Image default

Topp 5 Hårfønere

Å finne det beste produktet i denne kategorien er ingen enkel oppgave, derfor har teamet til Barebeste gjort individuelle produkttester og forskning slik at vi kan hjelpe deg med å gjøre de riktige valgene. Om du kjøper noe gjennom en av linkene fra vårt innhold kan vi tjene en liten kommisjon som hjelper med å støtte vårt arbeid.

Det finnes et stort antall skjønnhets- og kroppspleieprodukter som er forbeholdt kvinnene i huset. Men hårføneren er et nyttig verktøy for begge kjønn. På vinteren er den livsnødvendig og på sommeren praktisk. Bli med på vår test av hårførenere.

HVORFOR SKAL MAN STOLE PÅ OSS?

Din tillit er viktig for oss! Hvert produkt som er laget har vært forsiktig undersøkt for å sikre at du bare får se det aller beste. Les mer For å opprettholde 100% objektivitet godtar vi aldri penger, produkter eller andre betalingsmåter for analysen vår!

Hårføneren har faktisk hengt med oss siden slutten av 1800-tallet. Oppfinneren av den moderne hårføneren var den franske frisøren Alexander F. Beau Godefroy. Han laget en stor gulvmodell som besto av en større hette festet til skorsteinsrøret på en gasskomfyr. Denne var verken praktisk eller håndholdt, men i de fleste skjønnhetssalonger i dag finner vi fortsatt hettemodeller av hårfønere.

Modellene vi kjenner best er nok likevel de håndholdte hårføneren dukket opp rundt 1915. Det var amerikanske National Stamping og Electronicsworks som sto i føringen for å utvikle disse produktene. De var små nok til at de kunne holdes i hendene. Men selv på 20-tallet var hårfønerne kjent for å være store og tunge og vanskelige å bruke. Et annet problem var at de lett ble overopphetet og de kunne maksimalt bruke 100 watt. Så noen effektiv hårtørking var det langt fra snakk om. Dagens modeller bruker gjerne opptil 2000 watt.

Utover mot sekstitallet var hovedfokus hos produsentene å få ned vekten. Det virkelige store gjennombruddet her kom da de kunne bytte ut metallchassiet med plast. Dette gjorde naturlig nok at vekten falt dramatisk og bruken ble betydelig mye enklere. Enda en revolusjon kom i 1954 da selskapet GEC forandret utseendet på føneren og fikk montert selve motoren inne i chassiet. Foruten disse to teknologiske fremskrittene er det egentlig forbausende lite som har skjedd, rent teknisk, med hårføneren. Selve det tekniske konseptet er stadig det samme.

I dagens marked finnes det to typer hårfønere, hettemodellen og den håndholdte. Hettemodellen baserer seg på Godefryes prinsipper, der en hette plasseres over hodet og det blåses varmluft inn for å tørke. Men det er først og fremst den håndholdte føneren vi kjenner og som de fleste har minst en av i husholdningen.

hårføner best i test

I denne hårfønertesten skal vi se nærmere på den håndholdte. Også her finnes det nemlig et rikt utvalg og stor variasjon. De senere årene har markedet for kroppspleie- og skjønnhetsprodukter eksplodert og i dag kan man kjøpe både en billig hårføner, egen reisehårføner, hårføner for 12 volt, eller en eksperthårføner.

Hvilken du velger og hva som til slutt blir verdens beste hårføner er litt avhengig av dine egne preferanser og behov, men vi skal i alle fall gjennomgå noen modeller for å gi deg en pekepinn. Generelt er det viktig å ta hensyn til håret ditt. All varmebehandling av håret kan slite kraftig på det og i verste fall ødelegge det totalt. Da må du gjennom svært kostbare kurer for å bokstavelig talt redde stumpene. De senere årene har hårhelse kommet mer og mer i fokus og derfor har også produsentene hensyntatt dette svært godt i sine nye produkter. En hårføner i 2020 er et helt annet produkt enn for bare ti år siden. Eksperter mener billige og enkle hårfønere kan være en felle for håret og føre til at håret både blir statisk og vanskelig å style skikkelig. Så kanskje er det verdt å legge noen ekstra kroner i en skikkelig hårføner en gang for alle. Kostnadene ved ødelagt hår kan i alle fall bli enorme.

