Image default

Topp 5 Luftfuktere

Å finne det beste produktet i denne kategorien er ingen enkel oppgave, derfor har teamet til Barebeste gjort individuelle produkttester og forskning slik at vi kan hjelpe deg med å gjøre de riktige valgene. Om du kjøper noe gjennom en av linkene fra vårt innhold kan vi tjene en liten kommisjon som hjelper med å støtte vårt arbeid.

Dårlig inneklima er et stadig voksende problem i norske hjem. En enkel luftfukter kan hjelpe deg med å kontrollere klimaet og redusere plager. Norske hjem er stort sett bygget ut fra behovet for å holde dem varme om vinteren. Det har medført at boligene er konstruert for å gi et tørt og varmt klima. I sydligere strøk er det motsatt, der er boligene bygget med tanke på å holde dem kjølige sommerstid.

HVORFOR SKAL MAN STOLE PÅ OSS?

Din tillit er viktig for oss! Hvert produkt som er laget har vært forsiktig undersøkt for å sikre at du bare får se det aller beste. Les mer For å opprettholde 100% objektivitet godtar vi aldri penger, produkter eller andre betalingsmåter for analysen vår!

Dette er naturlig, gitt de klimatiske forholdene vi lever under. Men fordi vi er avhengig av å varme opp boligene mye vinterstid er det lett for at luften blir tørr. Dette kan være en stor utfordring for hud og hår, samt for pusteorganer. Mange opplever at huden sprekker og håret tørker inn på vinteren. Det er også mange som plages med vinterkviser. Kvisene kommer frem når huden tørker som et resultat av at produksjonen av talgstoffer øker for å holde huden myk.

luftfukter best i testMen alt dette kan unngås for noen hundrelapper. En luftfukter er en god investering og kan fjerne mange plager inneklimaet gir oss. Ifølge Astma- og Allergiforbundet bør luftfuktigheten i oppholdsrom være på mellom 20 og 40 prosent i vinterhalvåret. Andre luftfuktereksperter mener fuktigheten bør ligge mellom 40 og 50 prosent. Hva som er riktig vil variere fra person til person og rom til rom. Det er en hårfin balanse. Under 45 prosent luftfuktighet vil det dannes støvmidd og over 55 prosent kommer bakterier.

En luftfukter er enkelt forklart en innretning som sprer fuktighet ut i luften. Den vanligste typen er såkalte fordampende luftfuktere. Disse produserer damp som tas opp i luften og tilfører den fuktighet. Dette tas igjen opp av planter, hud, hår og møblement. Resultatet er luften oppleves som mer behagelig for kropp, sjel og inventar. Også døde materialer nyter nemlig godt av at luften holdes noe fuktigere enn det blir i et kunstig oppvarmet rom.

Det er ikke mange som har gjennomført en skikkelig luftfuktertest i Norge. Dette skyldes nok at produktet av mange anses som unødvendig og det har til dels vært omtalt som uheldig å bruke. Prismessig finnes de i flere kategorier. I prinsippet er luftfukting noe som i stor grad fikser seg selv, så du kan faktisk klare deg med å legge en svamp eller stille et glass vann i rommet du ønsker å tilføre luft. Det er jo en grunn til at klær tørker i naturlige omgivelser. Nettopp fordi luften tar til seg fuktigheten. Prinsippet med en luftfukter er akkurat det samme. Eneste forskjellen er at luftfukteren gjør jobben mer effektivt.

Norske Wilfa har i flere år levert produkter for inneklima. Selskapet lager solide varmepumper og har også en serie med produkter innen luftfukting. Wilfa benytter seg av det de kaller for ultrasonisk teknologi. Dette innebærer at luftfukteren er utstyrt med en vibrerende metallskive som beveger seg med ultrasonisk frekvens, altså over 20000 hertz. Vannmolekylene blir spaltet fra hverandre og omdannes til en dis som sendes ut i luften. Denne disen eller kalddampen blir svært lett fanget opp av luften. En av fordelene med denne teknologien er at den er svært stillegående. Derfor passer ultrasoniske luftfuktere godt i boliger og for eksempel på soverommet. Ifølge reklamen skal ultrasoniske luftfuktere være inntil 93 prosent mer effektive enn luftfuktere som koker vannet før det sendes ut som damp. Dette har gjort Wilfa ofte kommer godt ut i test av luftfuktere.

