er en oppblåsbar madrass også kjekk å ha siden den tar opp svært lite plass når den er tom for luft. Man kan enkelt rulle eller brette den sammen og oppbevare den hvor man måtte ønske. Man slipper dermed å ha en stor madrass som tar opp mye plass og bare blir stående i veien når den ikke er i bruk.

I situasjoner der man ønsker mer fleksibilitet i forhold til hvilket rom gjestene skal sove i, vil en oppblåsbar madrass også være en fordel siden de er så lette og enkle å flytte. Man kan til og med bruke dem utendørs om man ønsker det. Det er bare viktig at man er forsiktig med hvilket underlag man legger madrassen på dersom man skal bruke den ute, siden man kan risikere at det kan gå hull på luftmadrassen.

Skal man på campingtur eller telttur kan det være praktisk å kjøpe et oppblåsbart liggeunderlag. Disse vil gjøre turen betydelig mer komfortabel, spesielt om man skal tilbringe flere netter på tur. De fleste er også relativt små og lette, noe som gjør dem enkle å bringe med seg på turen og å få plass til i bilen. Tar man i tillegg med seg en pumpe vil dette også gjøre det enklere og raskere å fylle liggeunderlaget med luft, om man ikke orker å blåse den opp selv.

Et annet sted det kan være kjekt å ha en oppblåsbar madrass kan være på hytta. På denne måten kan man enkelt ta med seg flere personer på hytteturen uten måtte være redd for å ikke ha nok soveplasser til alle. Siden man gjerne har noe mer begrenset plass på hytta enn hjemme, kan det være greit å ha en oppblåsbar madrass tilgjengelig, siden den krever lite lagringsplass når den ikke er i bruk.

Hvordan velge riktig oppblåsbar madrass

Når man skal velge madrass vil det for mange være ønskelig med en oppblåsbar madrass som er komfortabel å ligge på. Det kan derfor være greit å ikke gå for de aller billigste modellene, da det kan være bedre å investere litt mer i en madrass som man faktisk kan sove godt på. Man vil jo helst unngå at gjestene sliter med å få sove eller at de våkner opp med vond rygg. Det kan derfor være lurt å se hvilke modeller som har blitt kåret til best i test, for å forsikre seg om at man får en oppblåsbar madrass av høy kvalitet. Vi har derfor gjort en test av oppblåsbare madrasser for å hjelpe deg å finne den beste luftmadrassen.

Man bør også tenke på hvilke størrelse man trenger på madrassen, og hva man har plass til. Har man plass kan det være greit med en dobbel oppblåsbar madrass eller en 120 cm madrass, og med en bredere madrass enn en enkelt madrass, har man også sengeplass til flere.

Ønsker man en gjesteseng som er enklest mulig å gjøre klar, bør man velge en selvoppblåsbar madrass slik at den kan blåses opp automatisk. Dette vil gjøre det langt enklere og ta mindre tid enn om man må fylle madrassen med luft manuelt. Det gjør det også enklere å tømme den for luft når den ikke skal brukes mer, og man ønsker å sette den bort.

Skal man ha et oppblåsbart liggeunderlag bør man først og fremst tenke på vekt og størrelse. Velger man en modell som er lett, er det mye enklere å ta med seg liggeunderlaget på tur. Om man finner en modell som tar lite plass vil dette også være praktisk med tanke på hvor mye man må bære med seg. Det kan i tillegg være greit å tenke på komfort om man skal være borte over lengre tid, og man bør da velge en modell som ikke er blant de aller tynneste på markedet.

Tips for hvordan man bruker en oppblåsbar madrass

Å bruke en oppblåsbar madrass er ganske rett frem, da man stort sett bruker dem på samme måte som man ville brukt en vanlig madrass. Den eneste forskjellen er at en oppblåsbar madrass må blåses opp før bruk. Dette kan man derimot enkelt gjøre ved å bruke en pumpe for å fylle dem med luft.

For å sove mest mulig komfortabelt kan det også være greit å ha en vanlig pute å sove på selv om man velger en modell som kommer med oppblåsbar pute. En vanlig pute vil være langt mer komfortabel for de fleste, så dette vil være en fordel uansett hvilken luftmadrass man velger å kjøpe. Å alltid bruke et laken vil også være mer komfortabelt, og vil bidra til å holde madrassen ren så den er i god stand over lengre tid.

En oppblåsbar madrass kan brukes både innendørs og utendørs, noe avhengig av hvilken type og modell man velger. Skal man bruke en vanlig oppblåsbar madrass ute bør man derimot ta noen forhåndsregler for å sørge for at den varer lengst mulig. Blant annet å unngå å bruke den om det er svært vått ute, og å være forsiktig med skarpe gjenstander som kan ligge på bakken.

Det kan også være lurt å ikke sove på en oppblåsbar madrass om man har ryggproblemer da noen opplever at luftmadrasser gjør ryggproblemene verre. Det kan og være greit å ikke sove på en luftmadrass over lengre tid, da dette også kan føre til vond rygg for enkelte. Spesielt for personer som behøver ekstra støtte for ryggen og opplever ubehag fra å sove på madrasser som ikke er harde nok.

Selv om luftmadrasser generelt er enkle å rengjøre siden de er laget av plast, kommer mange modeller med velur. Veluren på luftmadrassen kan være noe vanskeligere å rengjøre, så det kan være lurt å forsøke å unngå å søle noe på dem når man bruker dem.

En annen svært viktig ting er å ikke la spedbarn sove på oppblåsbare madrasser da det er en risiko for kvelning forbundet med dem, på grunn av materialet som madrassene er laget av. Det er flere tilfeller hvor spedbarn har omkommet som følge av å ha sovet på luftmadrasser, og flere luftmadrasser kommer derfor med en advarsel om dette for at foreldre skal være klar over risikoen.