Prisene i dette produktsegmentet varierer kraftig. En liten hårføner kan du få for en hundrelapp om du er heldig. Større, kraftigere og mer avanserte modeller kan koste flere tusen kroner.

Vi starter på prisbunnen og jobber oss oppover. Små hårfønere er ofte betegnet som en reiseføner og det er i den kategorien vi finner Philips HP8103. Akkurat under hundrelappen selges denne føneren fra den anerkjente produsenten i Nederland. Her får du ingen avanserte funksjoner, men en ren og smidig hårføner på litt over 400 gram. Med sin lave vekt og en høyde på bare 24 centimeter får denne god plass i kofferten både på korte og lange reiser. Selv om størrelsen er liten har den en vifteeffekt på 1400 watt, så jobben med å få tørt hår skulle være godt ivaretatt. Produsenten hevder luften kommer i en jevn strøm og at det derfor blir enkelt å style håret slik du ønsker det. Det herlige med Philips er at det sjelden er mye utenomsnakk. Det du ser er det du får og her er det en minihårføner til 100 kroner. Verken mer eller mindre. Føneren gir to ulike hastigheter, men ingen kaldluft.

Kundene setter stor pris på at det er gjort så enkelt. Som en av dem skriver at her er det mye for pengene. Størrelsen får mye skryt, siden dette primært er en hårføner for reise. Da er det som kjent vekt og volum som betyr mest. Philips HP8103 kommer godt ut i vår reisehårfønertest. Og husk at du ikke må reise langt for å sette pris på en liten hårføner. Det holder lenge med en tur på treningssenteret. Denne får fint plass i treningsbagen.

Innen reisehårfønere finnes det naturlig nok flere som vil være med på moro. Babybliss finnes i hele spekteret av skjønnhet og kroppspleie. Også som føner. For snaut 300 kroner får du D5250E, som er deres reisehårføner. Denne har 1200 watts styrke og er dermed noe svakere enn Philips, men den scorer høyt på at Babybliss har utviklet et foldbart håndtak. Dette gjør at den blir svært kompakt og enkel hårføner på reise. Det følger med eget oppbevaringsetui. Selve føneren har to temperaturinnstillinger, men ingen av dem er kaldluft. En stor fordel med denne føneren er at den har såkalt todelt voltfunksjon. Det betyr at den kan operere både på 110 volt- og 220 volts anlegg. Med andre ord kan du benytte føneren uansett hvor du befinner deg i verden. Dette er en funksjon vi kjenner godt fra mobiltelefoner og pc-er etter hvert, men det er ganske nytt innen annen forbrukerelektronikk. Med tanke på at dette først og fremst er et reiseapparat må Babybliss få mye skryt for å ha implementert dobbel voltfunksjon. Det burde strengt tatt bli standard hos produsentene, men så langt henger mange etter.

Fra brukernes synspunkt er Babybliss noe svakere enn Philips sin billigmodell. Det gjør at du kan slite med å få tørket håret skikkelig dersom det er langt og tykt. En kunde omtaler blåseeffekten mer som en frisk bris enn en hårføner og det er definitivt ingen tillitserklæring. På den annen side får den skryt for format og at den er lett i vekt. Dermed blir du ikke så sliten om du må holde på med tørkingen lenge. Men dette er nok en god hårføner for de som har litt kortere hår.

Hvis størrelse ikke er det viktigste, så har Babybliss også en større hårføner til samme pris som D520E. Med en driftseffekt på hele 2100 watt gir D322E virkelig valuta for pengene. Babybliss sier selv at her får du ultrarask tørking, hva nå enn det måtte bety. Denne er noe mer avansert enn de små reisehårfønerne og tilbyr tre ulike innstillinger for temperatur og styrke. Det gjør at de fleste bør klare å finne en innstilling som passer til sitt hår. D322E har også egen funksjon som blåser kaldluft. Ifølge eksperter på hårfønere er det veldig praktisk når du skal style håret etter at det er tørket.