HU-4W er Wilfas minste luftfukter. Til 500 kroner får du en luftfukter med to-liters tank. Dette skal være tilstrekkelig for et rom på opptil 20 kvadrat. Luftfukteren slipper ut inntil 150 milliliter vann i timen. Det skjer gjennom en myk og avkjølt dis som både ser og føles svært behagelig. Tanken på to liter holder til 13 timers bruk og du kan selv justere mengden av vanndamp som skal slippes ut. En imponerende side ved HU-4W er at den bare forbruker 18 watt i effekt. Det gjør den svært økonomisk i drift og noe som er viktig i jakten på den beste luftfukter. Formmessig er HU-4W en attraktiv enhet som kan minne litt om en konisk blomstervase. Når det sakte siver hvit kalddamp ut av apparatet er det faktisk pent å se på og vil passe godt inn blant det meste av møblement i en normal bolig. Hele enheten er beskjedne 25 centimeter høy og veier en snau kilo, uten vann. Kundene trekker frem at dette er en enkel og grei luftfukter uten å utgi seg for å være noe mer. Flere kunder forteller at denne maskinen har hjulpet dem til å håndtere problemer med astma og pustevansker. Det eneste som trekker ned er at den oppgitte driftstiden på 13 timer nok er noe optimistisk. Spørsmålet er selvsagt hvor Wilfa har foretatt den målingen. På full styrke vil nok tanken tømmes raskere enn det. Men til den angitte prisen er dette virkelig et godt kjøp og klart det vi kan kalle luftfukter best i test i lavprissegmentet.

Beurer er en annen produsent som har laget en stor serie med luftfuktere. Deres LB37 har mange likhetstrekk med HU-4W, men er litt større i omfang. Beurer har gått for en litt annen teknologi og benytter en fin vanndusj for å spre fuktigheten. Produsenten opplyser også at du fint kan fylle den med aromatiske oljer for å skape en mer spennende atmosfære i hjemmet. Luftfukteren leveres med 15 såkalte aromamatter, som kan legges i vanntanken. Tanken er på to liter og den skal dekke et rom på 20 kvadrat. Et eget nattmodus sørger for at den opererer stille og at lysene slår seg av. Effektforbruket til LB37 er noe høyere enn hos Wilas minstemann, med sine 20 watt. Prisen på herligheten er 800 kroner.

Til samme pris har Beurer en større modell som dekker et rom på opptil 48 kvadratmeter. Den seks liter store tanken gjør LB88 til en solid luftfukter. Beurer har i denne maskinen benyttet ultrasonisk teknologi, men har også dampproduserende teknologi. Også denne kan benyttes med aromamatter for å få en mer spennende atmosfære ved å tilføre svak lukt. I denne klassen er energiforbruket et helt annet, med sine 280 watt. Det eneste som trekker ned er at det innebygde lyset er så skarpt at det ikke er egnet for bruk på soverom. Modellen finnes både i hvit og i sort. Vanntanken er plassert åpent på baksiden av betjeningspanelet.

Wilfas Cloud Ultrasonic HU35W dekker et rom på 40 kvadrat med sin 3,5 liter store vanntank. Maskinen slipper ut inntil 300 milliliter med vanndamp i løpet av en time, noe som gir opptil 11 timers drift. Denne modellen leveres med en aromasvamp der du kan tilføre aromatiske oljer på samme måte som hos Beurer. Der de to aktørene virkelig skiller lag er på effektforbruk. Wilfa lover et effektforbruk på 25 watt, under en tiendel av hva Beurer klarer på sin tilsvarende maskin. Det eneste som trekker litt ned er at Wilfa har spart designteamet til andre oppgaver og laget en luftfukter som ikke akkurat kan kalles pen. Det er en hvit plastboks med litt ubestemmelig formfaktor. Her har Beurer gjort en bedre jobb. Men likevel, i 40+ segmentet stikker Wilfa Cloud Ultrasonic av med seieren i vår luftfuktertest.

Designteamet hos Wilfa har gjort en betydelig bedre jobb med det neste segmentet, der vi beveger oss opp til 100 kvadrats rom. AromaMist Hybrid HUE55W leveres med 5,5 liters tank og slipper ut inntil 300 milliliter i timen. Selv her har Wilfa klart å holde energiforbruket på vettuge 105 watt og er fortsatt godt under halvparten av hva Beurers 48-kvadratsmodell trekker ut. Om det er Wilfa som er ekstremt strømsnåle eller Beurer som sløser unødvendig er usikkert, men det er ingen grunn til å klage på energieffektiviteten hos Wilfa. For snaue 1.200 kroner er HUE55W et godt valg i dette segmentet av luftfuktere best i test.

