Image default

Topp 5 Avfuktere

Å finne det beste produktet i denne kategorien er ingen enkel oppgave, derfor har teamet til Barebeste gjort individuelle produkttester og forskning slik at vi kan hjelpe deg med å gjøre de riktige valgene. Om du kjøper noe gjennom en av linkene fra vårt innhold kan vi tjene en liten kommisjon som hjelper med å støtte vårt arbeid.

I sommerhalvåret kan vi håndtere luftfuktigheten med åpne vinduene, men vinterstid kan det være vanskelig å få ut fukten. Da er en luftavfukter veien å gå. En luftavfukter er en innretning som helt enkelt trekker fuktighet ut av luften og sørger for et bedre inneklima. Svenske Energimyndigheter har fastslått at en luftavfukter er en mer energieffektiv måte å tørke ut et rom enn ved å benytte varme. Luftavfukteren trekker ut fuktighet, uten at rommet varmes. Oppvarming fører til at luften blir dårligere, siden varmluften vil stige og stjele frisk luft. Derfor har mange gått til anskaffelse av en ekstern luftavfukter de senere årene.

HVORFOR SKAL MAN STOLE PÅ OSS?

Din tillit er viktig for oss! Hvert produkt som er laget har vært forsiktig undersøkt for å sikre at du bare får se det aller beste. Les mer For å opprettholde 100% objektivitet godtar vi aldri penger, produkter eller andre betalingsmåter for analysen vår!

Luftavfuktere kommer i en rekke forskjellige modeller og teknologier. De kan benyttes i hjemmet, i garasje, i båt eller bil. Hvilken modell du velger vil i stor grad avhenge av bruksområde og ikke minst hvor fuktig det er i rommet du skal tørke ut. Om du har et fuktproblem eller ikke vil du lett kunne se dersom det stadig er dugg på vinduene dine, tegn til soppdannelse i vinduskarmen eller en tydelig lukt. Tørr inneluft er viktig for personer som sliter med allergier. Gjennom å avfukte luften fjernes mikroorganismer som midd, muggsopp og annet som stortrives i fuktig luft.

De enkleste luftavfukterne består av en fiberdukspose som inneholder små geleklumper. Dette er samme type materiale som du ofte finner i transportpakker av elektrisk utstyr. Disse små geleklumpene trekker til seg fuktighet og brytes sakte ned. Blant produsentene av denne type luftavfuktere er svenske Torrbollen.

Torrbollen kommer i flere forskjellige varianter og størrelser. Konseptet for alle er det samme. Forskjellen ligger i størrelsen på vannbeholderen. Fiberposen med den kjemiske geleen legges i toppen av boksen og fuktigheten trekkes til boksen. Overskuddsvannet ender opp i plastbeholderen som må tømmes etter behov. En pakke med torrboll kan vare i flere måneder, avhengig av fuktigheten i lokalet. Fiberposen kan enkelt byttes ut når den er tom.

Torrbollen er en billig luftavfukter, men helt klart noe av de mest effektive du kan kjøpe. Den billigste modellen koster rett over 100 kroner. Dette er en avlang boks, som passer svært godt for deg som er på jakt etter en avfukter i bil. Boksen er 26 centimeter lang og åtte centimeter bred.

Denne kommer også i rund modell til 129 kroner. Den runde beholderen er 14 centimeter i diameter. Torrbollen har også en 2,5 litersbøtte til 159 kroner. Det geniale med Torrbollen er at du får kjøpt refiller til avfuktningsposene. Når de er oppbrukt er det bare å sette i en ny pose, tømme beholderen for overskuddsvann og sette Torrbollen tilbake på plass. Refillene for Torrbollen koster rundt 130 kroner for en firepakning. En pose på 450 gram skal, ifølge produsenten, vare i mellom en og tre måneder.

Fordelen med disse luftavfukterne er at de er helt uavhengig av strøm. Dette gjør dem spesielt godt egnet som avfukter i garasje, bil eller båt.

Pattex har også en luftavfukter som fungerer etter samme prinsipp som Torrbollen. Denne får du kjøpt for snaut 150 kroner. Pattex er en liten avfukter som passer godt på badet. Utseendemessig er den langt penere enn Torrbolen. Denne har en gjennomsiktig plastbeholder og et hvitt lokk. Selve avfukteren sitter i lokket og kan byttes ut ved behov. Refillen koster rundt 80 kroner og varer i omkring tre måneder.