Fra kundenes side gis det noe blandede tilbakemeldinger. Enkelte trekker frem at den designmessig ser litt eksklusiv ut. Babybliss benytter en veldig blankpolert plast som gjør at du nærmest kan speile deg i den kolsvarte plastoverflaten. Det er lett å forstå at det gir en litt påkostet følelse. Produsenten har selv fokusert på at den kraftige motoren gjør tørkingen raskt og det skriver kundene under på.

Litt opp i pris finner vi Remingtons Keratin Therapy Pro. Her har den gamle barberhøvelprodusenten virkelig flottet seg med ordvalgene. Keratin er et ord som stadig dukker opp i forbindelse med hårprodukter og det er strengt tatt ikke så merkelig. Det er rett og slett proteinet som utgjør hovedbestanddelen i håret. Men siden hårprotein eller bare hair høres litt kjedelig ut, velger produsentene å overøse produktnavnene sine med Keratin-betegnelsen. Det høres jo bra ut, ikke sant.

Remington har absolutt laget en god hårføner. Keratin Thearpy Pro er den første hårføner med børste som vi omtaler i testen. Denne leveres med en rik tilleggspakke, bestående av to konsentratorer og en såkalt spreder eller børste. Motoren er 2200 watt og dermed den så langt kraftigste. Tre temperaturinnstillinger og to ulike hastigheter. Hårføneren selges for rett under fire hundre kroner og gir solid valuta for pengene. Til forskjell fra mange andre hårfønere benytter Keratin Therapy Pro en såkalt AC-motor. Det betyr at motoren henter kraft direkte fra strømnettet og ikke går innom noen konvertering til likestrøm på veien. Dette medfører igjen at luftstrømmen blir kraftigere fordi motorkraften ikke taper seg i konverteringen. De fleste profesjonelle frisørsalonger benytter hårfønere med AC-motor. En annen fordel er at levetiden for en AC-motor er vesentlig lenger enn en DC-motor. Dette skyldes helt enkelt at AC-motoren består av færre ledd og deler og dermed er det færre ting som kan gå galt. Om AC-motoren gir mindre støy er en påstand mange kommer med, men det finnes det lite dokumentasjon på.

Keratin Therapy Pro har ionisk teknologi. Dette er en teknologi som påfører kontaktflatene negative ioner og dermed unngår du faren for statisk elektrisitet. I tillegg skal det ha den effekten at håret, som er positivt ladet, dras inn mot apparatet på samme måte som en magnet. Uansett er gevinsten med ionisering at håret blir mer medgjørlig og enklere å forme som du vil. Alle som har forsøkt trikset med å gni en ballong inntil håret og henge den i taket forstår hvordan dette fungerer. Med en ionbehandlet overflate vil det ikke være mulig å oppnå statisk elektrisitet og håret blir mer glansfullt.

Fra kundene får Remingtons Keratin Therapy Pro veldig gode skussmål. Enkelte betegner den som bedre enn en hårsalong og at man sparer både tid og penger ved å kjøpe denne modellen. Kunder sier de aldri vil gå tilbake til en «normal» hårføner igjen og at denne er den beste hårføneren de har hatt. Superlativene kommer både fra kvinner og menn. Til denne prisen er det utvilsomt et svært godt kjøp og kommer høyt på anbefalingsskalaen.

Babybliss lar selvsagt ikke dette segmentet gå fra seg heller. Deres italienskproduserte 6610DE er en soliid hårføner med diffuser til under 400 kroner. Diffuser eller spreder er et tilleggsmunnstykke som er utstyrt med små pinner som separerer håret og skal gi ekstra volum under tørkingen. Også denne er ustyrt med AC-motor, slik du finner i profesjonelle hårsalonger. Hårføneren skal være i stand til å blåse luft i 100 kilometer i timen. Det tilsvarer en full storm!