Hvordan ta vare på en oppblåsbar madrass

oppblåsbart liggeunderlagÅ ta vare på en luftmadrass er ganske lett så lenge man passer på enkelte ting. Siden luftmadrasser er laget av plast vil det viktigste være å unngå at det går hull på den. Dette vil føre til at luften lekker ut av madrassen, og madrassen vil ikke blåses opp og holdes oppe. Unngå derfor skarpe gjenstander både når man oppbevarer den, og om man flytter på den etter den er oppblåst. Det kan være fort gjort å skrape borti noe om madrassen er oppblåst og man skal flytte den fra et sted til et annet, og dette kan igjen føre til at det kan gå hull på den. Man bør være særlig obs på dette om man skal bruke madrassen utendørs, slik at man unngår å plassere den oppå skarpe stener, glass eller andre materialer som kan ødelegge madrassen.

Med tanke på oppbevaring er det lurt å oppbevare den på et tørt sted så man unngår fukt, da fukt kan føre til at plastikkmaterialet kan bli skadet over lengre tid. Fukt kan blant annet føre til mugg eller at plastikken morkner, noe som vil ødelegge madrassen. Dette er også en grunn til at det kan være lurt å alltid bruke en pumpe når man skal blåse opp en oppblåsbar madrass, fremfor å bruke munnen. Når man bruker munnen tilfører man varm luft, kondens og gjerne også noe spytt inn i madrassen, som igjen kan føre til fuktskader og dannelse av mugg over tid. Man bør i tillegg unngå å oppbevare den på et for varmt sted, da varme også kan være skadelig for plastmaterialet, og kan gjøre plastikken sprø og mindre elastisk. Skal man oppbevare et oppblåsbart liggeunderlag eller en luftmadrass på hytta, på loftet eller i kjelleren kan det også være lurt å pakke inn madrassen slik at den er beskyttet mot foreksempel mus eller andre skadedyr.

Det er i tillegg lurt å rengjøre luftmadrassen med en gang, om man skulle søle noe på den. På denne måten kan man være sikker på at man får bort eventuelle flekker, og unngår dårlig lukt når man skal bruke den igjen senere. For å forsikre seg om at luftmadrassen holder seg i best mulig stand over tid, kan det derfor være lurt å bruke et laken over den når luftmadrassen står fremme, enten den er i bruk eller ikke. Dette vil også bevare veluren bedre, som kan bli slitt over tid om man sover på luftmadrassen ofte.

Hvor lenge kan en oppblåsbar madrass vare?

Man kan ha en oppblåsbar madrass i flere år så lenge man passer på å oppbevare, og bruke den riktig. De vil derimot ikke ha like lang levetid som en vanlig madrass, da plastmaterialet har lavere holdbarhet enn materialene vanlige madrasser er laget av. Over tid og med hyppig bruk vil luftmadrassen derfor kunne blir mindre elastisk, og holde dårligere på luften enn hva den den gjorde når den var ny. Om man ikke bruker luftmadrassen så ofte kan man ha den i rundt 5 år, men om man bruker den like ofte som en vanlig madrass vil den vare i mellom 1 og 2 år.

Dette vil selvsagt også variere mellom de ulike modellene, så om man man kjøper en billig modell kan de ha kortere levetid enn om man går for en av høy kvalitet. Om man ønsker en luftmadrass som varer lengst mulig, vil det derfor kunne være lurt å velge en modell som har blitt kåret til best i test. Luftmadrassens varighet vil også avhenge av om man klarer å unngå at det går hull på plastikken. Man kan tette hull, men madrassen vil likevel ikke være like lufttett som den var i utgangspunktet.

Hva gjør man om det går hull på en oppblåsbar madrass?

Det beste rådet er selvsagt å gjøre det man kan for å unngå at det går hull på luftmadrassen, men skulle uhellet være ute finnes det likevel løsninger for å fikse problemet. Oppdager man at det har gått hull på madrassen kan man lappe hullet dersom det ikke er altfor stort. Å lappe en luftmadrass fungerer omtrent på samme måte som å lappe et sykkelhjul, og mange oppblåsbare madrasser kommer også med et lappesett. Dette består vanligvis av selve lappen man dekker over hullet med, samt lim for å sørge for at lappen sitter tett og forhindrer at det slippes ut luft.

Før man kan fikse problemet må man derimot først finne ut hvor på luftmadrassen hullet eller hullene er. Dette kan man gjøre ved å fylle den med luft og tilføre madrassen et lett trykk og så høre etter om man kan oppdage hvor luftlekkasjen er. Er man i et stille rom skal man kunne høre at luften lekker ut av madrassen, og på den måten finne ut hvor hullet eller hullene er, dersom det er flere. Deretter må man vaske over området rundt hullet med vann for å forsikre seg om at plasten er ren og at limet fester seg. Etter man har påført lim dekker man så over eventuelle hull med en lapp. Man bør bruke en lapp som er stor nok til å dekke hullet og litt av området rundt, både i tilfelle hullet skulle utvide seg, og for å forsikre seg om at lappen sitter godt fast til madrassen og ikke løsner.

Når man setter på lappen må man passe på at den er glattet ut, slik at det ikke er noen lommer eller rynker i stoffet hvor det fortsatt kan lekke ut luft, eller som kan føre til at lappen løsner senere. Man må også gi limet tid til å tørke skikkelig før man bruker madrassen igjen, hvis ikke kan lappen løsne og man må gjøre alt på nytt.