Hvem som er best av Torrbollen og Pattex er vanskelig å si, siden det er gjort veldig få avfuktertester. Torrbollen er svært effektiv og har fordelen av at den kommer i flere størrelser. Den største Torrbollen vil være tilstrekkelig alene som luftavfukter i en kjeller. Pattex scorer svært høyt på at den er langt penere enn konkurrenten. I en luftavfuktertest ville vi til syvende og sist endt opp med å anbefale Torrbollen, siden denne er mest fleksibel. At den ikke er pen løses enkelt ved å sette den litt bortgjemt.

Den andre typen luftavfuktere er elektriske apparater. Disse kan minne om løse varmluftsovner. Her snakker vi en helt annen avfukterpris enn med de manuelle ballene. Teknisk fungerer disse avfukterne slik at de trekker inn luften, suger til seg fuktigheten og slipper ut luften igjen i den andre enden. Utsugingen foregår gjennom oppvarming. Hvor effektiv maskinen er vil avhenge av hvor mye luft den behandler over en gitt tidsperiode. Dette oppgis som regel som luftmengde i kubikkmeter i timen.

Blant de billigste maskinelle luftavfukterne er Senz SEMDDTO8DMN3 8L. Denne skal ha en kapasitet på å trekke ut åtte liter fuktighet i døgnet. Det forteller om en helt annen virkelighet enn torrboller og pattexer. Dette er en ganske liten luftavfukter, med sine drøye 11 kilo. Vanntanken tar to liter væske og produsenten anbefaler at den brukes i rom fra 12 til 27 kvadratmeter. Det betyr at Senz har laget en ganske allsidig luftavfukter i en kompakt form. Til en pris av rett under 1500 kroner er det heller ikke noe å si på kostnaden.

Noe opp i pris har Senz en maskin som skal takle hele 18 liter fuktighet i døgnet. Vanntanken på 2,8 liter må med andre ord tømmes jevnlig. Produsenten lover opptil 99 kvadrats driftsområde, men det er nok i meste laget for en maskin av denne typen. Spesielt dersom det er snakk om veldig fuktige rom. Det er verdt å merke seg at dette ikke er en veldig mye større maskin enn lillebroren, selv om den veier drøyt to kilo mer.

Hvis du trodde at Point hadde latt markedet for luftavfuktere seile sin egen sjø, må du tenke om igjen. Selvsagt har den britiske retailprodusenten også en finger eller tre med i dette spillet. For drøye 2.500 kroner får du deres 16-liters luftafukter. Denne anbefales for rom mellom 29 og 44 kvadrat og kan med andre ord holde en liten leilighet tørr. Point har aldri deltatt i noen luftavfuktertest som vi har sett, men denne bør komme godt ut. Vanntanken tar tre liter væske og den har luftgjennomstrømning på mellom 150 og 170 kubikkmeter i timen. Det angir hvor mye luft som maskinen klarer å behandle.

Produsenten sier selv at dette er en avfukter som egner seg godt for kjeller, vaskerom og andre frostfrie lokaler. Dens hendige format og store kapasitet gjør at dette utmerket godt kan være den avfukteren som er best i test for kjellere. Prislappen er drøyt 2.500 kroner

Stadler Form Albert er dog en luftfukter som definitivt ikke bør stues bort i kjelleren eller på vaskerommet. Dette er et elegant møbel. Kapasiteten på 10 liter i døgnet er ikke all verden å skryte av og heller ikke at den bare har to liters vanntank. Men utseendemessig er dette avfukter best i test og vel så det. Den er rett og slett lekker. Til 2.500 kroner får du en hvit og svart firkantet avfukter med fjernkontroll. Måten den er laget på gjør at den vil gli rett inn i de fleste hjem. Med høyde på 55cm, bredde på 21 og dybde på 20 cm er den svært plasseringsvennlig.

Albert har mulighet for å koble på en ekstern dreneringsslange. Da er det mulig å holde maskinen gående, uten å måtte tenke på tømming av tanken.

Mitsubishi har avfuktertestens peneste utseende. Deres MJE14CGS1 er også blant de dyreste i markedet med sine 3.495. Denne er en av få som har egen muggbeskyttelse. Dette er nyttig fordi den fuktige luften som går gjennom maskinen lett kan bli utsatt for muggdannelse. Funksjonen sørger for å justere sine sykluser automatisk og slår seg av og på etter temperatur og fuktighetsnivå. Avfukteren har en egen funksjon for klestørking.