6610DE har ionisk teknologi som forenkler stylingen og forhindrer statisk elektrisitet. Hastighet og varme justeres med seks ulike innstillinger, deriblant en de kaller for ekte kaldluft. Fra kundenes side får føneren gode tilbakemeldinger, ikke minst på at den er svært stillegående. Hårføneren er jo ikke kjent for å være et stillegående apparat. Noe som trekkes ned er at den leveres med noe kort ledning. Det er ofte en ulempe når du skal style håret skikkelig. Det kan være svært irriterende å hele tiden måtte flytte hodet etter ledningen, istedenfor omvendt.

Ledningslengde bør ikke være et problem med Jan Thomas Studio hårføner. Dette er en diffuserhårføner med hele 2,2 meter ledning. Det bør holde for de fleste formål. Hårføneren som bærer navnet til kjendisstylisten har en AC-motor på hele 2100 watt, to temperaturer og to hastighetsinnstillinger. Som merkevare er Jan Thomas Studio temmelig ukjent i forbrukermarkedet, men stylisten selv bør være godt kjent for de fleste. Det er lett å tenke seg at han ikke ville satt sin renomme på spill for et dårlig produkt og noen lettjente penger. Hårføneren selges for rett under tusenlappen i flere elektronikkforhandlere.

Selv om det riktignok er Jan Thomas Studio som fronter produktet, så er det Babybliss som er den virkelige produsenten. Kjendisstylisten og utstyrsprodusenten har samarbeidet om en serie produkter innen skjønnhet- og hårpleie. Ifølge egenomtalen er hårføneren utviklet og konstruert for å holde den samme høye kvaliteten som Jan Thomas selv krever i sine salonger. Foruten diffuseren leveres hårføneren også med en konsentrator som skal gi et ekstra glatt resultat.

Det norske folk har for lengst omfavnet Jan Thomas i det offentlige rom. Han har heller ingen grunn til å skamme seg over hvordan hårføneren hans omtales heller. Den får skryt for solid konstruksjon og kraftig motor. Dette er åpenbart en hårføner som er laget for å vare en stund. Kunder forteller at selv etter et par turer i badegulvet holder hårføneren seg i god stand. Det er det slett ikke alle testhårfønere som gjør.

Sprederen eller diffuseren skiller seg ut som oppsiktsvekkende god, sammenlignet med andre modeller og gjør den til en føner best i test blant mange. Diffuseren gjør seg spesielt godt på krøllete hår.

Som nevnt over er lengden på ledningen ofte en frustrasjon hos mange. De fleste skulle nok gjerne ønsket seg en trådløs hårføner. Men dette er ikke så lett å finne. Årsaken er at en batteridrevet hårføner ikke vil få tilstrekkelig kraft til å kunne tørke håret skikkelig. Med dagens batteriteknologi vil en oppladbar hårføner bare kunne virke i noen ganske få minutter. Derfor er det nok smartest å forsøke å finne en som har skikkelig lang ledning, dersom det er noe du er bekymret for. Dette finnes i de fleste semiprofesjonelle hårfønere og det er som regel disse som blir kåret til hårføner best i test.

Hvilken modell som faktisk er best i test av hårfønere er usikkert, men vi blir ikke overrasket over om svaret heter Jan Thomas Studio eller Babybliss. Babybliss har kommet som en stormvind inn i dette markedet og er totalt dominerende på flere områder. Det interessante er at selskaper har klart å etablere seg både i billigmarkedet og i den mer luksuriøse delen av det. Le Pro Digital er et eksempel på det siste. For rett under 1.300 kroner får du en en 2200 watts BLDC-motor. Dette er et nytt begrep innen motorteknologi. Her snakker vi en børsteløs, digital motor. En fordel er at levetiden blir enormt lang. Produsenten lover 10000 timers drift, noe som er helt i særklasse. Påstanden er også at den skal kunne blåse luft i ufattelige 200 kilometer i timen. Det er en vindstyrke tilsvarende full orkan. Det er så høyt at det er vanskelig å forstå at en liten hårføner skal kunne utføre det, men BLDC-motorer er noe helt for seg selv.