Denne modelltypen gjør seg best i større lokaler eller en korridor. For en bolig vil vi nok heller anbefale at det installeres små enheter i de rommene der det er ønskelig med høyere luftfuktighet. En sentralt plassert luftfukter vil trolig føre til at den delen av boligen der fukteren står vil bli i overkant fuktig, mens resten blir tørr. Det tar tid å spre luften rundt i de ulike rommene. Derfor er det bedre å benytte små fuktere i hvert enkelt rom.

I stor-rom segmentet har Wilfa flere modeller å skilte med. Deres Mist Hybrid Ultrasonic HU7W lover å dekke 120 kvadratmeter med sin seksliters tank. Til forskjell fra de andre Wilfa-modellene produserer denne både varm og kald dis, avhengig av hva du ønsker deg. Fukteren gir 250 milliliter med kalddamp og hele 550 milliliter med varmdamp. I varm modus holder den det gående i 10 timer før tanken er tom og kalddamp produseres i hele 18 timer. Dette er også det første i vår luftfuktertest som leveres med fjernkontroll og innebygget display. Prisen på 1.300 kroner er slett ikke avskrekkende, tatt kapasitet og funksjon i betraktning. Kundene har omtalt den som både støysvak og kraftig, men trekker litt ned fordi den krever kalkfritt vann. Årsaken er at fukteren vil spre kalken som støv ut i luften, dersom det finnes i vannet. Kalkstøvet legger seg synlig på bord, karmer, vinduer og andre flater. I så fall er det jo heller ingen tvil om at man trekker med seg kalken ned i lungene under pusting og det er ikke heldig. Her burde nok Wilfa ha spandert på seg et kalkfilter.

Det har faktisk Stadler Form Fred gjort. Denne svært spesielle luftfukteren leveres med en anti-kalkball som skal fange opp kalken i vannet. Den har en eggform og minner kanskje mest om en krysning mellom en fulg uten hode og et romskip. Men den er kul. Maskinen fås i hvitt og sort. Kapasiteten dekker 50 kvadratmeter og har en vanntank på 3,6 liter. Til 1.500 kroner får du en luftfukter som både slipper ut varm og kald damp. Form Fred lover å produsere bakteriefri damp.

test av luftfuktereForm Fred er nok først og fremst et nisjeprodukt for dem som er på jakt etter noe ikke alle andre har. Der de mer klassiske luftfukterne ser ut som nettopp det de er, kan Form Fred passe perfekt inn i et modernistisk hjem der design spiller en stor og viktig rolle.

Det gjør utvilsomt også Dysons AM10WS. Det er egentlig ikke rart at Dyson er å finne i butikkhyllene for luftfuktere. Selskapet har gjort det stort innen varmepumper og kan inneklima til fingerspissene. Designerne i Dyson er også en artig gjeng som lager ting ingen andre gjør. Luftfukteren er ikke noe unntak. Det 32 centimeter og fem og en halv kilo tunge tårnet minner litt om de bladløse viftene fra samme produsent. Dyson fokuserer mye på bakterier og inneklima i sin omtale. Her loves det å fjerne så mye som 99,9 prosent av alle bakterier i vannet. Det skjer gjennom UV-lys. Konstruksjonen og teknologien gjør den svært stillegående og produsenten viser stolt frem Quiet Mark som tildeles av Noise Abatement Society. Dette er en utmerkelse som gis til elektriske apparater som er svært stillegående.

Dyson AM10WS kan både tilføre hygienisk damp til luftfukting om vinteren og høyhastighetsluft for avkjøling på sommeren. Så her får du i praksis to apparater i en og samme maskin. Det eneste virkelige aberet er at prislappen lyder på 5.000 kroner. Til den prisen får du både solide luftfuktere og vifter.

Så da gjenstår det å kåre hvilke luftfuktere som er best i test. Det avhenger først og fremst av hvor store areal du ønsker å betjene. På generelt grunnlag vil vi nok anbefale som over her at det ta sikte på å ha flere små fuktere og plassere disse i de nødvendige rommene. Da kan du også lettere kontrollere luftfuktigheten i det enkelte rom slik du ønsker selv. Det kan for eksempel være ønskelig å ha en annen luftfuktighet i stua enn på soverommet. Wilfa HU-4W er en sikker kandidat. Dette er et produkt som har fått mye skryt og som både ser bra ut og virker godt. Til en pris på fem hundre kroner og oppsiktsvekkende lavt energiforbruk vil du neppe angre.