Kapasiteten er respektable 14 liter i døgnet og skal håndtere rom opptil 40 kvadratmeter. En utfordring med mange elektriske luftavfuktere er at de lager støy. Mitsubishi lover at denne avfukteren jobber med et lydnivå mellom 37 og 41 desibel. Det er i høyeste grad akseptabelt.

Det vi liker mest med denne modellen er at den er svært kompakt. Den bygger bare 18,7 centimeter i dybde er den svært enkelt å plassere og du vil knapt merke at den er der. Kombinasjonen av funksjonalitet, størrelse og lydnivå gjør at Mitsubishi MJE14CGS1 er vår luftavfukter best i test.

Kundene gir også Mitsubishi gode skussmål. En kunde opplyser at den holder en hel etasje på 60 kvadratmeter fri for fukt. Det trekkes frem at luftavfukteren også hjelper til med å forhindre forkjølelse. Det er virkelig noe å tenke på hvis du plages med tett eller rennende nese ofte. Fuktig luft er hovedårsaken til at du blir forkjølet. Opplevelsen av at det er varmere i rommet er også en effekt av en luftavfukter.

Valg av luftavfukter avhenger i første rekke av hva du skal bruke den til og hvor stor kapasitet du trenger. Dersom du skal holde fuktigheten unna bilen klarer du deg lenge med en torrball eller to. Sliter du med fuktproblemer i en større kjeller trengs det kraftigere verktøy.

Woods er en av produsentene som har laget en avfukter beregnet på kjelleren. Det er selvsagt ingenting i veien for å benytte denne andre steder, men den er ikke akkurat av de peneste i markedet. En firkantet koloss på hjul, med lufteriller i front. For 3.300 kroner kan du finne penere luftavfuktere, men denne gjør jobben sin. Kapasiteten er 12 liter i døgnet og den er først og fremst beregnet for garasjer på opptil 100 kvadratmeter. Det tilsier et godt gjennomsig av luft. Woods er en svensk produsent som vi ikke har hørt nevneverdig mye fra tidligere. En imponerende detalj er at de gir hele seks års garanti på produktet. Det overgår kjøpsloven som krever fem års garanti på husholdningsprodukter. Produsenten sier selv at de estimerer levetiden til mellom 15 og 20 år. Det er imponerende lenge for et slikt apparat, men siden de lover hele seks års garanti er det ingen grunn til å tvile på dem.

Woods har en tiliters vanntank, men mulighet for tilkobling til ekstra slange som gjør at maskinen kan arbeide så lenge det er behov. Avfukteren slår seg automatisk av når luften er tilstrekkelig tørr eller når vanntanken er fylt opp.

Woods har også en mindre avfukter som er beregnet for boligrom. MD10 har kapasitet på ti liter i døgnet og er ment for rom opptil 40 kvadrat. Vanntanken er 2,5 liter og avfukteren har en egen indikator for når luftfilteret bør skiftes. Dette er viktig for å sørge for god gjennomstrømning av luft og at urenheter fra luften ikke spres ut igjen. Derfor må filteret renses og byttes med jevne mellomrom. Dersom du finner en luftavfukter som har indikator for dette er de klart å foretrekke, siden det er lett å glemme at sånt må gjøres.

Det store spørsmålet er selvsagt om du trenger en luftavfukter eller ikke. For de aller fleste vil svaret være nei. Det holder lenge med å lufte godt og ha på litt ekstra varme. Hyppig utlufting gjennom naturlige kanaler vil stort sett holde behovet for en avfukter unna.

Men det kan være unntak. I rom der det naturlig blir mye fuktighet, som bad, vaskerom og kjellere vil noen kunne trenge ekstratiltak. Vi vil i første omgang anbefale at du prøver ut en Torrboll eller to for å se om den trekker til seg noe fuktighet. Etter et par dager bør det være en del vann i beholderen. Hvis beholderen og filterposen er knusktørr etter et par dager er det ingen grunn til å gå videre med prosjektet.

I bilen kan det være smart å legge en torrboll eller to gjennom vinteren. Det sørger for at du slipper problemet med dugg på vinduene og den klassiske lukten som har en tendens til å sette seg i vinterbilen. En torrboll kan også være fornuftig for deg som har båt med overbygg. Spesielt i vinteropplag blir det mye fuktighet som kan sette lukt. Setter du en luftavfukter eller tre i kahytten vil du håndtere mye av problemet og det vil være lettere å rengjøre på våren. Avfukteren kan med fordel også bli med gjennom sommersesongen, så er du alltid trygg på at du får fjernet mest mulig av den overflødige fukten. Helt hundre prosent tørt blir det aldri, men så godt som.