Le Pro Digital har en turbofunksjon som øker lufthastigheten og lufttrykket kraftig. Dette gjør at du skal få tørt og formbart hår på et øyeblikk. Oppsiktsvekkende nok veier ikke herligheten mer enn 440 gram. Innstillingene består av to varmeinnstillinger, to hastigheter og en kaldluftfunksjon. Er du bekymret for lengden, kan du nyte hele 2,7 meter ledning på Le Pro Digital.

reisehårfønerKundene er fra seg av begeistring og kårer den uten forbehold til den beste hårføneren de noen gang har hatt. Resultatet av føningen blir veldig profesjonelt og den høye kapasitet gjør at dette går unna. Ifølge kundene står ikke denne tilbake for noe av det du finner hos profesjonelle frisører.

Prisene på hårfønere kan altså variere kraftig. Den dyreste vi har funnet er CHIs GF7082EU. Dette er en produsent som ikke ringer noen bjeller overhodet. Men til nesten 2.500 kroner antar vi at du får en solid maskin. Selve driftskraften er ikke mer enn 1875 watt, men produsenten lover et fabelaktig resultat og at den er skånsom mot håret. Tross alt er ikke watt og vindstryke det eneste som teller. Vi er noe skeptiske til å tørke håret i orkanstyrke. Det kan umulig være godt for hårets struktur og fiber.

CHI har ikke betjeningsknapper som de andre hårfønerne. Her er det montert en liten berøringsskjerm på toppen av føneren. Av andre teknologiske nyvinninger er noe de kaller for infrarød teknologi. Dette skal bevare hårets struktur og naturlige fuktighet.

Det mest iøyenfallende er dog at utformingen er gjort slik at føneren kan stå av seg selv på bordet, mens du fikser på håret. Dermed slipper du å stresse med å støtte opp føneren, finne en stativløsning eller oppleve at du innimellom mangler en hånd.

Remington har også en high-class hårføner. Air3D koster to tusen kroner og leveres med 1800 watts DC-motor. I utseendet skiller Air3D seg ut. Selve viftetunnelen er betydelig kortere enn hva som er normalt, mens skaftet er noe lenger. Dette gjør at den får et litt pussig utseende. Men kraften skal være like god, takket være den såkalte 3D Airflow-teknologien. Eksakt hvordan den fungerer er det litt vanskelig å finne ut av, siden Remington holder kortene tett til brystet. Men det er snakk om en teknologi som i praksis skal gi såkalt optimalisert stylingytelse. Det er også benyttet en såkalt balsameringsteknologi som forsterker glanseffekten og reduserer krusingen av hårene. Resultatet er mykt og skinnende hår.

Ledningslengden er den høyeste i testen, med sine tre meter. I esken finner du en slank sju millimeter konsentrator, en konsentrator for rask tørking og en diffuser.

Det å skulle kåre den beste hårføneren i test er tilnærmet umulig uten å lage noen mer begrensende faktorer. Spennvidden er rett og slett så stor at det blir vanskelig å gi et rettferdig bilde ved å sette ulike modeller opp mot hverandre. I lavprissegmentet eller blant reisehårfønerne har vi stor sans for Philips sin billigste variant. Den er liten, kompakt og svært enkel. For de aller fleste formål vil denne være mer enn god nok på reisen.

I toppsegmentet er det tettere om plassen. Valget står egentlig mellom to Babybliss-produkter. Jan Thomas Studio har utvilsomt laget en solid og god hårføner som vil dekke de aller fleste behovene du måtte ha. Men Le Pro Digital innfører noe helt nytt i hårfønermarkedet, med sin BLDC-motor. Riktignok er dette en DC-motor, men den børsteløse teknologien skyller vekk forskjellene som tradisjonelt har gått i AC-motorens favør. Bare at driftstiden anslås til 10000 timer gir grunn til å vurdere denne. Det tilsvarer altså 416 dagers kontinuerlig drift og må sies å være unikt.